EKONOMİ - 30 Mart 2024 Cumartesi 10:55

Aydın’da 12,5 bin ton taze çilek yurtdışına ihraç ediliyor

A
A
A
Aydın’da 12,5 bin ton taze çilek yurtdışına ihraç ediliyor

Türkiye’nin önde gelen çilek üretim merkezlerinden biri olarak dikkat çeken Aydın’da toplamda 95 bin ton olan üretim miktarının 12,5 bin tonu taze çilek olarak yurtdışına ihraç ediliyor.



Son verilere göre, ülkemizdeki çilek üretiminde ikinci sırayı alan Aydın, bu alanda önemli bir rol üstleniyor. Aydın’da yetiştirilen çilek, ülkenin ve ilin en önemli ihraç ürünleri arasında yer alıyor. Çilek üretimi; başta Köşk, Sultanhisar, İncirliova ve Nazilli olmak üzere ilçelerde yaygın bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bu ilçeler, Aydın’ın çilek üretimindeki başarısında önemli bir rol oynarken, toplamda 95 bin ton olan üretim miktarının 12,5 bin tonu ise taze çilek olarak yurtdışına ihraç ediliyor.



Bu kapsamda Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, İlçe Müdürü Taner Bozbek ile birlikte Sultanhisar ilçesi Atça Mahallesi’nde faaliyet gösteren Atça Toptancı Hali’nde incelemelerde bulundu. Altıntaş ve Bozbek, çilek üretimi ve pazarlaması hakkında hal esnafından bilgi alarak sohbet etti.



Aydın’da 12,5 bin ton taze çilek yurtdışına ihraç ediliyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ulusal doğal gaz boru hattı Dursunbey’e geliyor Taşımalı CNG sistem ile 2021 yılında Dursunbey’e kazandırılan doğal gaz, 2025 yılında Dursunbey’e ulusal hat ile gelecek. Orhaneli üzerinden gelecek olan hatta çalışmalar başladı. Dursunbey’de gerçekleştirdiği projeler ile isminden sıklıkla söz ettiren Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, sözünü verdiği doğal gaz ulusal boru hattı projesine, BOTAŞ yetkililerinin de katıldığı törende start verdi. Dursunbey 2. Etap TOKİ konutları üzerinde bulunan şantiye alanından başlayan projenin açılış törenine Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, BOTAŞ Kontrolör Amiri Abdullah Kılıç, Belediye Meclis üyeleri, ilçe muhtarları, STK temsilcileri, yüklenici firma yetkilileri, çeşitli kurum ve kuruluşlardan yetkililer ile çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Bahçavan, yıllardır hayalini kurmuş oldukları bir projenin gerçekleşmesine bu törende şahitlik ettiklerini belirtti. Dursunbey’in yüzde yetmişinin ormanlarla kaplı olduğu halde hava kirliliğinin yaşandığını söyleyen Bahçavan; “Allaha şükür çabalarımız sonuç verdi. Burada BOTAŞ’ın yetkilileri var, onların nezdinde Enerji Bakanlığımıza ve BOTAŞ Genel Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. İlk etapta bakanlığımızın çabaları, bizlerin onlara defalarca gidip gelmemizle taşımalı sistem doğal gaza kavuştuk. Tabi o da bir yere kadar. Tüm Dursunbey’in daha konforlu doğal gaza kavuşması, OSB’mizde de doğal gaz ihtiyacı olması nedeni ile ulusal doğalgaz için de girişimlerimiz oldu. 37,5 kilometrelik bu hatta Büyükorhan’a doğru çalışmalar hızlı bir şekilde başladı. Ben bu çalışmalara vesile olan en başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Enerji Bakanımıza, BOTAŞ Genel Müdürümüze, BOTAŞ yetkililerine ve elini taşın altına koyan kıymetli müteahhidimize çok teşekkür ediyorum” dedi. Çalışmalar hakkında teknik bilgi veren BOTAŞ Kontrolör Amiri Abdullah Kılıç ise “Büyükorhan ilçesinden aldığımız doğal gazı Dursunbey’de yapacağımız PİG istasyonuna yaklaşık 38 kilometrelik bir hatla getireceğiz. Projemizin yer teslimi 27 Mart 2024’te yapıldı. Toplam yapım süresi 1 yıl olacak. Projemizin bitiş süresi ise 27 Mart 2025 olarak belirlendi. Ama biz bu projeyi bir yıl kadar uzatmak istemiyoruz. Mümkün olan en kısa sürede inşallah Kasım ayı gibi bitirmeyi planlıyoruz. Güzergâh açma çalışmalarımız başladı. Bu sürede yaklaşık olarak 3 km güzergâh açtık. Güzergâh açma çalışmalarımız devam ederken önümüzdeki hafta itibari ile boru dizmeye ve kaynak yapmaya başlayacağız. Yapılacak olan testlerin ardından yıl sonuna doğru bu hatta gazı vermeyi planlıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Dursunbey Müftüsü Ali, Öztürk tarafından dua yapılırken, sonrasında ise kurban kesildi. Törenin ardından güzergâhta incelemelerde bulunan katılımcılar, yüklenici firma yetkililerine kolaylıklar diledi.