MAGAZİN - 18 Şubat 2019 Pazartesi 09:52

Pehlivan develer nefes kesti

A
A
A
Pehlivan develer nefes kesti

Aydın’ın Nazilli ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen deve güreşlerinde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden gelen 170 pehlivan devenin kıran kırana güreşi izleyicinin nefesini kesti.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen deve güreşlerinde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden gelen 170 pehlivan devenin kıran kırana güreşi izleyicinin nefesini kesti. Güreşlere yaklaşık 300 bin TL tutarındaki takısı ile katılan Hanımağa Zekiye Çelebi etkinliğe ayrı bir renk kattı.


Nazilli Belediyesi tarafından organize edilen geleneksel deve güreşlerini yaklaşık 15 bin kişi izledi. Güreşler için özel olarak hazırlanan ve seyir teraslarının bulunduğu Sümer Sahası Nazilli Belediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen güreşlere yerel seçimler nedeniyle vatandaşlardan çok siyasiler ilgi gösterdi. Türk Yörük kültürünün en önemli gelenekleri arasında yer alan deve güreşi şenliklerinin yapıldığı Aydın’ın en büyük ilçesi Nazilli’deki güreşlere Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden gelen 170 pehlivan deve katıldı. Değerleri lüks otomobillerle denk olan pehlivan develerin kıran kırana geçen kupa güreşleri ise izleyicinin nefesini kesti. Güreşleri Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük başta olmak üzere Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, çevre ilçelerine belediye başkanları ile yaklaşık 15 bin kişi izledi.


Şubat soğuğuna rağmen havanın da güzel olması ile mangalını, etini, yiyeceğini güreş alanına getiren izleyici ise bir yandan piknik yaparken öte yandan da güreşleri büyük zevkle izleyerek çifte mutluluk yaşadı.


Deve sahipleri ise güreşen develerinin rakibine karşı galip gelebilmesi için ellerinden geleni yaparken hakemler ve saha görevlileri sürekli olarak deve sahiplerini uyardı. Güreş tutan develerin zaman zaman hızını alamayarak seyircilerin bulunduğu alana çok yaklaşmaları ve kaçan develerin seyircinin üzerine gitmesi ise heyecanlı anlara neden oldu. Güreşlerde Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinden gelen ve değerleri 50 - 350 bin TL arasında değişen fiyatları ile birbirinden değerli pehlivan develer, gelenekleri yaşatmak adına 15 bin izleyicisini coşturdu.


Güreşlerin renkli isimlerinden olan Hanımağa lakaplı Zekiye Çelebi isimli Denizlili güreşsever, üzerinde takılı halde bulunan 300 bin TL değerindeki altınlarla güreşleri izledi. Hanımağa, Belediye Başkanı Haluk Alıcık’a halıdan yapılma portresini hediye etti. Hanımağa Zekiye Çelebi, üzerinde taşıdığı servete rağmen kesinlikle korkmadığını ifade ederek, “Şu an üzerimde 300 bin TL değerinde altın var. Biz Osmanlı torunuyuz. Bende değirmen taşı gibi bir yürek var. Ben Türkiye’nin resmi hanımağasıyım. 15 ağalığım var. Türkiye’nin her yerindeki güreşlere gidiyorum. Gençlerimize bu güzelliği, geleneklerimizi göreneklerimizi göstermemiz bilgilendirmemiz gerekiyor. Bu gelenek ve güzellik dünyanın hiçbir yerinde yok. Sadece Türkiye’de var. Biz gençlerimize iyi bir gelecek bırakmak istiyorsak onlara gelenek ve göreneklerimiz yaşatarak öğretmemiz lazım. Ne mutlu Türküm diyene” dedi.


Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık da güreşlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Güreşlerimizin bu sene 10.’sunu yapıyoruz. Türk örf adet ve geleneklerini yaşatmak için Türk kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Zaten buradan bir gelirimiz yok. Bu sene güreşler ücretsiz. Allah inşallah güreşlerimizi hayırlı uğurlu etsin” diye konuştu.


Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük de, “Güreşlerimiz gayet güzel ve huzur içerisinde gerçekleşti. mekanın ve havanın da güzel olması ile kalabalık bir izleyici kütlesi geldi. İlgi büyük. Alanın hazırlanmasında emeği geçen belediye başkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Anadolu kültürümüzün yaşatılması konusunda güzel amaçlarla yapılan bu etkinliğimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de yoğurt ve çilek ikramlı trafik uygulaması Mersin’in Silifke ilçesinde trafik uygulamasında sürücülere ilçenin tescilli yoğurt ve çileği ikram edildi. Polis, jandarma ve karayolları ekipleri, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftasında Atik Mahallesi Malazgirt Bulvarı D-400 Karayolu’nda uygulama gerçekleştirdi. İlçe Kaymakamı Abdullah Aslaner, Silifke Emniyet Müdürü Fuat Panavur ile jandarma ve polis ekiplerinin katıldığı uygulamada sürücülere tescilli Silifke yoğurdu ve çileği ikram edildi. Yapılan uygulamada sürücülere bilgilendirme amaçlı çeşitli broşürler dağıtılıp, araçlardaki çocuklara ise ‘Trafik kuralları aktivite kitabı’ hediye edildi. Uygulamada vatandaşlarla sohbet eden Kaymakam Aslaner ve Emniyet Müdürü Fuat Panavur trafik kurallarının önemine dikkati çekti. Kontrol noktasında durdurulan otomobil sürücüleri ise "Trafik gerçekten çok önemli. Trafikte kullandığımız araçların bakımı ve en önemlisi trafik kurallarına uymak çok önemli" diye konuştular. Sürücüleri ve yolcuları bilgilendirdiklerini anlatan Kaymakam Abdullah Aslaner, "Sürücülerimize broşürler verdik. Bir taraftan da Silifke’mizin tanıtımı için coğrafi işaretle tescilli yoğurdumuzu ve çileğimizi ikram ederek trafikte dikkatli olmaya davet ettik. Yoldan geçen tırından minibüsüne, otomobiline, sürücüsünden çocuğuna kadar yeniden bilinçlendirme ve farkındalığın oluşması için bir gayret içerisine girdik. Trafikte herkesi daha dikkatli ve kurallara uymaları şeklinde araçlarını sürmelerini tavsiye ediyorum. Uymayanları da uyarmalarını rica ediyorum" dedi.
Mersin Mersin’de yoğurt ve çilek ikramlı trafik uygulaması Mersin’in Silifke ilçesinde trafik uygulamasında sürücülere ilçenin tescilli yoğurt ve çileği ikram edildi. Polis, jandarma ve karayolları ekipleri, Karayolu Güvenliği ve Trafik Haftasında Atik Mahallesi Malazgirt Bulvarı D-400 Karayolunda uygulama gerçekleştirdi. İlçe Kaymakamı Abdullah Aslaner, Silifke Emniyet Müdürü Fuat Panavur ile jandarma ve polis ekiplerinin katıldığı uygulamada sürücülere tescilli Silifke yoğurdu ve çileği ikram edildi. Yapılan uygulamada sürücülere bilgilendirme amaçlı çeşitli broşürler dağıtılıp, araçlardaki çocuklara ise ‘Trafik kuralları aktivite kitabı’ hediye edildi. Uygulamada vatandaşlarla sohbet eden Kaymakam Aslaner ve Emniyet Müdürü Fuat Panavur trafik kurallarının önemine dikkati çekti. Kontrol noktasında durdurulan otomobil sürücüleri ise "Trafik gerçekten çok önemli. Trafikte kullandığımız araçların bakımı ve en önemlisi trafik kurallarına uymak çok önemli" diye konuştular. Sürücüleri ve yolcuları bilgilendirdiklerini anlatan Kaymakam Abdullah Aslaner, "Sürücülerimize broşürler verdik. Bir taraftan da Silifke’mizin tanıtımı için coğrafi işaretle tescilli yoğurdumuzu ve çileğimizi ikram ederek trafikte dikkatli olmaya davet ettik. Yoldan geçen tırından minibüsüne, otomobiline, sürücüsünden çocuğuna kadar yeniden bilinçlendirme ve farkındalığın oluşması için bir gayret içerisine girdik. Trafikte herkesi daha dikkatli ve kurallara uymaları şeklinde araçlarını sürmelerini tavsiye ediyorum. Uymayanları da uyarmalarını rica ediyorum" dedi. (MŞN-HSK-
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda üst yönetimde stratejik yeniden yapılanma İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Uluslararası Havalimanı, üst yönetim ve teknik liderlik yapısını güçlendiren yeni bir kurumsal yapılanmaya giriyor. Yapılanma kapsamında Yönetici Direktör (Executive Director) pozisyonu yeniden etkinleştirilirken, Teknik Hizmetler ve Projeler Genel Müdür Yardımcılığı (CTPO) pozisyonu oluşturuldu. İstanbul Sabiha Gökçen (ISG) Uluslararası Havalimanı, Türkiye’nin en yoğun ikinci havalimanı ve Avrupa’nın en hızlı büyüyen havalimanı olarak güçlü operasyonel performansını yeni bir kurumsal yapılanmayla destekliyor. 2025 yılında 48,4 milyon yolcuya ulaşarak tarihi bir eşiği geride bırakan ISG, yeni büyüme fazına daha güçlü bir yönetişim ve teknik liderlik yapısıyla giriyor. Malezya Havalimanları Grubu (Malaysia Airports Holdings Berhad - MAHB) bünyesinde stratejik öneme sahip uluslararası bir havalimanı olarak faaliyet gösteren ISG’de, bir yıldır sürekliliği ve operasyonel dayanıklılığı sağlamakta önemli görev üstlenen Yönetim Komitesi yapısı sona erdi. Daha net tanımlanmış yönetim sorumlulukları, sadeleştirilmiş karar alma süreçleri ve güçlendirilmiş kurumsal uyumu esas alan yeni liderlik modeli hayata geçirildi. Bu kapsamda Yönetici Direktör (Executive Director) pozisyonu yeniden devreye alınırken, Teknik Hizmetler ve Projeler Genel Müdür Yardımcılığı (CTPO) pozisyonu oluşturuldu. Yönetici Direktör pozisyonu yeniden etkinleştirildi Yeni yapılanma kapsamında Yönetici Direktör (Executive Director) pozisyonu yeniden etkinleştirildi. Bu doğrultuda Hanita Ahmad, Yönetici Direktör ve ISG Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanırken aynı zamanda Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı (CFO) görevini de sürdürmeye devam edecek. Haziran 2025’te Malezya Havalimanları’ndan görevlendirme ile ISG’ye katılan Hanita Ahmad; görevi süresince yönetişim entegrasyonunun güçlendirilmesi, hissedar uyumunun artırılması ve MAHB ile ISG arasındaki kurumsal koordinasyonun geliştirilmesinde kritik rol üstlendi. Finans dönüşümü, stratejik liderlik, yönetişim ve uluslararası iş ortaklığı alanlarında uzun yıllara dayanan deneyime sahip olan Ahmad, yeni görevinde kurumsal performans yönetimi, paydaş ilişkileri, yönetişim etkinliği ve stratejik hedeflerin hayata geçirilmesine liderlik edecek. Ahmad aynı zamanda, ISG ile MAHB arasındaki entegrasyon sürecinin daha da güçlendirilmesinde aktif rol üstlenmeye devam edecek. CTPO pozisyonu ile teknik kapasite ve altyapı yönetimi güçleniyor ISG’nin büyüyen operasyonel yapısı ve uzun vadeli altyapı hedefleri doğrultusunda Teknik Hizmetler ve Projeler Genel Müdür Yardımcılığı (CTPO) pozisyonu da oluşturuldu. Bu göreve Levent Çelik atanırken yeni yapı kapsamında mühendislik, teknik hizmetler, altyapı yönetimi, sermaye projeleri, iş sağlığı-güvenliği ve kalite güvence süreçlerinin kurumsal düzeyde daha entegre şekilde yönetilmesi hedefleniyor. Teknik operasyonlar, altyapı yönetimi, varlık yaşam döngüsü yönetimi, iş sağlığı-güvenliği ve proje yürütme alanlarında kapsamlı deneyime sahip olan Levent Çelik’in liderliğinde ISG’nin gelecekteki kapasite artışı, operasyonel dayanıklılığı ve stratejik altyapı hazırlıklarının daha da güçlendirilmesi amaçlanıyor. Yeni yapılanmanın terminal genişletme çalışmaları ve büyük ölçekli altyapı projeleri başta olmak üzere, ISG’nin gelecekteki büyüme fırsatlarına ivme kazandırması bekleniyor. ISG yeni büyüme fazına hazırlanıyor Son yıllarda Avrupa havacılık sektörünün en güçlü büyüme performanslarından birini sergileyen İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, yeni yönetim yapılanmasıyla birlikte sürdürülebilir büyüme, operasyonel mükemmeliyet, teknik kapasite gelişimi ve kurumsal yönetişim alanlarındaki dönüşümünü daha ileri taşımayı hedefliyor. "Şehrin Havalimanı" kimliğini küresel bir bağlantı merkezi vizyonuyla güçlendiren ISG, yeni liderlik yapısıyla birlikte İstanbul’un ve Türkiye’nin uluslararası hava ulaşımındaki stratejik konumuna katkı sağlamayı sürdürmeyi amaçlıyor.
Malatya Yeşilyurt’ta 8. taziye evi Yakınca Mahallesinde inşa edilecek Yeşilyurt Belediyesi ile hayırsever iş insanları Faruk Tuttokmağı ve Zeynep Tuttokmağı tarafından Yakınca Mahallesinde yapılacak olan yeni taziye evi için iş birliği protokolü imzalandı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit’in makamında düzenlenen protokol törenine, hayırsever aile adına vekâleten Faruk Sarıgül katıldı. İmzalanan protokol kapsamında Yakınca Mahallesinde inşa edilecek taziye eviyle birlikte Yeşilyurt’ta hizmete sunulan taziye evi sayısı sekize yükselecek. "Yakınca’ya modern bir taziye evi kazandıracağız" Toplumsal dayanışma kültürünün güçlendirilmesine katkı sağlayacak projelere büyük önem verdiklerini ifade eden Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, vatandaşların özellikle acı günlerinde bir araya gelip taziyelerini kabul edebilecekleri modern yaşam alanları oluşturmaya devam ettiklerini söyledi. "Hayırseverlerimizin örnek davranışını takdirle karşılıyoruz" Taziye evlerinin sadece bir yapıdan ibaret olmadığını vurgulayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, "İki yıl önceki seçim sürecinde, ilçemizi modern taziye evleriyle buluşturacağımızın sözünü vermiştik. Vatandaşlarımızın yazın sıcakta, kışın ise soğuk hava şartlarında taziye kabul etmek zorunda kalmalarının önüne geçeceğimizi ifade etmiştik. Taziyelerin çadırlarda yapılmasına son vermek amacıyla, hayırseverlerimizin destekleriyle önemli adımlar attık. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren, toplumumuzun köklü değerlerinden biri olan dayanışma ve paylaşma kültürünü yaşatacak sosyal projelere büyük önem verdik. Bu kapsamda, hemşehrilerimizin acı günlerinde yakınlarıyla birlikte huzurlu, düzenli ve nezih ortamlarda bir araya gelebilmeleri için ilçemizin farklı bölgelerinde modern taziye evleri inşa ediyoruz. Belediye olarak arsa tahsisini gerçekleştiriyor, otopark ve çevre düzenlemelerini yapıyoruz. Hayırsever vatandaşlarımız da taziye evlerinin yapımını üstleniyor. Bugüne kadar iki taziye evimizi hizmete sunduk. Hedefimiz, ilçemize toplam 15 taziye evi kazandırmaktır. Yakınca Mahallemizde yapımına başlanacak bu yeni taziye eviyle birlikte ilçemizdeki taziye evi sayısı sekize ulaşacaktır. Bu anlamlı projeye destek veren kıymetli hayırseverlerimiz Faruk Tuttokmağı ve Zeynep Tuttokmağı’na teşekkür ediyor, katkılarının toplumumuz adına örnek bir dayanışma örneği olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum" diye konuştu. Başkan Geçit, Yeşilyurt’un sosyal yaşam standartlarını yükseltecek yatırımları kamu kurumları, hayırseverler ve vatandaşlarla iş birliği içerisinde sürdürmeye devam edeceklerini de sözlerine ekledi. "Anlamlı bir projeye katkı sunmaktan onur duyuyoruz" Hayırsever aile adına protokol törenine katılan Faruk Sarıgül ise, böylesine anlamlı bir hizmete katkı sunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, taziye evinin Yakınca Mahallesine hayırlı olması temennisinde bulundu. İmza törenine katılan Yakınca Mahalle Muhtarı Mevlüt Tunç ise, Taziye Evinin mahalleye kazandırılmasında destek sunan Yeşilyurt Belediyesine ve hayırsever iş insanları Faruk Tuttokmağı ve Zeynep Tuttokmağı’na teşekkürlerini sundu. Yakınca Mahallesinde inşa edilecek taziye evinin, modern mimarisi ve fonksiyonel kullanım alanlarıyla mahalle sakinlerinin önemli bir ihtiyacına cevap vermesi hedefleniyor.
Denizli Çivril Belediyesi envanterine parke taşı serme makinesiyle genişletti Çivril Belediyesi’nin envanterine katılan modern parke taşı serme makinesiyle yol çalışmaları artık daha hızlı, daha düzenli ve sıfır hata ile yapılacak. Belediye Çivril Başkanı Semih Dere, "Biz sadece yol yapmıyor, Çivril’in geleceğini inşa ediyoruz" dedi. Denizli’nin Çivril ilçesinde belediyecilik hizmetlerine teknoloji desteği geldi. Çivril Belediyesi’nin envanterine kazandırılan modern parke taşı serme makinesi, ilçedeki yol çalışmalarında yeni bir dönemin kapısını araladı. Sahada kullanılmaya başlanan son teknoloji makine sayesinde, eski yöntemlerle günler süren parke taşı döşeme işlemleri artık çok daha kısa sürede tamamlanabilecek. Yeni sistem, hem hız hem de hata payının ortadan kaldırılması açısından büyük avantaj sağlayacak. Yeni yatırım hakkında açıklama yapan Çivril Belediye Başkanı Semih Dere, hizmet anlayışlarının merkezinde vatandaş memnuniyetinin bulunduğunu belirterek "Bu emek, bu heyecan, bu şehir bizim. Çivril’in her sokağına, her mahallesine aynı hizmeti ulaştırma sözüyle çıktığımız bu yolda bugün modern bir teknolojiyi daha ilçemize kazandırdık. İş gücünden tasarruf sağlarken, ulaşımda büyük kolaylık sunuyoruz. Biz sadece yol yapmıyor, Çivril’in geleceğini el birliğiyle inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı. Belediye envanterine dahil edilen yeni nesil parke serme makinesiyle birlikte ilçede yol yapım çalışmalarının daha planlı ve verimli ilerlemesi hedefleniyor. Makinenin sağlayacağı avantajlar arasında hızlı uygulama, kusursuz döşeme sistemi, iş gücü tasarrufu ve estetik görünüm öne çıkıyor. Başkan Dere, yapılan tüm çalışmaların odağında vatandaşların huzuru ile çocukların güvenli ve konforlu bir şehirde yaşaması olduğunu vurgulayarak, "Çivril bizim" mesajını yineledi.