EĞİTİM - 02 Şubat 2025 Pazar 12:55

Okullarda yarıyıl tatilinin ardından ilk ders zili yarın çalacak

A
A
A
Okullarda yarıyıl tatilinin ardından ilk ders zili yarın çalacak

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan yaklaşık 20 milyon öğrenci için yarıyıl tatilinin ardından ilk ders zili yarın çalacak.


Türkiye’de 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi iki haftalık yarıyıl tatilinin ardından yarın başlayacak. Öğrenciler, 75 binden fazla okul ve 750 bine yakın derslikte başlatılan eğitim öğretim döneminde ikinci dönemin ara tatilini 31 Mart-4 Nisan arasında yapacak. Yarın başlayacak 2024-2025 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi, 20 Haziran’da sona erecek.


MEB, Bolu Kartalkaya’daki otel yangını sonrasında okullarda ikinci dönemin başlamasıyla uygulanmak üzere öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik Psikososyal Destek Eylem Planı hazırladı.


Eylem planı kapsamında, uzman rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla okullarda, öğrencilerin zorlayıcı yaşam olaylarına bağlı gelişebilecek travma sonrası stres bozukluklarıyla başa çıkabilmeleri için rehberlik ve psikolojik danışma faaliyetleri yürütülecek.


İl ve ilçe psikososyal destek hizmetleri ekipleri, Bakanlık koordinasyonunda olmak üzere zorlayıcı yaşam olayları sonrası ailelere, çocuklarına nasıl destek olabilecekleri konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılacak.


Öğretmenlerin zorlayıcı yaşam olaylarının etkileriyle baş etme becerilerini güçlendirmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan "Zorlayıcı Yaşam Olayları Sonrası Öğretmen Psikoeğitim Programı" kapsamında bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöpten sanat üretiyor Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan sanatçı Özer Koç, günlük hayatta çöpe giden nesneleri birer sanat eserine dönüştürüyor. "Atık benim için katıktır" diyen Koç, portakal filesinden çay posasına, eski ayakkabı tabanından kırık enstrümanlara kadar her şeyi tablolarında yaşatıyor. Sanatın sınır tanımayan hayal gücü Menteşe’de çevreci bir boyut kazandı. Sanatçı Özer Koç, tüketim toplumunun "atık" olarak gördüğü her nesneyi atölyesinde estetik birer kimliğe kavuşturuyor. Doğayı koruma bilinciyle sanatı birleştiren Koç, alışılmışın dışındaki teknikleriyle dikkat çekiyor. Kullandığı malzemelerin çeşitliliğiyle şaşırtan Özer Koç, "Günlük hayatta kullandığımız herhangi bir şey ilham kaynağım olabiliyor. Sabah içtiğim çayın posasını kurutup resimde doku elde etmek için kullanıyorum. Marketten aldığımız portakal filelerini kırpıp tablolarda saç figürüne dönüştürüyorum. Atık takılar, kahve posaları, hatta çocuklarımın kırdığı eski bir ukulele bile ’Müzik Taşarsa’ isimli bir tabloya dönüşebiliyor" dedi. Nesnelerin ruhuna odaklandığını belirten sanatçı, malzemeyle kurduğu bağı, "O nesne orada uyuyorsa yerini bulmuş demektir. Atık bu anlamda benim için bir katık" cümlesiyle özetliyor. Koç’un eserlerinde sadece görsel bir şölen değil, aynı zamanda güçlü mesajlar da yer alıyor. Doğada yüzlerce yıl yok olmayan plastik reklam panolarını ve eski ayakkabı tabanlarını kullanarak distopik çalışmalar hazırlayan Koç, "Doğada 200 yıl bozulmayacak bir reklam panosunu, eski terlik tabanımla distopik bir tabloya dönüştürdüm. Buradaki mesajım doğadan teknolojiye gidiş ve oradan geri dönmenin bedelidir. Kullandığım her plastik parçası, aslında birer uyarı niteliği taşıyor" şeklinde konuştu. Karışık teknikler kullanarak mozaik ve modern sanatı harmanlayan Koç, sokaktaki taşlardan evdeki kaya tuzuna kadar her detayın tablonun içerisinde bir "kimlik" oluşturduğunu vurguluyor. Sanatçının çalışmaları, hem geri dönüşümün önemini hatırlatıyor hem de Muğla’nın sanat hayatına farklı bir soluk getiriyor.
Konya Doktoru 11 milyon lira dolandıran şebekenin 28,6 milyarlık işlem hacmi ortaya çıktı İnternet üzerinden ’Amerika merkezli yatırım şirketi’ yalanıyla Konya’da yaşayan bir doktoru 11 milyon 67 bin lira dolandıran şebekeye yönelik Konya merkezli 9 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda 19 şüpheli gözaltına alınırken, şüphelilerin kullandığı paravan şirket ve şahıs hesaplarında yaklaşık 28,6 milyar liralık işlem hacmi tespit edildi. Olay, Konya’da bir doktorun internette karşısına çıkan Amerika merkezli yatırım şirketine yatırım yapmak amacıyla şüphelilerle iletişime geçmesiyle başladı. Edinilen bilgiye göre, şebeke üyelerinin yönlendirmesiyle doktor, 10 Temmuz-31 Ağustos 2025 tarihleri arasında 21 ayrı işlemde şüphelilere ait paravan şirket ve şahıs hesaplarına toplam 11 milyon 67 bin 500 TL gönderdi. Dolandırıldığını anlayan doktorun şikayeti üzerine emniyet güçleri, ’nitelikli dolandırıcılık’ suçlamasıyla geniş çaplı bir tahkikat başlattı. Hesaplarda 28,6 milyar liralık işlem hacmi tespit edildi Yapılan detaylı incelemeler sonucunda şebekenin bağlantıları ve kullandıkları finansal ağ deşifre edildi. Şüphelilerin suçta kullandıkları şahıs ve paravan şirket hesaplarını mercek altına alan ekipler, dolandırıcılıktan elde edilen toplam işlem hacminin tam 28 milyar 685 milyon 346 bin 316 TL olduğunu belirledi. Ayrıca yürütülen soruşturma dosyası kapsamında daha önceden 5 şüphelinin tutuklanarak cezaevine gönderildiği öğrenildi. 9 ilde eş zamanlı baskında 19 gözaltı Olaya karıştığı tespit edilen şüphelilerin yakalanması için polis ekipleri, 31 Mart Salı günü operasyon için düğmeye bastı. Konya merkezli olarak İstanbul’da 10, İzmir’de 2, Adana, Antalya, Balıkesir, Batman, Gaziantep, Malatya ve Sakarya’da birer olmak üzere belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenlendi. Operasyonlarda aralarında 2 kadının da bulunduğu toplam 19 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Bulundukları illerden yakalanarak Konya’ya getirilen şüpheliler, ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesi ve Şube Müdürlüğü’ndeki ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi. Sevk edilen şüphelilerden 3’ü savcılık tarafından serbest bırakılırken, 16 şüpheli tutuklandı. Dosya kapsamında daha önce tutuklanan 5 şüpheliyle birlikte dolandırıcılık suçundan toplamda 21 şüpheli tutuklandı.
İstanbul Trendyol 1. Lig: Sarıyer: 3 - Serikspor: 0 Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Sarıyer, evinde karşılaştığı Serikspor’u 3-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 9. dakikada sağ tarafta topu alan Camara, ceza sahası son çizgisine kadar inip pasını arka direkteki Dembele’ye aktardı. Dembele’nin kale önünde dokunuşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-0 12. dakikada ceza sahası sol tarafında topu alan Dembele, pasını sağ çaprazdan gelen Poko’ya gönderdi. Poko’nun bekletmeden sert şutunda meşin yuvarlak filelerle buluştu. 2-0 20. dakikada savunmadan atılan uzun pasa hareketlenen Dembele, sol taraftan ceza sahasına kadar inip kale önünde müsait durumdaki Eze’ye pasını gönderdi. Topu önünde bulan Eze, meşin yuvarlağı boş ağlara gönderdi. 3-0 63. dakikada sağ taraftan Topalli’nin ortasında altıpasın gerisinden Montes’in kafa vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Mert’te kaldı. Stat: Yusuf Ziya Öniş Hakemler: Adnan Deniz Kayatepe, Kürşathan Akın, Hüseyin Durmaz Sarıyer: Mert Furkan Bayram, Cebrail Karayel, Metehan Mert (Fethi Özer dk. 83), Caner Osmanpaşa, Eşref Korkmazoğlu (Ömer Bayram dk. 78), Traore, Camara, Poko, Silva (Aytaç Kara dk. 70), Dembele (Batuhan Kör dk. 70), Eze (Enver Kulasin dk. 70) Yedekler: Furkan Onur Akyüz, Oğuzhan Yılmaz, Abdullah Emre Oğuz, Berkay Aydoğmuş, Ozan Sol Teknik Direktör: Servet Çetin Serikspor: Veysel Sapan (Baha Karakaya dk. 46), Tashkin, Martynov, Montes, Caner Cavlan, Burak Asan (Nalepa dk. 40), Selim Dilli, Gökhan Altıparmak, Topalli (Adeola dk. 76), Nwachukwu, Sadygov (Şeref Özcan dk. 74) Yedekler: Cengiz Demir, Mehmet Demirözü, Ekrem Terzi, Skvortsov, Alperen Köşker, Anıl Koç Teknik Direktör: Branimir Petkovic Goller: Dembele (dk. 9), Poko (dk. 12), Eze (dk. 20) (Sarıyer) Sarı kartlar: Caner Cavlan, Anıl Koç (Serikspor)
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ın kültür ve lezzetleri İstanbul’da tanıtılacak Kahramanmaraş Tanıtım Günleri, 9-12 Nisan tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kahramanmaraş Dernekler Federasyonu, Kahramanmaraş Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenecek "Kahramanmaraş Tanıtım Günleri", 9-12 Nisan tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak. Dört gün boyunca sürecek organizasyon, Kahramanmaraş’ın gastronomi, el sanatları ve kültürel mirasını geniş kitlelerle buluşturmayı hedefliyor. Etkinlikte şehrin simgesi haline gelen dünyaca ünlü Maraş dondurmasının serinliği, tarhananın şifalı lezzeti, kırmızı biberin kendine has aroması ve geleneksel çöreklerin sıcaklığı ziyaretçilere sunulacak. Kahramanmaraş mutfağının asırlık tatları hem damaklara hem de hafızalara hitap edecek. Tanıtım günleri yalnızca lezzetlerle sınırlı kalmayacak. Aynı zamanda Kahramanmaraş’ın köklü el sanatları da etkinlikte önemli bir yer tutacak. Yüzyıllardır ustalıkla sürdürülen yemeni yapımı, sim sırma işlemeciliği, ceviz oyma sanatı ve bakır işçiliği gibi geleneksel zanaatlar ziyaretçilere sergilenecek. Usta ellerden çıkan bu eserler, şehrin kültürel derinliğini gözler önüne serecek. Kültür, sanat ve gastronominin iç içe geçtiği etkinlikte Kahramanmaraş’ın tarihinden günümüze uzanan hikayesi, renkleri, kokuları ve dokularıyla birlikte İstanbul’da yeniden hayat bulacak. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi göstermesi beklenen organizasyon, şehrin tanıtımına önemli katkı sağlayacak. Kahramanmaraş’ın sahip olduğu değerleri daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlayan buluşma, aynı zamanda hemşehrilik bağlarını güçlendirmeyi ve kültürel etkileşimi artırmayı da hedefliyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, 6 Şubat depremleri sonrası şehrin yeniden ayağa kalktığını belirterek, "Artık toparlanmanın son aşamasına ulaşmış bulunuyoruz. Kentimiz köklü geçmişinden aldığı güçle geleceğe daha sağlam adımlar atıyoruz. Kahramanmaraş Anadolu ve Akdeniz’in incisidir. Bu topraklar kalemin iz bıraktığı güçlü edebiyat damarının beslendiği sözün bir medeniyet merkezidir. Şehrimiz UNESCO Edebiyat Şehirler Ağı’na edebiyat alanına dahil edilmesi bu büyük birikimin uluslararası ölçekte tescillenmesi anlamına gelmektedir. Bu kadim şehrimizin kültürünü, sanatını ve zenginliklerini daha geniş kitlelere buluşturmak adına Kahramanmaraş Dernekler Federasyonu iş birliği ile 9-12 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da Kahramanmaraş tanıtım günleri düzenliyoruz. Bu buluşma kentimizin tüm güzelliklerini İstanbul’a taşıyacak" dedi.