EKONOMİ - 30 Mayıs 2023 Salı 19:59

TÜRK-İŞ Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

A
A
A
TÜRK-İŞ Mayıs ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Mayıs ayı verilerine göre, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı 10 bin 362 lira, yoksulluk sınırı ise 33 bin 700 lira olarak açıkladı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Mayıs ayı verilerine göre, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı 10 bin 362 lira, yoksulluk sınırı ise 33 bin 700 lira olarak açıkladı.


TÜRK-İŞ, Mayıs 2023’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Verilere göre, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı Nisan ayında 10 bin 135,50 lira iken Mayısta 10 bin 10 bin 362,01 liraya çıktı. Kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise Nisanda 33 bin lira iken Mayısta 33 bin 752,48 liraya yükseldi. Bekar bir çalışanın aylık toplam yaşama maliyeti ise Mayıs ayında 13 bin 440 liraya ulaştı.



Asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,23 oranında gerçekleşti


Yine TÜRK-İŞ verilerine göre Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 2,23 oranında gerçekleşti. 4 aylık değişim oranı yüzde 27,44 oranında olurken, son 12 aylık değişim oranı ise yüzde 72,18 olarak öne çıktı. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 112,13 olarak hesaplandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Hozat Kadın Kooperatifi doğal üretimle hem toprağı hem kadını güçlendiriyor Tunceli’nin Hozat ilçesinde faaliyet gösteren Hozat Kadın Kooperatifi, bölgenin doğal ürünlerini işleyerek üretime kazandırıyor; kadınların ekonomik bağımsızlığına ve yerel kalkınmaya önemli katkı sunuyor. Tunceli’nin Hozat ilçesinde kadın emeğiyle şekillenen örnek bir üretim hikayesi dikkat çekiyor. Yıllardır doğayla iç içe sürdürülen geleneksel üretim anlayışı, Hozat Kadın Kooperatifi çatısı altında daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuştu. Bölgenin dağlarında ve bahçelerinde yetişen meyveler, kadınların ortak emeğiyle marmelat, reçel, kurutmalık ve sirke gibi doğal ürünlere dönüştürülüyor. Kooperatif, yalnızca doğal üretime katkı sunmakla kalmıyor; aynı zamanda kırsalda kadınların sınırlı olan çalışma ve ekonomik alanlarını genişleterek toplumsal hayatta daha görünür olmalarını sağlıyor. Önceden arkadaşlarıyla kendi aralarında üretim yaptıklarını daha sonra kooperatifleşmeye karar verdiklerini belirten Hozat Kadın Kooperatifi Başkanı Nermin Akbalık, "Kooperatifi kurmadan önce bizim burada zaten üretimimiz vardı, 6 yıl öncesine dayanıyor. Kadınlarla beraber başladık. Daha sonra ‘kooperatifleşelim’ dedik. Burada kapanmak üzere olan bir kadın kooperatifi vardı. Yeni bir kooperatif kuracağımızı onu devralmak istedik. 5-6 arkadaşla beraber ona üye olduk. Ardından devraldık, 2-3 yıldır devam ediyoruz. Burada, bölgede yetişen meyveleri değerlendirmek için işe başladık. Dağda ya da bahçede yetişen meyvelerimizi toplayıp getiriyoruz, ayıklayıp temizliyoruz. Marmelat, reçel, kuru, sirke yapıyoruz. Bu şekilde değerlendiriyoruz. Bostan ekimi olduğunda turşularımızı yapıyoruz. Daha çok doğal şeyler yapmaya çalışıyoruz. Zaten meyvelerimiz de hep doğal, çoğunlukla yabani meyveleri kullanıyoruz. Kadınların bölgede ekonomik bağımsızlık ve çalışma imkanları bakımında kısıtlı alanımız var. O yüzden bizler de burada kendi çabamızla, yapabildiğimiz kadar üretime katkı sağlıyoruz. Tarım, hayvancılık, bağ bahçe olsun genellikle böyle şeylerle uğraşırdık ama bunu biraz daha ilerletelim dedik. Tunceli’de diğer illerimize göre kadına biraz daha fazla önem veriliyor, kadın erkek eşitliği daha çok ön plana çıkıyor. O yüzden biz bu konularda biraz daha aktifiz ve üretimin içerisinde bulunuyoruz" dedi.