GÜNDEM - 05 Mart 2026 Perşembe 15:42

10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi tamamlandı, Türk bilim insanları yurda döndü

A
A
A
10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi tamamlandı, Türk bilim insanları yurda döndü

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılan ekip, 37 gün sonra yurda döndü.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin başarıyla tamamlandığını bildirdi. Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nin başarıyla tamamlandığını kaydederek, "Bilim insanlarımız, Antarktika’nın zorlu koşullarında bir aydan fazla sürede 15 araştırma projesini hayata geçirdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitümüzün koordinasyonunda yürüttüğümüz kutup araştırma seferlerimizle ülkemizin bilimsel kapasitesini artırmaya, insanlığın karşı karşıya olduğu küresel sorunlara çözüm önerileri sunmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Kacır, "Hedefimiz Antarktika’da kalıcı Türk Bilim Araştırma Üssü kurmak ve Antarktika Anlaşmalar Sistemi içerisinde ’danışman ülke’ statüsü elde etmek" dedi.



"Antarktika’da yaptığımız çalışmalar dünya bilimine katkı sunuyor"


Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy ise, bu yıl 10’uncu seferin sona erdiğini belirterek, bugüne kadar 200’ün üzerinde Türk araştırmacının kutuplara gittiğini ve önemli çalışmalar yaptığını söyledi. Bu yıl 17 araştırmacının birbirinden farklı 15 proje yürüttüğünü dile getiren Özsoy, Antarktika’ya giderken ve oradan dönerken karşı karşıya kaldıkları zorluklardan bahsetti. Türk bilim insanlarının hangi alanlarda çalışmalar yaptığına ilişkin bilgi veren Özsoy, orada yapılan araştırmaların örneklerinin ve kurulu istasyonlardan alınan verilerin Türkiye’ye getirildiğini, çıkacak sonuçları heyecanla beklediklerini anlattı.


10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar da, sefer kapsamında bilimsel projelerini tamamladıklarını belirterek, "15 farklı konuda bilimsel proje yürütüldü. Yer bilimleri, deniz bilimleri, buzul bilimi ve atmosfer bilimleri alanlarında araştırmalar yapıldı. Bu örnekler Türkiye’de laboratuvarlarda incelenecek ve uluslararası makaleler olarak yayımlanacak. Özellikle Antarktika’da yaptığımız çalışmalar dünya bilimine katkı sunuyor" dedi.



15 ayrı araştırma projesi yürütüldü


Bilim ekibi, 10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında bu yıl 15 araştırma projesi yürüttü. Küresel iklimden yer bilimlerine, yakın uzay çalışmalarından biyolojik çeşitliliğe kadar pek çok sorunun yanıtını arayan Türk bilim insanları, iklim değişikliği, buzul ve atmosfer dinamikleri, jeodinamik hareketlilik, deniz tabanı haritalama, oşinografik özellikler, yakın uzay ve kozmik radyasyon ölçümleri gibi fiziksel ve jeofizik süreçlere odaklanan çalışmalar yaptı. Ayrıca göl ve deniz ekosistemleri, mikrobiyal ve fitoplankton biyoçeşitliliği, kirleticilerin dağılımı, paleoklimatoloji, ekstrem koşullarda tıbbi planlama ile biyoteknoloji ve yeni antiviral ilaç adaylarının geliştirilmesine yönelik araştırmalar gerçekleştirildi.



10. Ulusal Antarktika Bilim Seferi tamamlandı, Türk bilim insanları yurda döndü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Karabük Lojistik Merkezi için kritik toplantı yarın AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Ali Keskinkılıç, Karabük’te hayata geçirilmesi planlanan Karabük Lojistik Merkezi Projesini yakından takip ediyor. Şehrin sanayi, ticaret ve ulaştırma altyapısını güçlendirmesi hedeflenen proje, 6 Mart 2026’da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Lojistik Koordinasyon Kurulu toplantısında görüşülecek. Toplantıda, BAKKA tarafından hazırlanan fizibilite raporu ele alınacak. Projenin teknik boyutları, ekonomik etkileri, ulaştırma bağlantıları ve sanayiye sağlayacağı katkılar detaylı şekilde değerlendirilecek. "İlimizin yatırım cazibesi artacak" AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Cem Şahin, lojistik merkezin Karabük’e kazandırılması amacıyla Milletvekili Ali Keskinkılıç ve AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt ile birlikte Abdulkadir Uraloğlu’nu ziyaret ettiklerini hatırlattı. Şahin, projenin Karabük’ün sanayi ve ticaret potansiyelini daha ileriye taşıyacak stratejik bir yatırım olduğunu belirterek, Bakan Uraloğlu’nun projeye ilişkin müjdeyi bizzat verdiğini ifade etti. Bakanlık bürokratlarıyla birlikte projenin her aşamasını yakından takip ettiklerini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: "Karabük Lojistik Merkezi Projesi, şehrimizin üretim gücünü, sanayi altyapısını ve ulaştırma kabiliyetlerini bir bütün olarak ele alan son derece önemli bir projedir. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansımız tarafından hazırlanan fizibilite raporu, projenin teknik altyapısını ve ekonomik katkılarını kapsamlı biçimde ortaya koymuştur. Bu merkez sayesinde Karabük’te üretilen sanayi ürünlerinin pazarlara daha hızlı ve daha düşük maliyetle ulaşması sağlanacak, böylece ilimizin yatırım cazibesi önemli ölçüde artacaktır." "Karabük bölgenin lojistik üssü olacak" AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç ise projenin Karabük’ün bölgesel konumunu güçlendireceğini ve şehir ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Keskinkılıç, "Karabük Lojistik Merkezi yalnızca ulaştırma ve taşımacılık açısından değil, aynı zamanda ilimizin ekonomik gelişimi ve istihdamı açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu proje sayesinde Karabük, Batı Karadeniz Bölgesi’nde lojistik anlamda daha güçlü ve söz sahibi bir konuma yükselecektir. Üretimin, ticaretin ve yatırım hareketliliğinin artmasıyla birlikte şehrimizde yeni istihdam alanları oluşacaktır." ifadelerini kullandı. Milletvekilleri Şahin ve Keskinkılıç, projeye verdiği destek dolayısıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile bakanlık bürokratlarına teşekkür etti.