SPOR - 23 Ekim 2023 Pazartesi 14:42

Efsane atlet Hikmet Şen hayatını kaybetti

A
A
A
Efsane atlet Hikmet Şen hayatını kaybetti

Ulusal ve uluslararası birçok başarısıyla Türk Atletizminin efsane isimleri arasında yer alan Balıkesirli Milli Atlet Hikmet Şen, 81 yaşında hayatını kaybetti.


Yaklaşık 10 gün önce yaşadığı sağlık sorunlarından dolayı Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’ne kaldırılan Milli Atlet Hikmet Şen, hayatını kaybetti. Türk sporuna katkısı ve başarıyla uluslararası çapta birçok kez Türk Bayrağını dalgalandırdı. Sporda elde ettiği başarıların yanı sıra yardımseverliği, iyi ilişkiler kurmasıyla da gönüllerde taht kurmayı başaranlar arasındaki Hikmet Şen, Fenerbahçe Spor Kulübü atletizm takımı ile uzun yılar 3 bin, 5 bin, 10 bin ve kros yarışlarına katılarak 48 kez milli olmuştu. İki kez olimpiyatlarda koşan Hikmet Şen, Balıkesir’de yeni yetenekler bularak Türk Atletizminin gelişmesine katkı sağlayan isimlerden biriydi.



Hikmet Şen kimdir


1943 yılında Bulgaristan’da doğdu. 1964 yılında orta ve uzun mesafe koşularına katılarak Bulgaristan milli takımına girdi. 1971 yılında ailesiyle Anavatan Türkiye’ye geldi. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün atletizm takımında 3 bin, 5 bin, 10 bin ve kros yarışlarına katılarak 48 kez milli oldu. 1972 yılında Oslo’da organize edilen uluslararası yarışmada 5 bin metreyi 13.58 koşarak Türkiye rekorunu kırdı. Elde ettiği bu dereceyle 14 dakikanın altında koşan ilk Türk atleti unvanına sahip oldu. Türkiye rekorunu iki kez yeniledi. 27 Aralık Büyük Atatürk Koşusu’nu da iki kez kazandı. Balıkesir’e yerleşti. Balıkesir’de yeni yetenekler bularak Türk Atletizminin gelişmesine katkı sağladı. Sporda elde ettiği başarıların yanı sıra yardımseverliği, iyi ilişkiler kurmasıyla da gönüllerde taht kurmayı başaranlar arasında yer aldı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu laleleri gözleri gibi koruyorlar Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Değişören mahallesi, ilkbaharla birlikte çiçek açan ve yörede ‘Turşail’ olarak isimlendirilen ters lalelerle süslendi. Nadide bitkiye çok değer veren yöre halkı tarafından laleleri adeta gözleri gibi korunuyor. Bazı bölgelerde "Ağlayan gelin" ya da "Hüzün çiçeği" olarak da bilinen endemik tür ters laleler, kanunen koruma altında da bulunuyor. Türkiye genelinde 43 türü bulunan ve bunlardan 20’si endemik olan laleyi koparanlara 700 bin liralı cezai işlem uygulanacağı belirtilerken Değişören mahallesi halkı, bu bilinçle hareket ediyor. Her yıl nisan ve mayıs aylarında çiçek açan laleler, kısa ömürlerinde renkleri ve duruşları ile çevresine büyük güzellik katıyor. Mahalle sakinlerinden Selami Özdemir, ters lalelerinden açması ile geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu ilkbaharda da mutlu olduklarını anlattı. Gerek kendiliğinden yetişen ve gerekse soğanları ile sayıları artan lalelerin uzun yıllardır köy mezarlığı başta olmak üzere birçok evin bahçesinde, çevrede yetiştiğini anlatan Özdemir, "Biz bu lalelerin kıymetini elbette biliyoruz. Bu laleler mahallemize ayrı bir renk katıyor. Koparmanın cezasını da biliyorum, ama zevkle koruyoruz. Her yıl yaklaşık 20 günlük bir sürede mahallemizin birçok yeri bu laleler ile süsleniyor. Eskiden köy içinde daha fazla vardı, ama bu yıllarda sayılarında bir azalma var. Biz yöremizde bu laleye ‘Turşail’ ismini veriyoruz" dedi.