GÜNDEM - 23 Aralık 2025 Salı 12:06

Kendini bulmak için dava açan beş isimli adama istinaftan umutları yeşerten karar

A
A
A
Kendini bulmak için dava açan beş isimli adama istinaftan umutları yeşerten karar

Antalya’da doğumunda adı ve cinsiyeti yanlış yazdırılmasıyla başlayan hatalar zinciri nedeniyle yaşamı boyunca 5 farklı isimle anılan Ersin Akbaş’ın, emekli olabilmek için açtığı isim tespiti ve 20 yıldır süren iş kazası davaları istinaf mahkemesinden döndü. Yeniden yargılama yolunun açılmasıyla birlikte Akbaş’ın hem emeklilik hem de iş kazasının tespiti yönündeki umutları yeniden yeşerdi. Akbaş, "İstinaftan kararın döndüğünü öğrendiğim gün dünyalar benim oldu. 21 yıl sonra hayallerim yeniden yeşerdi. 60 yaşındayım ama adalet er ya da geç yerini buluyor" dedi.

Antalya’da yaşayan 60 yaşındaki Ersin Akbaş’ın yaşamı, doğumunda nüfusa Ergün ismiyle ve kız olarak kaydedilmesiyle başlayan hatalar zinciri nedeniyle tam anlamıyla bir hukuk ve bürokrasi mücadelesine dönüştü. Kısa süre sonra nüfus kaydı düzeltilse de yanlışlıklar eğitim, askerlik ve çalışma hayatı boyunca devam etti. İlkokul diplomasını Ersun ismiyle alan Akbaş’ın itirazı sonrası verilen ikinci diplomada bu kez isminin Ergin olarak yazıldığı ortaya çıktı. 1986-1987 yılları arasında iddiasına göre 18 ay askerlik görevini kendi adıyla yapan Akbaş, 1990’daki Körfez Krizi sonrası ilan edilen seferberlik kapsamında ikinci kez askere çağrıldı ve bu kez Ersün ismiyle askerlik yaptı.

Kendini bulmak için dava açan beş isimli adama istinaftan umutları yeşerten karar

Beş farklı isimle geçen 60 yıl

Ergün, Ersun, Ergin, Ersün ve son olarak mevcut kimliğindeki Ersin Akbaş ismiyle 60 yıl boyunca yaşamını sürdüren Akbaş, bu durum nedeniyle sosyal güvenlik primi ödemelerinde, iş bulma süreçlerinde ve resmi kayıtlarda ciddi sorunlar yaşadı. Emekli olabilmek için avukatıyla birlikte Antalya 9. İş Mahkemesi’ne isim tespiti ve iş kazası tespiti davası açıldı. Zonguldak SGK’ya yazılan müzekkereye verilen yanıtta, Akbaş’ın annesi Şerife Akbaş’ın belirtilen tarihlerde vergi mükellefiyetine dair kaydına rastlanmadığı bildirildi. Bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme, istinaf yolu açık olmak üzere davanın reddine karar verdi.

Kendini bulmak için dava açan beş isimli adama istinaftan umutları yeşerten karar

1992’ye ait belge umutları yeniden yeşertti

Davadan sonra Akbaş’ın kardeşi, Zonguldak Çaycuma Vergi Dairesi’nden önemli bir belgeye ulaştı. Belgede, 01.05.1992 tarihinde işe başlama ve 31.12.1997 tarihinde işi terk bilgileri yer aldı. Ayrıca Akbaş’ın, annesi yanında çalıştığı dönemde vergi mükellefi olduğuna dair kayıtlar bulundu. Belgenin avukatına ulaştırılmasının ardından Ersin Akbaş, isim tespiti ve emeklilik umuduyla istinaf mahkemesine itirazda bulundu.

Kendini bulmak için dava açan beş isimli adama istinaftan umutları yeşerten karar

20 yıldır süren iş kazası mücadelesi

Ersin Akbaş, ayrıca 2005 yılında çelik imalatı yapan bir iş yerinde çalışırken iş kazası geçirdi. İddiaya göre sigortasız çalıştırıldığı iş yerinde, kamyona demir yükleyen vincin halatları koptu. Yere düşen demirlerden biri Akbaş’ın kafasına isabet etti. Baygın halde hastaneye kaldırılan Akbaş’ın geçirdiği kazanın, "kendisi düştü" denilerek hastane kayıtlarına normal kaza olarak geçirildiği, SGK’ya ise kaza hakkında herhangi bir bildirim yapılmadığı öne sürüldü. Tedavisi tamamlanan Akbaş’ın gözünde yüzde 70 görme kaybı oluştu. Sigortasız çalıştırıldığını ve kazanın iş kazası olarak bildirilmediğini öğrenen Akbaş, isim tespit ve iş kazası tespiti davası açtı. Ancak kazanın tek tanığı olan çalışma arkadaşının dava sürecinde hayatını kaybetmesiyle birlikte, 20 yıldır süren hukuk mücadelesinde iş kazasını bir türlü ispatlayamadı. Reddedilen iş kazası davası da istinafa taşındı.

İstinaftan bozma kararı çıktı

İsim tespiti ve iş kazası davaları istinaf mahkemesine taşınırken, her iki dosya da bozuldu. Dosyalar yeniden yargılama yapılmak üzere ilk derece mahkemesine gönderildi. Akbaş’ın avukatı Nuray Ertem, kararın ardından yeniden yargılama yolunun açıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Ersin Bey’in isim karışıklığı nedeniyle ispat edemediğimiz iş kazası ve isim tespit davaları istinaftan döndü. Karar lehimize bozuldu. Yeniden yargılama yapılacak. İş kazasıyla ilgili yeniden dava açma imkanımız doğdu. İsimdeki yanlışlık düzeldiği anda hizmet tespiti davasının da önü açılacak. İstinaftan dönmesi dolayısıyla, iş kazasının tespitine karar verilirse tazminat alma imkanı da olacak. Tazminat davası açacağız ve Ersin beyi mutlu edeceğiz. Şu anda SGK kayıtlarında Ersin, Ersün, Ersun ve Ergün olmak üzere farklı isimler görünüyor. Bu nedenle hizmet birleştirmesi yapılamıyordu. Bu karar emsal niteliğinde."

Kendini bulmak için dava açan beş isimli adama istinaftan umutları yeşerten karar

"21 yıl sonra hayallerim yeniden canlandı"

İstinaf kararının ardından konuşan Ersin Akbaş ise yaşadığı duyguyu şu sözlerle anlattı: "İş kazasıyla ilgili dava yaklaşık 21 yıl sonra istinaftan geri döndü. Açılan davaların bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğine inanıyoruz. En azından kendimizi mahkemede kabul ettirebileceğimizi düşünüyorum. Davalardan birisi, 2005 yılında geçirdiğim iş kazasıyla ilgiliydi. O dönemde işe Ersün Akbaş ismiyle başlamıştım ve dava da bu isimle açılmıştı. 2006 yılında ise resmi olarak Ersin Akbaş oldum. Yaklaşık 20-21 yıldır Ersin Akbaş olarak yaşıyorum. Belgeler ve bilgilerle, avukatımızın desteğiyle ismimizin tespitini sağlamayı amaçlıyoruz. İsimleri birleştirebilirsek emeklilik hakkımız da doğacak. Emekli olmak sadece bir hayal değil, belki de gerçek olacak. 60 yaşındayım. Bundan sonra ne olacağını bilmiyorum ama umut ediyorum. İstinaftan kararın döndüğünü öğrendiğim gün dünyalar benim oldu. Bugüne kadar birinin beni arayıp ‘istinaftan karar geri döndü’ dediğini hiç duymamıştım. Adaletin er ya da geç yerini bulduğuna inanıyorum. 21 yıl sonra hayallerim yeniden yeşerdi. 21 yıl sonra da olsa, 30 yıl sonra da olsa adalet yerini buluyor. 60 yıl sonra da İnşallah bir gün isimlerimiz birleştirilir ve emekli olurum. O günü de görmeyi diliyorum."

Begüm Aksoy - Ramazan Bozca

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Pursaklar anneler için unutulmaz bir güne hazırlanıyor Birbiri ardına sosyal ve kültürel programlarla ön plana çıkan Pursaklar Belediyesi, 10 Mayıs Anneler Günü münasebetiyle Anneler Günü Matinesi düzenliyor. Pursaklar Belediyesi, Anneler Günü dolayısıyla ilçede yaşayan anneler için özel bir "Anneler Günü Matinesi" düzenliyor. Toplumsal hayatın temel taşı olan annelerin önemine dikkat çekmek ve onların bu özel gününü birlikte kutlamak amacıyla gerçekleştirilecek program, renkli etkinliklere sahne olacak. Düzenlenecek matinede müzik dinletileri, çeşitli gösteriler ve sürpriz etkinliklerle annelere keyifli bir gün yaşatılması hedefleniyor. Katılımcılar, hem eğlenceli vakit geçirecek hem de Anneler Günü’nün manevi atmosferini hep birlikte paylaşma imkânı bulacak. "Tüm annelerimizi düzenleyeceğimiz Anneler Günü Matinesi’ne davet ediyorum" Tüm anneleri programa davet eden Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, "Hayatımızın her anında sevgisiyle, fedakarlığıyla ve sabrıyla yanımızda olan kıymetli annelerimizin Anneler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum. Onların emeğini ve değerini anlatmaya kelimeler yetmez. Bizler de Pursaklar Belediyesi olarak bu özel günde annelerimize küçük bir teşekkür sunmak, onların yüzünde bir tebessüm oluşturmak istedik. Tüm annelerimizi ve ailelerimizi düzenleyeceğimiz Anneler Günü Matinesi’ne davet ediyorum. Gelin, bu güzel günü birlikte paylaşalım" dedi. Pursaklar Belediyesi tarafından Şehr-i Tebessüm Nikah Salonunda ücretsiz olarak düzenlenecek olan Anneler Günü Matinesi, tüm kadınların katılımına açık olarak gerçekleştirilecek.
Tekirdağ Çerkezköy TSO Başkanı Çetin: "Daha büyük başarılara imza atacağız" Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Çetin, "Nisan ayında attığımız adımlar bölgemizin üretim gücünü daha da ileriye taşımaktı" dedi. Ticaretle ilgili önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Çetin, "Nisan ayında, savunma sanayinin öncü firmalarından BAYKAR’ın satın alma yetkilileri üyelerle buluşturuldu. Gerçekleştirilen B2B görüşmeleri sayesinde tedarikçi zincirinin kurulması ve bölge sanayisinin rekabet gücünün artırılması yönünde önemli bir adım atıldı. Bu görüşmeler, yeni iş birliklerine zemin hazırlayarak sanayimizin gelişiminde stratejik bir rol oynayacaktır. Ayrıca ticaret erbaplarımızın iş geliştirme süreçlerine katkı sağlamak amacıyla da B2B görüşmeleri gerçekleştiriyoruz. Ticaretle uğraşan üyelerimizin iş kapasitelerini artırmalarına ve yeni olanaklar elde etmelerine yönelik süreçleri geliştirmeye devam ediyoruz. Çerkezköy TSO olarak, sanayicilerimizin yanı sıra ticaret erbaplarımızın da büyüme yolculuğunda yanlarında olmayı, çeşitli kurumlarla iş birliğini güçlendirerek bölgesel kalkınmaya katkı sunmayı önemsiyoruz" dedi. "Dönüm noktası olacaktır" Model Fabrika projesiyle bölgede istihdama katkı sunacaklarını ifade eden Çetin, basın çalıştayıyla da bölgenin sorunlarını konuştuklarını belirtti. Çetin, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Tekirdağ Valiliği destekleriyle yürütülen Model Fabrika ve Mesleki Eğitim Merkezi’nin kiralama süreci başarıyla tamamlandı. Çerkezköy TSO ve Çorlu TSO büyük ortak olarak yer alırken, Organize Sanayi Bölgeleri de sürece paydaş oldu. Bu gelişme, sanayimizde verimlilik dönüşümünü başlatan önemli bir dönüm noktası olacaktır. Bölgemizdeki basın mensuplarımızla Basın çalıştayımızı gerçekleştirdik. Yaptığımız istişareler sonucunda yine basın mensuplarımız ile bir arada İlçe Milli Eğitim Müdürleri, üniversitemizin akademisyenleri ve ilçe lüftülerimiz ile bir arada bölgemizin önemli sorunları hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Su sorunu ile ilgili olarak iş birliği içerisinde gerçekleştirebileceğimiz çalışmaların değerlendirmesini ve atılacak adımları ele aldık" diye konuştu. "Endüstriyel fuar hazırlıkları sürüyor" Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen endüstriyel fuarın bu yıl 9-10-11 Eylül tarihlerinde gerçekleştirileceğini sözlerine ekleyen Çetin, "Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, 9-10-11 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek olan 10. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Bölge sanayisinin vitrinine dönüşecek ve 10. yılında uluslararası boyuta taşımayı hedeflediğimiz fuarımız için hazırlıklar hızla devam ediyor. Ticaret Bakanlığı destekli Kadın Gücüyle Kalkınma projesinin ülkemizdeki ilk eğitimi odamızda gerçekleştirildi. Ev sahipliği yaptığımız bu eğitim, kadınların ekonomideki yerini güçlendirme konusundaki kararlılığımızı ortaya koydu" ifadelerine yer verdi. Sanayi ve eğitim çalışmaları Mesleki eğitimi güçlendirmek için çalışmalarının sürdüğünü belirten Çetin, "Meslekler Gelecekle Buluşuyor projesinin lansman toplantısı yapılarak önceki yıl elde edilen çıktılar ve yeni dönem hedefleri değerlendirildi. Projenin uygulama aşaması olan Hamilik Protokolü kapsamında öğrenciler sahalarda ağırlanarak mesleki eğitim güçlendirildi. Ayrıca sürdürülebilirlik eğitimi, Yalın Düşünce Paneli ve ISO 9001 eğitimleri düzenlendi. Elektrik dağıtım şirketiyle imzalanan protokol sayesinde üyelerimize enerji maliyetlerinde avantaj sağlandı. Bunun yanında sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantılar ve Solarex ile Franchise fuar ziyaretleri, inşaat, yapı denetim ve enerji sektörlerinde yeni fırsatlar doğurdu. Değerli üyelerimiz, sizlerin de katkı ve destekleriyle Nisan ayını sanayimize ve toplumumuza etki edecek dolu dolu faaliyetlerle tamamladık. Gerçekleştirdiğimiz projeler, düzenlediğimiz eğitimler, imzaladığımız iş birlikleri ve hayata geçirdiğimiz girişimler, yalnızca bugünün ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp geleceğin güçlü ve sürdürülebilir sanayi altyapısını oluşturma yolunda önemli adımlar oldu. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak, her bir çalışmamızda üyelerimizin üretim gücünü artırmayı, bölgemizin rekabet avantajını geliştirmeyi ve toplumsal kalkınmaya katkı sağlamayı hedefledik. Önümüzdeki dönemde de aynı kararlılıkla yolumuza devam ederek, birlikte daha büyük başarılara imza atacağımıza yürekten inanıyoruz" dedi.