GÜNDEM - 23 Mayıs 2024 Perşembe 17:29

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Mekke Yolu” projesini yerinde ziyaret etti

A
A
A
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Mekke Yolu” projesini yerinde ziyaret etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara’da hayata geçirilen “Mekke Yolu” projesini yerinde inceledi.


Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” programı kapsamında Ankara’da hayata geçirilen “Mekke Yolu” projesini yerinde inceledi. Ankara Esenboğa Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ndeki programda konuşan Prof. Dr. Ali Erbaş, “Hacıları uğurlamak kutsal mekanlara, Hicaz’a, Mekke’ye, Medine’ye sizleri uğurlamak hakikaten bizim için en mutluluk verici hususlardan birisidir” dedi. Erbaş, “Mekke Yolu” projesinin geçen yıl pilot uygulama olarak İstanbul Havalimanı’nda başlatıldığını ve 10 bine yakın hacı adayının bu projeden istifade ettiğini dile getirerek, bu sene de Ankara Esenboğa Havalimanı’nı projeye dahil ettiklerini söyledi.



“Hacılarımız için müthiş bir kolaylık”


Hacılara sağladığı kolaylıktan ötürü Suudi Arabistan’a teşekkür eden Erbaş, projenin sağladığı kolaylıkları şöyle açıkladı:


“Suudi Arabistan devleti ile iş birliği içerisinde hem İstanbul’da hem de Ankara’da, Cidde’de ya da Medine Havalimanı’nda yapılacak işlemleri Ankara’da yapıyoruz. İşlemler burada yapıldığı için Cidde ve Medine havalimanlarına inen hacılarımız, orada beklemeden 10 dakika içerisinde hemen havaalanından çıkıyor, otobüslerine biniyor ve doğru otellerine gidiyor. Bu müthiş bir kolaylık.”


Suudi Arabistan yetkilileriyle birlikte projeyi inceleyen ve yetkililerden bilgi alan Erbaş, daha sonra Türkiye’den ayrılmak üzere işlemlerini yapan hacı adaylarıyla selamlaşarak bir süre sohbet etti. Programa Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçisi Fahad bin Assaad Abu Al-Nasr, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Hüseyin Demirhan, Ankara İl Müftüsü Hasan Çınar, Suudi Arabistan yetkilileri ve hacı adayları katıldı.



Mekke Yolu Projesi


Geçtiğimiz yıl İstanbul Havalimanı’nda pilot olarak uygulanmaya başlayan proje ile hacı adaylarının Suudi Arabistan havalimanlarında yapmaları gereken çok sayıda işlemin Türkiye’den ayrılmadan havalimanında yapılması sağlanıyor. Böylece hacı adayları Suudi Arabistan’a vardıklarında havalimanında çok vakit kaybetmeden otellerine ulaşıyorlar.



Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Mekke Yolu” projesini yerinde ziyaret etti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Bayramın ilk gününde kurban pazarında hareketlilik Mersin’de Kurban Bayramı’nın birinci gününde Toroslar ilçesindeki kurbanlık pazarında hareketlilik yaşanıyor. Kurban ibadetlerini yerine getirmek için kurbanlık alımını bayramın ilk gününe bırakan vatandaşlar, sıcak havaya rağmen geldikleri kurban satış yerinde sıkı pazarlıklar yaparak kurbanlıklarını almaya çalışıyor. Küçükbaş hayvanların satıldığı pazarda, fiyatların biraz daha düşmesi beklentisiyle pazara gelen vatandaşlar, aldıkları kurbanlıklarını pazar kenarında bulunan kesimhanelerde ya da farklı yerlere götürerek kesim işlemlerini gerçekleştiriyor. Pazarda yerlerini alan satıcılar ise hem bekledikleri satış rakamına ulaşamamaktan, hem de düşük fiyata satmak zorunda kalmaktan yakınırken, vatandaşlar da kurbanlıkların pahalı olmasından şikayet etti. Muş’tan gelen satıcılardan Emrah Yakıcı, geçen yıla bakıldığında bu sene bekledikleri satışı yapamadıklarını söyledi. Yakıcı, "Hayvanlarımızın çoğu elimizde kaldı. 200 kurbanlık getirdim ancak 50’sini sattım; o da benim istediğim fiyatlara değil. Verdiğimiz emeğin karşılığını alamıyoruz. Böyle giderse üreticilikten elimizi çekmek zorunda kalacağız" dedi. Mersin’in Kocahamzalı köyünden gelen satıcılardan Ali Can da üretimini kendisi yapmasına rağmen zararına satış yapmak zorunda kaldığını ifade etti. İki yıllık besili hayvanı 12 ila 14 bin TL arasında verdiğini ama alan olmadığını dile getiren Can, "Hayvanlarımız ölü fiyata gidiyor. Şu ana kadar 20-30 tane sattım. O da hep değerinden aşağı verdim. Pazarda fiyatlar düştü. Satılmazsa daha da düşer. Üreteci için kötü olur ama vatandaş da ucuz et yer" diye konuştu. ’Acemi kasaplar’ soluğu hastanede aldı Bu arada bayramın ilk günü kurbanlıklarını kesmek isterken kendilerini yaralayan ’acemi kasaplar’ soluğu hastanelerde aldı. Kurban Bayramı’nın ilk gününde bayram namazının ardından kurbanlar kesilmeye başlandı. Kesim sırasında yaralanan vatandaşlar, hastanelerin acil servislerine başvurdu. Mersin’de yaralanan bazı kasaplar ise Şehir Hastanesinin Acil Servisine başvurarak tedavi oldu.