KÜLTÜR SANAT - 22 Mayıs 2024 Çarşamba 16:06

Türk Mutfağı Haftası’nda coğrafi işaretli Antalya piyazı yapıldı

A
A
A
Türk Mutfağı Haftası’nda coğrafi işaretli Antalya piyazı yapıldı

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile üçüncüsü düzenlenen Türk Mutfağı Haftası kapsamında Antalya Olgunlaşma Enstitüsünde "Antalya Piyazı Yapım Etkinliği" düzenlendi.


21-27 Mayıs tarihlerinde 3’üncüsü kutlanan Türk Mutfağı Haftası’nda, Akdeniz’in sağlıklı ürünlerini Torosların geleneksel tatlarıyla buluşturan Antalya mutfağı da yerini alıyor. Türk mutfağının tanıtılması ve dünya sıralamasında hak ettiği yeri alması amacıyla; 2022 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle kutlanan Türk Mutfağı Haftası, bu yıl da yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen çeşitli etkinliklere sahne oluyor. “Sürdürülebilir Türk Mutfağı: Sağlıklı, Geleneksel, Atıksız” ana temasıyla gerçekleştirilen etkinliklerde, yurt dışındaki dış temsilciliklerde, tarih, kültür ve doğanın bir buluşması olan Ege lezzetleri, yurt içinde ise 81 ilin coğrafi işaretli ürünleriyle hazırlanan özgün lezzetler tanıtılıyor.


Hafta boyunca, şehir mutfağına özgü lezzetlerin yapılacağı ve bir dizi etkinliğin gerçekleştirileceği Antalya’da ilk olarak Antalya Olgunlaşma Enstitüsünce hazırlanan coğrafi işaretli Antalya piyazı tanıtıldı. Olgunlaşma Enstitüsünde görev yapan çalışanlar, öncesinde hazırladıkları malzemelerle Antalya’nın coğrafi işaretli piyazının nasıl yapıldığını anlatarak piyaz sunumunda bulundu.


Programda konuşan Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Şube Müdürü Selma Yörür, Türk Mutfağı Haftası’nın önemine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:


"Bugün burada Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Antalya’mızın coğrafi işareti ürünlerinden birisi olan piyaz yapımını gerçekleştiriyoruz. Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri Cumhurbaşkanlığı bünyesinde Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde 21 ve 27 Mayıs tarihleri arasında hem ülkemize hem de yurt dışında kutlanmakta olan bir etkinliğimiz. Binlerce yıllık, mutfak kültürümüzün yaşatılması ve geleneklerimizin korunması açısından, bu etkinliği oldukça önemli görüyoruz. Burada da şehrimizin coğrafi ürünlerinin tespitinde ve yaşatılmasında en önemli paydaşlarımızdan birisi olan Antalya Olgunlaşma Enstitüsü ile Antalya piyazı atölyesini gerçekleştiriyoruz."


Türk Mutfağı Haftası kapsamında Antalya’da gerçekleştirilecek etkinlikler, hafta boyunca devam edecek.



Türk Mutfağı Haftası’nda coğrafi işaretli Antalya piyazı yapıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Batman Şehit babaları çocuklarının kabirleri başında hüznü ve gururu bir arada yaşadı Batman’da Babalar Günü münasebetiyle şehit çocuklarının kabirlerini ziyaret eden şehit babaları, hüznü ve gururu bir arada yaşadı. Kurban Bayramı ve Babalar Günü münasebetiyle Sason ilçesinde Daper Şehitliği’nde, Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde bölücü terör örgütü mensupları ile girdiği çatışmada şehit olan Piyade Uzman Çavuş Faim Bozkurt, görevi esnasında geçirdiği kaza sonucunda şehit olan Güvenlik Korucusu Nadir Araz ve Suriye’nin İdlib bölgesinde rejim güçlerinin hain hava saldırısı sonucu şehit olan Sözleşmeli Er Cuma Bağatur’un kabirlerini ziyaret eden şehit babaları ve aileleri, orada Kur’an-ı Kerim okuyup dualar etti. “Hüznü ve gururu bir arada yaşıyorum” Babalar Günü’nde oğlunun kendisine gelmediği için kendisinin kabrini ziyaret ettiğini belirten Suriye’nin İdlib bölgesinde rejim güçlerinin hain hava saldırısı sonucu şehit olan Sözleşmeli Er Cuma Bağatur’un babası Mehmet Bağatur, hüznü ve gururu aynı anda yaşadığını belirterek, “Oğlum sen bana gelemedin ama ben sana geldim. Bugün Babalar Günüdür. Seni unutmayacak daima da gurur duyacağım. Bugün Babalar Günü olduğu için oğlum bana gelemedi ben ona geldim. Bugün hem hüzünlüyüm hem de gururluyum. Çünkü benim oğlum vatanı için canını verdi bütün şehitlerimiz gibi. Çok üzgün ve çok gururluyum. Şehitlerimiz vatan ve bayrak için canlarını feda ettiler. Teröristler hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır. Bu uğurda bir oğlum şehit oldu. Benim 8 çocuğum ve 8 de torunum daha var. Gerekirse hepimiz vatanımız ve bayrağımız uğruna şehit olmaya hazırız” dedi.
İstanbul Sancaktepe’de Kurban Bayramı coşkusu Sancaktepe’de Başkan Alper Yeğin, Paşaköy Mahallesi’nde bulunan kurban kesim alanında bayramın ilk günü vatandaşlarla hem bayramlaştı hem de kavurma ve pilav ikramında bulundu. Sancaktepeliler, Kurban Bayramı’nın 1’inci gününde kurban ibadetini yerine getirmek için Sancaktepe Kurban Kesim Alanı’nda bir araya geldi. Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, Paşaköy İBB Kurban Kesim alanında bayramın ilk günü vatandaşlarla hem bayramlaştı hem de kavurma, pilav ve tatlı ikramında bulundu. Paşaköy Mahallesi’nde bulunan kurban kesim alanında acil durumlarda müdahalede bulunmak üzere ambulans ve çok sayıda güvenlik görevlisi hazır bulunduruldu. Sabah saatlerinden itibaren kurban kesim alanına gelen vatandaşlar, randevulu kurban kesim sistemi sayesinde kurban kesimi ibadetlerinde kolaylık yaşadı. Kurban kesim alanında vatandaşlarla bayramlaşan Sancaktepe Belediye Başkanı Alper Yeğin, "Büyükşehir Belediyemizle birlikte Sancaktepe, Paşaköy bölgesinde kurban kesim alanımızda vatandaşlarımızın öncelikle hijyenli bir ortamda kurban kesimlerini sağlıyoruz. Şu an işlemler hızlı bir şekilde devam ediyor. Yüzlerce vatandaşımız kurbanlarını kestiler ve ibadetlerimizi yerine getirdik. Belediyemizle beraber Büyükşehir Belediyemmiz, Sancaktepe Belediyemizin ortaklaşa düzenlediği bir lokma var. Lokmamızı paylaşıyoruz vatandaşlarımızla. Allah daha nice güzel bayramlar nasip etsin. Ülkemiz açısından, birliğimiz, beraberliğimiz açısından önemli bir gün. Biz de bunu en iyi şekilde Sancaktepe ilçemizde şu an yaşıyoruz. Sancaktepe ilçemizde iki noktada kurban pazarımız var. Birisi Fatih Mahallesi’ne, diğeri Paşaköy’de. Dediğim gibi Büyükşehir Belediyemizle birlikte bu süreci organize ettik. Şu an içinde herhangi bir sorunsuz, sıkıntısız bir şekilde 15 gün önce kurbanların gelmesiyle başlayan süreç inşallah bir beş altı saat sonra tamamlanmış olacak" diye konuştu.