GÜNDEM - 10 Haziran 2024 Pazartesi 12:06

Uzmanlar uyardı: "Taze etler şoklandıktan sonra eksi 18 derecede 6 ay saklanabilir"

A
A
A
Uzmanlar uyardı: "Taze etler şoklandıktan sonra eksi 18 derecede 6 ay saklanabilir"

Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlara kurban etinin taşınması, soğutulması ve saklanması yönünde uyarılarda bulundu. Uzmanlar, taze etler şoklandıktan sonra eksi 18 derecede 6 ay saklanabileceğini belirtti.



Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları kurban etinin taşınması, soğutulması ve saklanması konularında dikkatli olmaları için uyardı. Vatandaşların bayram süresince sağlıklı ve güvenli et tüketimi yapabilmeleri için bazı temel kurallara dikkat etmeleri gerektiğini belirten yetkililer, kurban kesimi ve et saklama konusunda uzman tavsiyelerine uyulmasının önemine vurgu yaptı. Yapılan açıklamada, etlerin taşınması sırasında kullanılacak malzemelerin gıda ile temas için uygun olmasına özen gösterilmesi gerektiği belirtildi. Gıda ile temasa uygun olmayan çöp poşeti veya kovası gibi malzemelerin kullanılması, etlerin sağlığına zarar verebilecek istenmeyen maddelerin bulaşmasına neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Ayrıca, etlerin kokuşma ve bozulma riskini azaltmak için hava alacak şekilde taşınması ve en kısa sürede uygun şartlarda muhafaza edilmesi gerektiği ifade edildi.



Etlerin soğutulması ve saklanması nasıl yapılmalı?


Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etlerin, kesim sonrasında vakit kaybedilmeden soğutulması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, sakatatların 3 derece, diğer etlerin ise 7 derece veya daha düşük sıcaklıklarda soğutulması gerektiğini belirtti. Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, taze etlerin buzdolabında bir hafta boyunca bozulmadan saklanabileceğini belirtti. Uygun büyüklüklerde ambalajlanarak buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra ise -18 derecede 6 ay saklanabileceği ifade eden uzmanlar, etlerin kavurma yapılarak da saklanabileceğini ve uygun şartlarda kavurma yapılan etlerin bir yıl boyunca muhafaza edilebileceğini belirtti. Uzmanlar ayrıca etlerin daha uzun süre saklanmasının; bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.



İşkembe ve bağırsak gibi sakatatların çok iyi temizlenmesi gerektiğini hatırlatan yetkililer, temizlik işlemi sırasında sağlığa zararlı kimyasal maddelerin kullanılmaması gerektiğini belirterek, sakatatların çok çabuk bozulduğunu ve bu nedenle kısa sürede tüketilmesi gerektiği kaydedildi.



Uzmanlar uyardı: "Taze etler şoklandıktan sonra eksi 18 derecede 6 ay saklanabilir"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da kendi kendine yeten belediyecilik modeli Kendi kendine yeten belediye misyonunu benimseyerek çalışmalarını sürdüren Samsun’da Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, üretim tesislerini ziyaret etti. Başkan Doğan, "Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin bir şekilde yürütürken, elde ettiğimiz tasarrufu daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üretim tesislerimiz, kendi kendine yeten belediyecilik vizyonumuzun sahadaki en güçlü yansımasıdır" dedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi asfalt üretiminden hasır çelik üretimine, kilit parke üretiminden beton santrallerine birçok alanda üretim yaparak altyapı ve üstyapı yatırımlarına hız kazandırırken, şehrin ekonomisine de katkı sunuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin taş ocakları, konkasör tesisleri, doğaltaş elemanları fabrikası, beton santralleri, PMT santrali, asfalt plentleri, kilit parke ve bordür fabrikası, hasır ve çelik fabrikası gibi üretim tesisleri bulunuyor. Bu tesislerde 2025 yılında 1 milyar 99 milyon 663 bin 340 TL’lik üretim yapılırken Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan üretim tesislerini ziyaret ederek görevlilerden bilgi aldı. Başkan Doğan; Doğaltaş Üretim Fabrikası, Adalar Şantiyesi, Toybelen Asfalt Plenti, İlkadım Beton Santrali, Canik Yılanlıdere Şantiyesi, Tekkeköy Kilit Parke Bordür ve Çelik Hasır Fabrikası’nı ziyaretinde çalışanlarla sohbet etti, yürütülen çalışmaları yakından takip etti. Ziyaretlerin ardından değerlendirme yapan Başkan Halit Doğan, "Büyükşehir Belediyemize bağlı birçok üretim tesisimiz ile şehrimize değer katmaya devam ediyoruz. Kendi kendine yeten belediye vizyonumuzla çalışmalarımıza yön veriyoruz. Kendi üretim gücümüz sayesinde maliyetleri düşürüyor, yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin sürdürürken elde ettiğimiz tasarrufu ise daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üreten belediye güçlü şehir anlayışıyla çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.