ASAYİŞ - 28 Aralık 2024 Cumartesi 10:37

Polis Arama Kurtarma ekipleri afet ve acil durumlara karşı daima hazır

A
A
A
Polis Arama Kurtarma ekipleri afet ve acil durumlara karşı daima hazır

Acil durum ve afetlerle mücadele eden Polis Arama Kurtarma (PAK) ekipleri, icra ettikleri gerçekçi tatbikatlarla becerilerini canlı tutuyor. Aldıkları işaret dili eğitimi sayesinde bedensel engelli afetzedelere de yardım eli uzatan arama kurtarma polisleri, her an göreve hazır halde bulunuyor.


Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi çatısı altında faaliyet gösteren Polis Arama Kurtarma (PAK) Birim Amirliği, yurtta meydana gelen doğal afet veya acil durumlar karşısında etkin rol üstlenerek olaylara müdahale ediyor. Başta deprem bölgeleri olmak üzere birçok alanda arama kurtarma çalışmalarını icra eden ekipler, afetlerdeki can ve mal kaybını en aza indirmek için yoğun mesai harcıyor. 80 kişilik ekipten oluşan PAK personelleri, aldıkları profesyonel eğitimin yanı sıra kullandıkları yeni nesil teknolojik ekipmanlarla da gücüne güç katıyor.


Her an göreve hazırlar


Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığın (AFAD) ile koordineli çalışan PAK ekiplerinin, afet alanlarındaki temel ihtiyaçları ise mobil istasyonlar aracılığıyla karşılanıyor. Ekipler gerçekçi senaryolarla icra ettikleri ulusal ve uluslararası tatbikatlarla da kabiliyet ve bilgilerini daima diri tutuyor. Olumsuz hava şartları ve her türlü zorlu duruma karşı tecrübeli olan arama kurtarma polisleri, görevlere her daim hazır bulunuyor.


İşaret dili ile engelli afetzedelere yardım eli


Konuşma ve işitme engelli afetzedelerin de olabileceğini hesaba katan PAK Amirliğinde, personellere işaret dili eğitimi de veriliyor. PAK ekipleri işaret dili sayesinde engelli afetzedelerle irtibat kurarak durumu hakkında bilgi alıyor ve en doğru müdahaleyi yapabiliyor.


Zorlu eğitimleri başarıyla tamamlayan adaylar PAK personeli olmaya hak kazanıyor


Gönüllülük esasına dayalı alım yapılan PAK Amirliğinde aday polisler 6 haftalık zorlu eğitimlere tabi tutuluyor. Farklı testlerden eğitimlerden geçen adaylardan fiziksel ve zihinsel yönden yeterli olabilenler arama kurtarma polisi olmaya hak kazanıyor. Yurt genelinde görev yapan bini aşkın PAK personelinin sayısı ise her geçen gün artıyor.


“Her alanda olduğu gibi arama kurtarma operasyonlarında da hizmet vermekteyiz”


Polis Arama Kurtarma Birim Amiri Komiser Celal Taha Kura, her durumda vatandaşların yanında olduklarını belirterek, “Ülkede gerçekleşebilecek afetlerde, AFAD koordinasyonunda, amirlerimizin emir ve talimatlarıyla, emniyet teşkilatı olarak vatandaşlarımıza her alanda olduğu gibi arama kurtarma operasyonlarında da hizmet vermek üzere görev ifa etmekteyiz” dedi.


“Personelimize Türk İşaret Dili eğitimi aldırılmaktadır”


Arama kurtarma polislerinin gerekli her donanıma sahip olduğuna değinen Kura, “Görevlere hazırlık aşaması, personelin yerleşkeden çıkışı, olay yerine intikali ve operasyonel gereklilikler düşünülerek planlanmaktadır. Bu anlamda, yerleşkemiz içerisindeki depoda personelin kullanacağı ekipmanlar muhafaza edilmektedir. Ekipmanların sürekli hazır olması için kontrolleri ve bakımları belirle periyotlarla yapılmaktadır. Muhtemel bir afet durumunda görev alacak personelin yaşam ve operasyonel ihtiyaçlarını karşılamak için mobil komuta koordinasyon ve planlama aracı, mobil tuvalet sistemi ve mobil mutfak sistemlerim oluşturulmuştur. Bunun yanı sıra personelimize ilk yardım eğitimi ve Türk İşaret Dili eğitimi aldırılmaktadır” ifadelerini kullandı.


“Her ekip 20 personelden oluşuyor”


Görev dağılımlarıyla ilgili konuşan Kura, “Ankara Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şubesi emrinde, arama kurtarma branşlı 80 personelimiz ve iki arama kurtarma aracımız bulunmaktadır. Her ekip 20 personelden oluşmaktadır. Ekip içerisinde görev dağılımı; tim amiri, amir yardımcısı, arama, kurtarma, ilk yardım, lojistik ve güvenlik birimleri şeklinde belirlenmiştir. Ekipler içerisinde elektrik, tesisat ve kurtarma operasyonlarında ihtiyacımızın olduğu diğer özelliklere sahip personelin bulunmasına özen göstermekteyiz” diye konuştu.


“Yıkılma şekillerinde göre giriş tekniklerimiz var”


İcra ettikleri teknik faaliyetler hakkında da bilgi veren Kura, “Arama kurtarma operasyonları 4 başlık altında topluyoruz. Bunlar; lojistik ve intikal, yaşam alanı kurulumu ve güvenlik. Güvenlik kısmında ise olay yeri, personel, kazazede ve ekipman güvenliğini sayabiliriz. Arama kısmı ise kaba, fiziki ve teknik arama olarak üçe ayrılmaktadır. Kurtarma operasyonları için de yıkılma şekillerinde göre giriş tekniklerimiz vardır” ifadelerini kullandı.


Sevk ve idarenin yapıldığı komuta aracından da bahseden Kura, “Afet bölgesinde görev yapan personelin sevk ve idaresi içerisinde bulunduğumuz araçtan yapılmaktadır. Aracın enerji ihtiyacı güneş enerjisi, araç aküsü ve jeneratör vasıtasıyla kesintisiz hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır” şeklinde konuştu.


“Aranan ilk özellik gönüllülüktür”


Alım süreciyle ilgili konuşan Kura, “PAK biriminde görev almak için aranan ilk özellik gönüllülüktür. Bunun yanında kabiliyetli, genç, dinamik, psikolojik ve fiziki yeterliliği olan kişilerin başvuruları alınmakta. Başvurulara istinaden değerlendirmeler yapılmaktadır. AFAD ile koordineli gerçekleştirilen eğitimlerimiz ise 6 hafta sürmekte ve 6 farklı eğitim modülünden oluşmaktadır” dedi.


“Personeli her türlü şartta ve şartta görev yapacak şekilde hazırlamak için çalışıyoruz”


Zorlu tatbikat çalışmaları ile personelleri hazır hale getirdiklerini dile getiren Kura, “Eğitimini başarıyla tamamlayıp branş aktarımı gerçekleştirilen personeller için oluşturmuş olduğumuz eğitim alanındaki çalışmalarla birlikte, branşlı personellerimizin bilgi birikimlerini tazelemeleri, görevde karşılaşabilecekleri muhtemel zorluklara daha kolay çözüm üretebilmeleri amacıyla gerçeğe yakın, senaryolaştırılmış eğitim ve tatbikatlar gerçekleştirmekteyiz. İcra ettiğimiz tatbikatların farklı iklim şartlarında, gece ve gündüz olmak üzere personeli her türlü şartta görev yapacak şekilde hazırlamak için çalışıyoruz” diye konuştu.


Çalışmaları sırasında yaşanılan zorluklara da değinen Kura, “Sevdiklerine ulaşmaya çalışan afetzede yakınlarının bölgede yoğunluk oluşturmaları ve bölgede oluşan bilgi kirliliği nedeniyle kazazedenin yerinin tespit edilememesi, zamana karşı yarışımızda bizi en çok zorlayan durumlar arasında” ifadelerini kullandı.


“Vatandaşlarımıza daha fazla yardım da bulunabilmek için personellerimize işaret dili eğitimi aldırıldı”


İşaret dili eğitimi ile daha fazla vatandaşın yardımına koşabileceklerini belirten Kura, şunları dedi:


“6 Şubat depremlerindeki çalışmalarımızın ardından yapılan değerlendirmeler neticesinde işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızın da arama kurtarma operasyonlarında karşımıza çıkabileceği düşünüldü. Vatandaşlarımıza daha fazla yardım da bulunabilmek için personellerimize işaret dili eğitimi aldırıldı. Bizler hem toplumsal olay polisleri, hem de arama kurtarma operasyonları icra eden ekipler olarak bu projeyi çok önemsiyoruz. Toplumun her kesimine hitap edebilmek için tüm personellerimize bu eğitimi aldırmaya devam ediyoruz.”


“Hedefimiz toplam bin 500 personele eğitim vermek”


Yurt genelinde bin 500 personele ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Kura, “İlimizde ve ülkemizde deprem özelinde şu ana kadar görev yapan toplam bin 50 personelimize arama kurtarma eğitimi verildi. Ara vermeden devam ettiğimiz eğitimlerimizde hedefimiz toplam bin 500 personele eğitim vermek” diye konuştu.



Polis Arama Kurtarma ekipleri afet ve acil durumlara karşı daima hazır

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Türklerin tarih boyunca kullandığı alfabeler Denizli’de sergilendi DENİZLİ (İHA) – Denizli’de UNESCO’nun ilan etmiş olduğu Uluslararası Dünya Türk Dili Ailesi Günü kutlamaları kapsamında ‘Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler’ sergisi düzenlendi. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu koordinasyonunda düzenlenen "Türklerin Tarih Boyunca Kullandığı Alfabeler" sergisinin açılışı, İnsan ve Toplum Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt ile Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray tarafından gerçekleştirildi. Etkinlikte Türkler tarafından kullanılan ilk alfabe olan Köktürk alfabesinden günümüze kadar tarih boyunca kullanılan ve Türk devlet ve topluluklarının kullandıkları Latin ve Kiril alfabelerine kadar bütün alfabeler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Türk milleti demek, Türk dili demektir. Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil şuurla işlensin." sözünün yazıldığı poster eşliğinde sergilendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açış konuşmasını Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nergis Biray gerçekleştirdi. Açış konuşmasının ardından İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları 3. sınıf öğrencisi Merve Aksakal "Türklerin Kullandığı Alfabeler" adlı sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından Türk dünyasının çeşitli bölgelerinden gelen öğrenciler ülkelerinin yöresel dans gösterilerini sergiledi. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencisi Sholpan Bakhyt Kyzy Adilkhanova Özbekistan ve Karakalpakistan’ın, Danagul Khauyg Moğolistan’ın yöresel danslarını; Kazakistan Şakerim Üniversitesinden gelen Erasmus değişim programı öğrencileri Yenglik Mukhtar, Meruyert Altynbek, Dilnaz Sayatova, Arsen Serikuly, Shynggys Almat, Shakhnaz Kuanyshbayeva, Symbat Akataikyzy Kazakistan’ın geleneksel oyunu olan Kara Jorga’yı sergiledi. Serikbol Dolda tarafından ise Kazakistan’ın millî çalgısı olan dombıra ile müzik dinletisi gerçekleştirildi.
İstanbul Kağıthane’ye yeni sosyal ve sportif tesis kazandırılıyor Kağıthane Belediyesi, Yeşil Vadi Bisiklet ve Yürüyüş Yolu ile entegre şekilde planlanan yeni sosyal ve sportif tesisi ilçeye kazandırıyor. Yaklaşık 8 dönümlük alan üzerinde inşa edilen Yeşil Vadi 4. Etap projesiyle Kağıthane’ye yeni yeşil alanlar ve modern spor sahaları ekleniyor. Proje kapsamında basketbol sahası, voleybol sahaları ve padel sahasının yanı sıra yürüyüş yolları, sosyal tesis, çocuk oyun alanları ve 43 araç kapasiteli otopark yer alıyor. Tesisin, her yaştan vatandaşın spor yapabileceği ve sosyal yaşamını sürdürebileceği şekilde planlandığı belirtildi. Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, Yeşil Vadi’nin ilçenin önemli yaşam alanlarından biri haline geldiğini ifade ederek, yeni etapla birlikte spor ve dinlenme alanlarının artırıldığını kaydetti. Öztekin, vatandaşların modern tesislerde vakit geçirebileceğini, çocukların ise güvenli oyun alanlarında eğlenebileceğini belirtti. Projenin yakın zamanda tamamlanarak hizmete açılması hedefleniyor. Yeşil Vadi 4. Etap’ın tamamlanmasıyla birlikte bölge sakinleri; spor sahaları, yürüyüş alanları, çocuk oyun alanları ve sosyal donatılarıyla planlanan yeni bir sosyal ve sportif tesise kavuşmuş olacak. Kâğıthane Belediyesi, proje ile ilçenin yeşil alan kapasitesini artırmayı, vatandaşlara nitelikli spor ve dinlenme alanları sunmayı amaçlıyor.
İstanbul Türkiye e-ticarette seviye atladı: "Dijital dönüşüm, bizi bölgemizin lider ülkesi yapacak" Türkiye’de e-ticaret sektörü, dijital dönüşümle birlikte yalnızca büyüme değil, yönetim kalitesi odaklı yeni bir döneme giriyor. BirFatura CEO’su İbrahim Bayır, Türkiye’nin e-ticarette nicelikten çok nitelik kazandığını belirterek, "Türkiye e-ticarette sadece büyümüyor, olgunlaşıyor" dedi. Son 5 yılda Türkiye’de e-ticaret, satış hacminin ötesinde işletme yönetimi ve operasyonel kalite açısından önemli bir dönüşüm yaşadı. Sektörde rekabeti artık yalnızca satış adetleri değil; yönetim becerisi, müşteri deneyimi ve dijital altyapı belirliyor. BirFatura CEO’su İbrahim Bayır, Türkiye’nin e-ticareti doğru yöneten bir ülke olduğunu vurguladı. Pandemi döneminde hızla artan e-ticaret alışkanlıklarının, bugün işletmelerden daha profesyonel bir yönetim anlayışı talep ettiğini belirten Bayır, başarının yalnızca sipariş sayısıyla ölçülmediğine dikkat çekti. Bayır, "Hızlı teslimat, şeffaf müşteri hizmetleri, sorunsuz iade süreçleri ve dijital entegrasyon rekabetin ayrılmaz parçaları haline geldi. Hız başlangıçtı. Kalite ve yönetim becerisi artık oyunun kurallarıdır" dedi. 13 milyon e-fatura kesildi Kasım 2025 kampanya döneminde BirFatura üzerinden 13 milyonun üzerinde e-fatura kesildiğini açıklayan Bayır, geçen yıl aynı dönemde bu rakamın yaklaşık 10 milyon seviyesinde olduğunu ifade etti. Bu artışın e-ticaret hacmindeki büyümeyi gösterdiğini belirten Bayır, aynı zamanda işletmeler üzerindeki operasyonel yükün de ciddi şekilde arttığını vurgulayarak, "Kasım ayı adeta bir stres testidir. Dijital altyapısı sağlam olan işletmeler bu dönemde öne çıkıyor" diye konuştu. Müşteri deneyimi ve güven ön planda Türkiye’de e-ticaret tüketicisinin daha bilinçli ve seçici hale geldiğini ifade eden Bayır, müşterinin artık yalnızca ürünü değil, hizmeti ve güveni satın aldığını söyleyerek, "Markaya bağlanan müşteri, o markayı büyütür. Uzun vadeli başarı, sadakat oluşturan işletmelerin olacak" ifadelerini kullandı. "Dijital dönüşüm, bizi bölgemizin lider ülkesi yapacak" E-ticarette verinin en değerli unsur haline geldiğini kaydeden Bayır, doğru veri takibinin tedarik planlamasından nakit akışına, pazarlama verimliliğinden ürün stratejilerine kadar birçok alanı doğrudan etkilediğini ifade ederken veri odaklı yönetimin rekabet avantajı sağladığını da aktardı. Türkiye e-ticaretinin artık yalnızca iç pazara değil, bölgesel rekabete odaklandığını dile getiren Bayır, "Türkiye e-ticarette sadece büyümüyor; olgunlaşıyor. Bu dijital dönüşüm, bizi bölgemizin lider ülkesi yapacak" derken Türkiye’nin güçlü üretici altyapısı, genç nüfusu ve artan e-ticaret deneyiminin bu hedef için önemli avantajlar sunduğunu belirtti.