POLİTİKA - 23 Mayıs 2024 Perşembe 18:30

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman’dan "dijital telif" açıklaması

A
A
A
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman’dan "dijital telif" açıklaması

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, “Almanya’da farklı bir telif yasası, Fransa’da farklı bir telif uygulaması, Türkiye’de farklı bir telif uygulamasını istemiyoruz. Avrupa’da nasıl bir pratik izliyorsa, Türkiye’de de aynı pratiği izlemesini istiyoruz” dedi.


TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman, dijital telif hakkında konuştu. Yayman, Dijital Mecralar Komisyonu olarak tarihi bir toplantı yaptıklarını belirterek, Telif Hakları Genel Müdürü ve Rekabet Kurulu Başkanı geldiğini ve dijital telif hakkında sunum yaptıklarını ifade etti. Yayman, “Konuyu ilk defa Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında ele aldık. Bu bir tarihi adımdır, tarihi bir yaklaşımdır. Dijital telif konusu çok önemli. Google bu konuda çifte standart uygulamasını istemiyoruz. Almanya’da farklı bir telif yasası, Fransa’da farklı bir telif uygulaması, Türkiye’de farklı bir telif uygulamasını istemiyoruz. Avrupa’da nasıl bir pratik izliyorsa, Türkiye’de de aynı pratiği izlemesini istiyoruz” dedi.


Emek hırsızlığına karşı olduklarını belirten Yayman, “İçerik üreticilerinin içeriklerinin izinsiz olarak alınması, kullanması doğru değil. Haberin artık bir telif kapsamına alınması, haber üreticilerinin emeklerinin kayıt altına alınması, değerlendirilmesini çok tarihi gelişme olarak görüyoruz. Haziran ayı içerisinde Google temsilcileri tekrar Mecliste Dijital Mecralar Komisyonu’nda açıklamalarda bulunacaklar ve beraber nasıl bir yol yürüyeceğimizi konuşacağız” ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Gönüllüler miniklere bayramlıklarını dağıtıp dans etti Eskişehir’de yardıma muhtaç çocuklarla buluşan gönüllüler, miniklere bayramlık ve oyuncak dağıtırken çalan müziklerle doyasıya eğlendi Tepebaşı ilçesi Şarhöyük Mahallesi’nde toplanan bir grup yardımsever, Kurban Bayramı’nda kimsesiz ve yardıma muhtaç çocuklarla bir araya geldi. Çalınan müziklere eşliğinde çocuklarla birlikte dans eden yardımseverler, doyasıya eğlendi. Çocuklara patlamış mısır ve yiyecek ikramlarının yanı sıra, toplanan oyuncaklarda minklere dağıtıldı. Ayşegül Bozbaş koordinesinde toplanan yardımseverlerin, çocuklarla yakından ilgilendiği görüldü. Son olarak çocuklar alanda uçurtma uçurdu. “Elimizden geldiğince çocuklara yardım etmeye çalışıyoruz” Etkinliği organize eden Ayşegül Bozbaş, “Düzenli hale getirdiğimiz her yıl bayram önceleri engelli çocuklar ve kimsesiz çocuklar yararına yapmış olduğumuz bir etkinlik. Etkinlikte onların mental yorgunluklarını atmak amaçlıyoruz. Eğleniyoruz, yarışmalar yapıyoruz, hayırseverlerden toplamış olduğumuz oyuncak dağıtıyoruz ve bayramlıklarını veriyoruz. Etkinlik sonunda da bayramlaşıyoruz, ayrılıyoruz. Elimizden geldiğince çocuklara yardım etmeye, onları mutlu etmeye çalışıyoruz şu ana kadar. Burada çocuklarımız az çünkü evlerde yatalak çocuklarımız da var. Onların bayramlıklarını evlere götüreceğiz, teslim edeceğiz, yürüyemiyorlar çünkü. Sanırım 100 kadar çocuk var ama giydireceğimiz 200’e ulaştı” dedi.
Osmaniye Depremde babasını kaybeden Nuri Yönet: ’Gidecek baba ocağımız kalmadı’’ Osmaniye’de asrın felaketinde babasını ve annesini kaybeden Nuri Yönet, Kurban Bayram’ının Babalar Günü’ne denk gelmesiyle acısının ikiye katlandığını söyledi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Osmaniye’de bin 10 kişi hayatını kaybetti. Osmaniye Esenevler Mahallesi’nde yaşayan Yönet ailesi depreme 52 kişinin hayatını kaybettiği, 9 katlı Yonca Sitesinde B bloğunda yakalandı. Asrın felaketinde yan yatan binada Nuri Yönet, babası Ayhan Yönet (60) ve annesi Aynur Yönet (53) kaybetti. Nuri Yönet, bayramla aynı güne denk gelen Babalar Günü’nde babası ve annesinin mezarını ziyaret etti. Gidecek baba ocağının ve öpecek elin kalmadığını söyleyen Nuri Yönet, ’’Biz Osmaniye’de Kurban Bayramı ile birlikte hüznü ve neşeyi bir arada yaşıyoruz. Bayramın neşesi bizde babalar gününün hüznüyle birleşiyor. Geçen yıl 6 Şubat depreminde Osmaniye’de anne babamı kaybettim maalesef Kurban Bayramı’yla birlikte Babalar Günü’nde denk gelmesi bizim acımızı ikiye katlıyor. Bizim acımız herkesin anlayabileceği bir acı değil biz medyadan, sosyal medyadan, televizyonlardan, başka yerlerde deprem olduğu zaman Allah rahmet eylesin deyip bu duyguları yaşamadan kanal değiştiriyorduk. Lakin bu acı başka bir acıymış onu öğrendik. Her ikisini kaybetmemiz daha da büyük bir acıya sebebiyet veriyor. Bayrama denk gelen bu şekilde özel günlerde acımızı tarif etmemiz daha da zor oluyor. Baba ocağını kaybettik, gidilecek bir baba evimiz kalmadı. Öpülecek bir babamız annemizin eli kalmadı. Bu bizim acımızı daha da çok arttırıyor. Osmaniye bir deprem bölgesi biz bu acımızı her an her yerde halen yaşıyoruz. Bu özel günlerde de acımız ikiye katlanıyor" dedi.