EKONOMİ - 17 Aralık 2025 Çarşamba 11:58

Başkan Uysal’dan yerli üretim vurgusu

A
A
A
Başkan Uysal’dan yerli üretim vurgusu

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kapsamında Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’nde (ASSİM) düzenlenen etkinlikte, yerli üretimin ekonomik bağımsızlık açısından vazgeçilmez olduğunu vurguladı.


Muratpaşa Belediyesi, 12-18 Aralık Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kapsamında, ASSİM yerleşkesinde faaliyet gösteren 34 yöre ve hemşeri derneğinin katılımıyla özel bir etkinlik düzenledi. Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YüciTA) iş birliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Anadolu’nun dört bir yanından yöresel lezzetler katılımcılarla buluşturuldu. Ziyaretçiler, ev yapımı ürünlerle Türk mutfağının kültürel zenginliğini yakından tanıma fırsatı buldu.


Etkinliğe, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın yanı sıra YüciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ile Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi (AciMER) Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak konuşmacı olarak katıldı.


Açılış konuşmasında yerli üretimin önemine dikkat çeken Başkan Uysal, Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nın 1929 yılından bu yana Türkiye’nin ekonomik bağımsızlığının simgelerinden biri olduğunu belirtti. Uysal, "Bugün dünyada yaşanan ticari dengesizlikler, ulus devletlerin ve ulusal ekonomilerin ne denli hayati olduğunu açıkça ortaya koyuyor" dedi.


Kapitülasyonların kaldırılmasının tarihi önemine de değinen Başkan Uysal, "Etibank ve Sümerbank gibi kurumlarla güçlenen planlı kalkınma anlayışı, ülkemizin en zor dönemleri ayakta atlatmasını sağlamıştır. Bugün gurur duyduğumuz birçok sektör, bu devlet aklının ürünüdür" ifadelerini kullandı.


Türkiye’nin son yıllarda yüksek dış ticaret açığı verdiğini hatırlatan Uysal, "Yerli malı tercih etmek, paramızın bu ülkede kalması demektir. Bu kaynaklar istihdama, yatırıma ve kamu hizmetlerine dönüşür. Yerli üretim yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda stratejik bir tercihtir" diye konuştu.


Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de yerli üretimi korumaya yönelik benzer politikaların uygulandığını vurgulayan Başkan Uysal, "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nı bir nostalji olarak değil, geleceğimize yapılan stratejik bir yatırım olarak görüyoruz" dedi.



Başkan Uysal’dan yerli üretim vurgusu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Gençler kaçıyor, emekliler yerleşiyor: Sinop’ta çalışan sayısı, emeklilerin gerisinde kaldı Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip vilayeti Sinop, sosyal güvenlik kayıtlarına göre emekli sayısının çalışan sayısını geçtiği iller sıralamasında Türkiye 2.’si oldu. Her bir çalışana karşılık 1,17 emeklinin düştüğü şehirde vatandaşlar; asayiş olaylarının azlığı, komşuluk ilişkilerinin güçlü olması ve yüksek huzur için Sinop’u tercih ediyorlar. Aktif çalışma hayatını bırakanların, güvenlik ve uygun fiyatlar için tercih ettiği Sinop, emekli şehri ünvanını almaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri, Sinop’taki demografik değişimi bir kez daha gözler önüne serdi. Emekli sayısının aktif sigortalı sayısını geçtiği iller sıralamasında Zonguldak zirvede yer alırken, Sinop 57 bin 5 çalışana karşılık 66 bin 273 emekli ile 2. sıraya yükseldi. Listenin üçüncü sırasında ise Balıkesir bulunuyor. İHA muhabirine konuşan emekliler, Sinop’un huzurlu yapısının emekliler için bir çekim merkezi olduğunu, ancak çalışan genç nüfusun azalmasının şehri bir "emekli kenti" haline getirdiğini vurguladı. Karavanımın kapısı dahi açık, hırsızlık nedir görmedim Emekli olduktan sonra yazlarını Sinop’ta karavanda geçiren İsmail Hakkı İlik, şehrin güvenliğine dikkat çekerek, "Genelde yazları Sinop’ta geçiriyorum. Sinop’un emekliler için cazip hale gelmesinin sebebi güvenli, sakin, ortamının ve denizinin güzel olması. İnsanlarının anlayışlı, hoşgörülü olması. Karavanda kalıyorum, karavanımın kapısı dahi açık; hiçbir zaman hırsızlık, kapkaç gibi olaylara rastlamadım. Benim burayı tercih etmemin nedeni güvenli, düzenli ve denizinin temiz olması. İnsanların güvenli bir şekilde yaklaşması" dedi. Kapımın üstünde anahtarımı unutuyorum, komşum kapımı çalıyor Aslen Antalyalı olan ve 44 yıl önce tayini çıkarak geldiği Sinop’a emekliliğinde yerleşme kararı alan Mahmut Yücedağ, kenti şu sözlerle anlattı: "Sinop sakin bir yer emekliler için. Tekstil ürünlerinin fiyatı biraz yüksek ama emekli olarak rahat bir şekilde gezilecek yerleri var. Konuşulacak elit insanları da var. Bir arada yaşayabileceğin çok sosyal bir kentimiz. Ben Sinop’a 1982’de geldim o zaman Ayancık’ta göreve başladım. 2021’de merkeze geldim. Sinop o zaman 28 bin nüfusluydu şimdi 60 bin nüfuslu olmuş. Sinop’a yerleşme kararı verdim, şu an Sinop’tayım. Sinop’ta emeklinin olması bu nedenle doğal bir şey. Ben kapımı hiç kilitlemesem, kapımın üstünde anahtarım kaldığı zaman, komşum hemen kapımı çalıyor ’sen anahtarını unutmuşsun’ diyor. Ama benim geldiğim yerde gündüz evdeyken arkadan kapıyı kilitlememişsen kapını açıp içeri giriyorlardı. Sinop’ta herkes birbirini tanıyor, az nüfus olduğu için rahatız. Bu nedenle Sinop tercih edilir bir şehirdir."
İzmir İzmir’de taksi şoförü ücret tartışmasında öldürüldü İzmir’in Konak ilçesinde bir taksi şoförü, aracında ücret yüzünden tartışan yolcu tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Olayın ardından taksinin direksiyonuna geçip kaçan şüpheli, polis ekiplerince yakalandı. Olay, dün gece saat 23 sıralarında Basmane Kapılar mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, D.M. isimli şüpheli, Deniz Örer’in (52) kullandığı ticari taksiye yolcu olarak bindi. iddiaya göre yolculuk esnasında şoför ile yolcu arasında ücret konusunda tartışma çıktı. Büyüyen tartışma sonucunda D.M., yanındaki tabancayla taksi şoförü Örer’e ateş etti. Vücudunun çeşitli yerlerinden vurulan Örer, ağır yaralandı. Olayın ardından şüpheli D.M., Örer’in ticari taksisinin direksiyonuna geçerek olay yerinden uzaklaştı. Bir süre araçla kaçan şüpheli, taksiyi bir sokak üzerinde terk ederek kaçışına yaya olarak devam etti. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde taksi şoförünün olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenilen Örer’in cansız bedeni, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Polis ekipleri, kaçan şahsı yakalamak içim çalışma başlattı. Yapılan araştırmalar sonucunda kimliği ve kaçış güzergahı tespit edilen şüpheli D.M., kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin üzerinde olayda kullandığı tabanca da ele geçirildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.