- 26 Ocak 2018 Cuma 14:10

Bartın’da üniversite öğrencileri elektrikli otomobil üretecek

A
A
A
Bartın’da üniversite öğrencileri elektrikli otomobil üretecek

Bartın’da ünivetsite eğitimi gören öğrenciler, TUBİTAK tarafından düzenlenen “Alternatif Araç Yarışları”na katılmak üzere “Çeşm-i Cihan” adını verdikleri elektrikli aracı üretecekler.

Bartın’da ünivetsite eğitimi gören öğrenciler, TUBİTAK tarafından düzenlenen “Alternatif Araç Yarışları”na katılmak üzere “Çeşm-i Cihan” adını verdikleri elektrikli aracı üretecekler.


Bartın Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Kulübü Elektromobil ekibi TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından elektromobil, hidromobil ve otonom araç olmak üzere üç kategoride düzenlen “Alternatif Araç Yarışları”na katılmaya hak kazandı. Elektromobil ve otonom kategorilerinde projesi kabul edilen Bartın Üniversitesi öğrencileri yarışma için üretecekleri araca Amasra ile özdeşleşmiş ‘Dünyanın gözü’ anlamına gelen ‘Çeşm-i Cihan’ ismini verecek.


Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektrikli arabaların gelişiminin hızla ilerlediğini kaydederek, öğrencilerin TUBİTAK’ın teşvikiyle attıkları adımı çok değerli bulduğunu söyledi. Türkiye’nin her yıl milyonlarca ton ham petrol ithal ettiğini ve bunun çoğunun motorlu taşıt yakıtı olarak kullanıldığının da altını çizen Rektör Uzun, “Birçok ülke her alanda olduğu gibi teknolojik konularda birbirleriyle rekabet halindedir. Bu alanlardan biri de fosil yakıtın yerine elektrik ve hidrojen ile çalışan araçların üretimidir. Bu noktada yapılan her teşviki önemli buluyor, öğrencilerimizi ve emeği geçen akademisyenlerimize teşekkür ediyorum” dedi.


Proje danışmanı, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abid Ustaoğlu ise öğrencilerin proje kültürünü geliştirme konusunda atılan adımların önemine dikkat çekerek, bu anlamda kendilerine destek veren Rektör Uzun’a ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ’a teşekkür etti. Gerçekleştirilecek çalışma hakkında bilgiler de veren Ustaoğlu, “Bartın Üniversitesi, Bilim ve Teknoloji Kulübü Elektromobil ekibi olarak bu yarışmaya Elektromobil ve Otonom kategorilerinden başvurduk ve TÜBİTAK tarafından kabul edildik. Takım kaptanımız, Makine Mühendisliği öğrencilerimizden Umut Kayabaşı kaptanlığında takımımız Mekanik, Yazılım ve Elektrik-Elektronik ekibi olarak üç ana kısımdan oluşmaktadır. 21 Kişilik Elektromobil Proje Takımımız; Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sitemleri ve Gemi İnşaat bölümlerinden öğrencilerden oluşmaktadır. Ekibimizin güzel başarılar elde edeceğine büyük bir inancım bulunmaktadır” diye konuştu.


Takım kaptanı Mühendislik Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Umut Kayabaşı ise kulüplerinde önemli çalışmalara imza atmak istediklerini aktararak, kendilerine destek olan öğretim elemanlarına teşekkür etti. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen yarışma 6-12 Ağustos tarihleri arasında Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Önündeki araca arkadan çarptı, yarasını unutup basına bağırdı Aksaray’da aşırı hızla giderken önündeki araca arkadan çarparak yaralanan sürücü, yarasını bırakıp basın mensuplarına tepki gösterdi. Bir aracın takla attığı ve 2 aracın da hurdaya döndüğü kazada 2 kişi yaralandı. Kaza, gece yarısı Aksaray - Nevşehir Karayolu 3. kilometresinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray’dan Nevşehir istikametine seyreden M.A. (18) idaresindeki 68 ABY 860 plakalı Volkswagen marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu önünde seyreden R.A. (32) yönetimindeki 68 AZ 909 plakalı Opel marka otomobile arkadan çarptı. Çarpışmanın etkisiyle Opel marka otomobil takla atarken Volkswagen marka otomobil emniyet şeridinde durabildi. 2 aracın da hurdaya döndüğü kazada sürücüler yaralanırken kazayı gören çevredeki vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen 112 Acil Yardım ekipleri yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Polis ekiplerinin yolda güvenlik önlemi aldığı kazada itfaiye ekipleri de aracın gaz kaçağını kontrol ederek önlem aldı. İlk müdahalelerinin ardından ambulanslara bindirilen sürücüler Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırıldı. Yaralılardan Volkswagen marka aracın sürücüsü M.A. yarasını unutup kendini görüntülemek isteyen basın mensuplarına bağırıp, “Ne çekiyorsun? Neyi çekiyorsun?” dedi. Hastanede tedavi altına alınan yaralı sürücülerin sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu öğrenilirken kazayla ilgili inceleme ve soruşturma başlatıldı.
Mersin Okul müdürü ve oğlu otobüste darp etmişti: O yaşlı adam hayatını kaybetti Mersin’de geçen yıl sonunda otobüste okul müdürü ve oğlu tarafından darp edilmesiyle gündeme gelen çiftten engelli yaşlı adam hayatını kaybetti. 15 Aralık 2023’te Mersin Şehir Hastanesine giden otobüste, Tarsus ilçesinde bir lisenin müdürü olduğu öğrenilen İsmet T. ile oğlu A.O.T. (17), kalp pili takılı olan, felçli olduğu için vücudunun sağ kısmını tam olarak kullanamayan ve böbrek yetmezliği çeken Ramazan Polat (77) ve eşi Hamdiye Polat’ı (71) darp etmişti. Güvenlik kamerasına yansıyan olayda mağdur olan 77 yaşındaki Ramazan Polat’tan bugün acı haber geldi. Yaklaşık 2 haftadır Mersin Üniversitesi Hastanesi’nde yoğun bakımda olan Polat, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Otopsi işlemlerinin ardından kesin ölüm nedeni belirlenecek olan Polat’ın daha sonra cenazesinin defin edileceği belirtildi. Olayın geçmişi Olay, 15 Aralık 2023’te merkez Toroslar ilçesinde Mersin Şehir Hastanesine giden otobüste meydana geldi. Tarsus ilçesinde bir lisenin müdürü olduğu öğrenilen İsmet T. ile oğlu A.O.T. (17), kalp pili takılı olan, felçli olduğu için vücudunun sağ kısmını tam olarak kullanamayan ve böbrek yetmezliği çeken Ramazan Polat (77) ve eşi Hamdiye Polat ile (71) tartışmış, bu sırada önce A.O.T., ardından da babası yaşlı çifte saldırmıştı. Otobüsün güvenlik kamerasına saniye saniye yansıyan olayın ardından 17 Ocak 2024 tarihinde okul müdürü İsmet T. tutuklanırken, 28 Şubat 2024 tarihinde darpla ilgili görüntülerin ortaya çıkmasının ardından müdürün oğlu A.O.T. tekrar gözaltına alınmış ve emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü de olayla ilgili Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bilgi verilmesini müteakip adı geçen okul müdürünün 17 Ocak itibarıyla açığa alındığını ve idari tahkikat başlattırıldığını bildirmişti. Baba 3 yıl 1 ay 15 gün ceza almıştı Daha sonra görülen davanın duruşmasında tutuklu sanıklardan okul müdürü İsmet T., 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılırken, tutuklulukta geçirmiş olduğu süre nazara alınarak tahliyesine karar verilmişti. Oğlu A.O.T. için ise 2. Çocuk Mahkemesinde açılan dava devam ediyor.