SAĞLIK - 23 Mayıs 2024 Perşembe 09:37

Saatçilerden önemli uyarı: "Fiyatına kapılıp, sağlığınızı riske atmayın"

A
A
A
Saatçilerden önemli uyarı: "Fiyatına kapılıp, sağlığınızı riske atmayın"

Çin malı olarak bilinen kalitesiz ve ucuz saatlerin insan sağlığını tehdit ettiğini iddia ederek vatandaşları uyaran saatçi Enver Kavruk, "Ucuz ve kalitesiz ürünlerin uygun fiyatına kapılmak yerine, sağlığı korumak adına bilinçli alışveriş yapmak daha önemli" dedi.



Diğer saatlere göre daha uygun fiyatlı olan Çin malı saatler birçok tüketicinin tercihini bu ürünlere yönlendiriyor. Düşük kaliteli ve güvensiz ürün olarak bilinen Çin malı saatlerin uzun vade kullanımlarında kanser riskine kadar uzanan ciddi sağlık sorunu yaşatabildiği iddia edildi. Saatçiler, kalitesiz ve sağlığa zararlı ürünlerden kaçınmaları konusunda vatandaşları uyarırken; saat alırken sadece fiyat değil, ürünün kalitesi ve üretim süreci gibi unsurları da göz önünde bulundurmanın önemine dikkat çekiyor.



Tüketicilerin bilinçli tercihler yaparak sağlıklarını bu tür risklere karşı korumaları gerektiğini belirten saatçi Enver Kavruk, "Düşük kaliteli materyallerin kullanıldığı ve sağlık standartlarına uygun olmayan üretim yöntemlerinin tercih edildiği Çin malı sahte saatler, vatandaşların alım gücü göz önüne alınarak piyasadaki bilindik marka ve kaliteli saatlere göre daha uygun fiyatlı alternatifler arayışına girmeleri doğal bir tepki olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, sağlıkları söz konusu olduğunda, fiyatın ötesinde düşünmek gerekiyor. Kaliteli ve güvenilir bir saat almanın maliyeti yüksek olsa da uzun vadede sağlık açısından büyük bir yatırım olarak görülmelidir. Çünkü, ucuz ve kalitesiz ürünlerin kullanımı, sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu da daha fazla maliyet ve sıkıntıya neden olabilir. Bu nedenle, tüketicilerin sadece fiyat değil, ürünün kalitesi ve üretim süreci gibi unsurları da göz önünde bulundurarak alışveriş yapmaları önemlidir" dedi.



Çin malı ürün kullanan vatandaşların çeşitli tamirat işlemleri için geldiklerinde bileklerinde kırmızı benekler olduğunu ve bu ürünlerin bünyeye göre değişik reaksiyon göstererek vatandaşların sağlıklarını olumsuz yönde etkilediğinin altını çizen Kavruk, "İşporta işi Çin malı saatlerin fiyatları, vatandaşların tercihini bu ürünlere yöneltiyor. Bu tür saatler 250-300 TL’den satılabilirken, saat fiyatları bizler de en uygunları bin 500 TL’den başlıyor. Çin malı saatler çok kaliteli olmadıkları için sıkça tamirat gerektirebiliyor. Bize tamirat için gelen bazı müşterilerimizin kollarında değişik sorunlar fark edebiliyoruz. Bunlardan en belirginleri de kollarında kırmızı kırmızı beneklerin olması. Müşterilerinin kollarında beliren kırmızı benek benek lekeleri, kalitesiz saatlerin kullanımıyla ilişkilendiriyoruz. Bu tarz durumlarla karşılaştığımızda hemen kendilerini bilgilendirerek Çin malı saat kullanmamaları konularında kendilerine uyarılarda bulunuyoruz. Kısacası vatandaşlarımız sağlıklarını düşünüyorlarsa bu tarz saatlerden uzak durmaları gerekiyor. Ucuz ve kalitesiz ürünlerin uygun fiyatına kapılmak yerine, sağlıklarını korumak adına bilinçli alışveriş yapmak daha önemli" diye konuştu.



Saatçilerden önemli uyarı: "Fiyatına kapılıp, sağlığınızı riske atmayın"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ataşehir’de kaçan kurbanlık vatandaşlara zor anlar yaşattı Ataşehir’de sahiplerinden kaçan kurbanlık dana ortalığı birbirine kattı. Sahiplerinin uzun uğraşları sayesinde dana sakinleştirilerek götürüldü. Olay akşam saatlerinde Ferhatpaşa Mahallesi Üsküdar Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, sahiplerinden kaçan kurbanlık dana caddede ortalığı birbirine kattı. Vatandaşlara zor anlar yaşatan dana yolda bir motosikleti boynuz atarak devirirken motosiklet sürücüsü saldırıdan son anda kurtuldu. Sahipleri tarafından uzun uğraşlar sonucu yakalanan dana daha sonra sakinleştirilerek götürüldü. Olayla ilgili konuşan Ahmet Kaan, "Hayvanı sabah bahçeye almaya çalışıyorlardı. Hayvan birdenbire kaçtı. Arabalara vurdu. Motoru devirdi. En son burada direğe bağladılar. Bir ara hayvanı elektrik çarptı. Durum böyle. Ne diyeyim Allah kolaylık versin" dedi. Görgü tanıklarından Yusuf Çubukçu, "Kurbanlığı eve götürüyorlardı. Bir tane adam onu tutmaya çalışıyordu, onu sürükledi. Ondan sonra kaçarken yolda bir motorcuyu düşürdü. Sonra onu burada bağladılar" şeklinde konuştu. Olayın bir diğer tanığı Batuhan Karahan ise, "Biz kurban pazarına girdik. Adamlar arabayla götürdü, kapının önüne indirdiler. Sonra adam elinden yanlışlıkla kurbanı bıraktı, hayvan kaçtı. Sabahtan beri peşindeyiz, şimdi elektrik direğine bağladılar. Elektrik çarptı" dedi. Muhammet Can A. da, "Motorla geliyordum. Baktım, boğa ortalıkta geziyor. Motorcuya vurdu. Şimdi direğe bağladılar. Bağlamaları ile beraber hayvana elektrik vuruyor. Şimdi hayvan bayıldı. Yaklaşık 1 saat oldu. Hayvan yatıyor şu anda, hayvanda ses seda yok" ifadelerini kullandı.
Adana Babalar Günü’nde yaşadığı gururu anlattı Adana’nın Kozan ilçesinde yaşayan ve 1992 yılında Şırnak Besler bölgesinde mayına basması sonucu sol ayağını kaybederek ampüte olan Gazi Yasin Sakallı, Babalar Günü’nde gurur dolu bir gün yaşadığını ifade etti. Babalar Günü’nde gaziler hem gurur hem de hüznü bir arada yaşadı. Kendi de el yapımı patlayıcı ile gazi olan Şehit ve Gazi Aileleri Dernek Başkanı Sümmani Göztaş, "Tunceli Gökçe Karakolu’nda el yapımı patlayıcıları ile yaralandım. Gazi ve şehit babaları bizler için değerli. Bizler de bu vatan için canını vermiş şehit babalarımızın ailelerini öpüyoruz. Uzuvlarını vermiş bu cesur vatansever gazi babalarımızı da yalnız bırakmadık" diye konuştu. 1992 yılında Şırnak Besler bölgesinde mayına basarak ayağını kaybeden Gazi Yasin Sakallı verilen terörle mücadele de İHA ve SİHA’larla büyük bir başarı elde edildiğini ifade ederek, "Ben mayın sonrası ayağımı kaybettim. 32 yıl oldu. Babalar Günü olunca Türk Kızılay’ı ve şehit ailelerimizin yanımda olması bizleri gururlandırdı. Ben 92 yılında gazi oldum. Aradan 32 yıl geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri çok güçlendi ve İHA VE SİHA’larla artık büyük terör operasyonları gerçekleşiyor. O günler bir daha geri gelmesin. Bizim dönemimizde buradan Mardin, Şırnak, Hakkari’ye gitmek zor ve tehlikeliydi. Şimdi her yer huzur dolu. Şu an benim ayağımın kaybettiğim yer terörden arındı ve Cudi Dağı’na yol açıldı, turizm yapılıyor. Ben bu gelişmeleri duydukça çok mutlu oluyorum. Bu bayrak var olduğu müddetçe elbette şehidimiz gazimiz olacak ve bu gururla yaşamak bizlere onur veriyor" diye konuştu. Türk Kızılay Kozan Şube Başkanı Oğuz Cengiz, şehit ve gazilerinin her zaman yanında olduklarını kaydederek bu anlamlı günde bir arada olmak için ziyaret ettiklerini ifade etti.