EKONOMİ - 23 Mayıs 2024 Perşembe 09:12

Batman’da hazırlıklarını tamamlayan arıcılar organik bal üretimi için yaylalara çıkıyor

A
A
A
Batman’da hazırlıklarını tamamlayan arıcılar organik bal üretimi için yaylalara çıkıyor

Batman’ın Sason ilçesinde organik bal üretimi yapan arıcılar, daha kaliteli bal üretebilmek için son hazırlıklarını tamamlayarak yüksek rakımlı dağlara çıkacak.


Sason’da arcılık yaparak geçimini sağlayan birçok arıcı, ilkbaharın ardından karların erimesiyle birlikte zengin bitki florası bulunan yüksek rakımlı dağlara çıkarak kara kovanlarda organik bal üretimi yapılıyor.


Geçtiğimiz yıl, Sason balında yapılan analiz raporunda balın 1454 prolin, 50,1 diastaz enzim değerli olduğu ortaya çıkmasının ardından bu yılda bu sonuçları geçmek için yaylalara çıkmaya hazırlandıklarını belirten genç arıcı Alptuğ Belge, “Ben geçen yıl devletin verdiği destek sayesinde bal üretimine başladım. Geçen yıl 3 kovanla başlattığım arı besiciliğini geliştirerek bu yıl 50 kovan arım oldu. Amacımız tamamen yüzde 100 organik bal elde edebilmektir. Bunun için son hazırlıklarımızı tamamlayarak yüksek yaylalara çıkacağız. Hedefimiz geçen yıl elde ettiğimiz yüksek kalitedeki balı bu yıl geçerek daha organik bal elde etmektir. Şifalı olan balımızı herkese ulaştırmaya çaba sarf edeceğiz” dedi.



“Dağlardaki zengin bitki türlerinden faydalanmak istiyoruz”


25 yıldır arı besiciliği yaparak organik bal üretimi yaptığını belirten arıcılardan Ekrem Yalçın, "Yüksek dağlarda bulunan kekik sayesinde çok kaliteli bal elde edebiliyoruz. Sason balının özeliği yüksek miktarda dağlarda bitki türünün olmasından kaynaklanıyor. Sason balının üzerinde bal tanımıyorum” ifadelerinde bulundu.



Batman’da hazırlıklarını tamamlayan arıcılar organik bal üretimi için yaylalara çıkıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Vali Doruk: “Kurban Bayramının mutluluğunu yaşıyoruz” Amasya Valisi Yılmaz Doruk, “Milletimizin en temel değerlerinden olan sevgi, saygı ve kardeşlik duygularıyla, yardımlaşma ve dayanışmanın en üst seviyede yaşandığı bir Kurban Bayramı’na daha ulaşmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Sultan II. Bayezid Camiinde kılınan bayram namazının ardından yaptığı açıklamada bu özel günde büyükleri, öksüz ve yetimleri ve tüm ihtiyaç sahiplerini hatırlamanın bayramın manevi atmosferini daha da zenginleştireceğini belirten Vali Doruk, “Toplumsal yaşamda önemli yeri bulunan bayramların insanı insan yapan değerlerin yoğun olarak yaşandığı, mutlulukların paylaşıldığı, sevgi ve saygının arttığı, birlik, beraberlik, kardeşlik, dostluk duygularının güçlendiği, dargınlık ve kırgınlıkların unutulduğu, herkesin birbirine hoşgörü ile baktığı, insanların kaynaşmasına ve huzurlu yaşamın tesisine vesile olan müstesna günlerimizdir” diye konuştu. Vatandaşların huzur ve güven içerisinde bir bayram geçirebilmeleri için güvenlik güçleri ile ilgili kurumların insan ve çevre sağlığının korunması, kurbanlık satışı ve kesimlerinin sağlıklı ve hijyenik şartlarda yapılması için gerekli tedbirleri aldıklarına değinen Doruk, “Başta aziz şehitlerimizin kıymetli aileleri ile fedakâr gazilerimizin olmak üzere, değerli Amasyalı hemşehrilerimin ve aziz milletimizin Kurban Bayramını en kalbi duygularımla tebrik ediyor, bayramın Amasya’mıza, ülkemize ve İslam Alemine hayırlar getirmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” şeklinde konuştu.
Aksaray Kurban yerine elini kesti: "Sağlığımda meşhur olamadım şimdi oldum" dedi Aksaray’da her Kurban Bayramı olduğu gibi bu bayramda da acemi kasaplar hastanenin yolunu tutarken, kendini yaralayan yaşlı adam başından geçen olayı, "Sağlığımda meşhur olamadım, şimdi oldum" diye anlatarak gülümsetti. Kurban keserken kendini yaralayanlar her bayram olduğu gibi bu bayramda hastanelerin yolunu tutarken, Aksaray’da onlarca acemi kasap hastanelik oldu. Aksaray’da bayram namazının kılınmasının ardından vatandaşlar kurbanlarını kesmeye başladı. Kurban keserken kazara kendilerini yaralayan vatandaşlar da hastanelerin yolunu tuttu. Kendi araçları ve ambulanslar ile hastaneye gelen acemi kasaplar, tedavi altına alındı. Yaralanan bazı vatandaşlar başlarına gelen olayı gülerek anlatırken, bazıları da kurban yerine kendilerini kestiklerini dile getirdi. Bazı vatandaşlar ise kurban kesimi esnasında geçirdikleri ufak çaplı kazalar nedeniyle hastaneye geldi. Acemi kasap: "Sağlığımda meşhur olamadım" Kurban kestiği esnada büyükbaş hayvanın ayaklarıyla bıçağa vurması sonucu yaralanan Mustafa Aktaş (63), "Valla kurbanı keserken bıçağa vurdu ayağını, o da elimi kesti. Her sene kesiyorum, milletle birde dalga geçiyordum. Ama bizde yaşayacakmışız. Büyükbaştı, sağ elimde bıçak vardı. Boynuna bıçağı attım, ön ayağını sallayınca bıçak elimde ya, sol elimin yüzünü sıyırdı attı. Valla bilemiyorum, benden önce biri vardı sanki, bayramın ilk sabahı başladık. Sağlığımda meşhur olamadım şimdi meşhur oluyorum" diye konuşarak gülümsetti. Kendisini yaralı gören vatandaşlar ise, "Sana altın takmaları gerekiyor. İlk gelen sensin" diye moral verdiler. Hasan Teke (39) ise, "İlk deneyimim değildi de annemin elinde bıçak vardı. Ona çarptı. Deri yüzerken oldu. Deri yüzerken bıçak değdi" diyerek başından geçen olayı anlattı.
Şırnak Şırnak’ta asırlardır süren bayramlaşma geleneği Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Çardaklı köyünde, bayram namazının kılınması ile başlayan toplu bayramlaşma geleneği asırlardır devam ediyor. Köyün Yamaç mezrasında, bayram namazının kılınması ile başlayan toplu bayramlaşma, unutulmaya yüz tutmuş bu güzel geleneği canlandırıyor. Bayram namazının ardından camide saf tutan köy halkı, namaz sonrası sıraya dizilerek bayramlaşma merasimine katılıyor. Ardından mezarlık ziyaret edilerek Yasin-i Şerif okunuyor. Sabah kahvaltısında et haşlama yemeği ile bayramın ilk öğününü paylaşan mezra sakinleri, 7’den 70’e büyük bir kalabalık halinde evleri tek tek ziyaret ederek bayramlarını kutluyor. Her haneye uğrayarak tebriklerde bulunan köy halkı, bayramın sevincini ve bereketini paylaşarak, yüzyıllar boyunca süregelen bu geleneği canlı tutmaya özen gösteriyor. Bu anlamlı gelenek, toplumsal dayanışmayı ve kardeşlik duygularını pekiştirirken, köydeki birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden birini sergiliyor. Bayramın ruhunu en güzel şekilde yaşatan Yamaç mezrası sakinleri, bu geleneği gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yapıyor. Çardaklı Köyü Muhtarı Cebbar Kert, "Kurban Bayramı’nın ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Çardaklı köyünde bu, yıllardır süregelen asırlık bir gelenektir. Sabah kalkıp camiye giderek Kurban Bayramı namazını kılıp ardından mezarlığa gidiyor, ölmüşlerimize Fatiha okuyoruz. Köylülerle birlikte topluca köye dönüp halkla beraber kahvaltı yapıyoruz. Daha sonra ev ev dolaşıp köy halkının bayramını kutluyoruz. Ardından civar köyleri de aynı şekilde ziyaret edip bayramlarını kutluyoruz. Bu çok güzel bir duygu. Dedelerimizden ve babalarımızdan gördüğümüz bu geleneği, arkamızdan gelen nesillere de tavsiye ediyoruz. Herkesin bu geleneği sürdürmesi, kültürel mirasımız açısından çok güzel bir şey" dedi. Köy sakinlerinden Şahin Sulhan ise, "Her toplumun ve her milletin kendine has örf ve adetleri vardır. Bizim de bin yılları bulan örf ve adetlerimiz var. Bayramlar, hem dini vecibelerimizi yerine getirdiğimiz hem de bin yıllardan gelen kültürlerimizi yaşattığımız özel günlerdir. Bayramlarda köyün bütün evlerini, yaşlısından gencine kadar hep birlikte ziyaret ediyoruz; parça parça değil, tüm köy halkı bir arada annelerimizin, teyzelerimizin bayramlarını kutluyoruz. Ardından civar köylere giderek toplu halde onların da bayramını kutluyoruz. Ayrıca, o köyde birbiriyle konuşmayan veya küs olan kişiler bayram sabahı barışmak zorundadır çünkü köyün tamamı sabah camide bir araya gelmek zorundadır ve birlikte bayramımızı kutlarız. Kürtler olarak, bin yıllardır hem dini vecibelerimizi yerine getiriyor hem de bayramlarımızı kültürümüzle birleştirip ortaya çok güzel bir şey çıkarıyoruz" diye konuştu.
İstanbul Bayram namazı sonrası kurban kesim alanlarında hareketlilik Kurban Bayramı sabahında namazını kılan vatandaşlar kurban kesim alanlarına koştu. Alanlarda karışıklık yaşanmaması için verilen numaraları takip eden vatandaşlar, kurbanlıklarını kestirerek evlerinin yolunu tuttu. Kurban Bayramı sabahında bayram namazını kılan vatandaşlar, kurbanlıklarını kesmek için alanlara koştu. İstanbul’da birçok noktada kurban kesim işlemi sabahın erken saatleri itibariyle başlarken Bahçelievler Belediyesi Kurban Kesim Alanı’na gelen vatandaşlar da dini usullere olarak kurbanlıklarını usta kasaplara kestirerek teslim aldı. Alanda yoğunluk ya da karışıklık yaşanmaması için numaralandırma sistemiyle vatandaşlar sırasıyla kesim alanına alındı. 50 usta kasap ve yardımcısının görev yaptığı kesim noktasında kurbanlıklar hızla parçalanarak vatandaşlara teslim edildi. Bayram boyunca alanda kurban kesimi devam edecek. “Sağlıklı bir kurban almak kadar sağlıklı kesmek de önemli” Kurban satın alımı kadar sonraki süreçlerinde önemli olduğunu söyleyen Bahçelievler Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü, Veteriner Hekim Tibet Bayhan, “Herkesin Kurban Bayramı kutlu olsun, sağlıklı bir kurban almak kadar sağlıklı kesmek de önemli. Bütün hazırlıklarımızı önceden tamamlamıştık, bugün de o hazırlıklara eşlik ediyoruz. Kurbanlık, alana getirildikten sonra kesim öncesi muayenelerini yapıyoruz. Eğer uygunsa kesime sevk ediyoruz. Kesim sonrası muayenesini yaptıktan sonra herhangi bir hastalık belirtisi yok ise sağlıklı olarak etleri vatandaşlarımıza teslim ediyoruz. Vatandaşlarımızdan da ricamız şu; etlerimizi buradan aldıktan sonra ağzı kapalı poşetlerde uzun süre bekletmeyelim. Mutlaka havalandıralım, 8-12 saat dinlendikten sonra eti işlersek kaliteli bir et yemiş oluruz. Bugün 300 tane büyükbaş hayvan kesmeyi planladık. Önce vatandaşlarımız numara alıyorlar, numarayla ilgili anonsları takip ediyorlar. Sırası gelince kesim alanına gidip orada vekaletlerini veriyorlar. Kesim bandında hayvanı takip ederek 4 parça veya taşınabilecek kadar parça haline getirildikten sonra vatandaşlar, kurbanlığını teslim alıyor. Vatandaşlarımız muhakkak asgari teknik ve hijyenin sağlandığı ehil kişiler tarafından kesilmesine önem göstersinler. Eti mutlaka havalandırarak taşımaları lazım” dedi. “Kurbanın kesilmesini bekliyoruz” Alanda işlemlerin sırayla ilerlediğini söyleyen vatandaşlardan Nazım Yılmaz, “Kurbanın kesilmesini bekliyoruz, görünüşü çok güzel, buradan daha iyi hizmeti nerede bulacağız, buna da şükür” dedi. “Sıra çok iyi ilerliyor, memnun kaldık” Kurban kesimi için alana gelen Ali Elibol, “Herkesin Kurban Bayramı mübarek olsun, Allah nice bayramlar nasip etsin inşallah. Şu anda hayvanımız içeride kesiliyor, doğranıyor, buradan gayet memnun kaldık. Yoğunluk yok, bu arada Babalar Günü’nü de kutluyoruz. Sıra çok iyi ilerliyor” şeklinde konuştu.
Mersin Mersin’de ’Sağlık ve Engelli Politikaları Çalıştayı’ düzenlendi Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı organizasyonunda ’Sağlık ve Engelli Politikaları Çalıştayı’ düzenledi. Vatandaşların hayat kalitesini artırmak, farklı kesimlerin sesi olmak, ihtiyaçlarına kulak verebilmek ve daha erişilebilir hizmetler sunmak hedefiyle gerçekleştirilen çalıştayda; Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Mersin Tabip Odası, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Mersin Barosu, Mersin Üniversitesi, oda, dernek ve federasyondan temsilciler yer aldı. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın hizmetlerini anlatan videonun izletilmesiyle başlayan çalıştay, 2 oturumda gerçekleştirildi. 2025-2029 yıllarını kapsayacak stratejik plan çalışmalarının temeli oluşturuldu İlk oturumda oluşturulan yuvarlak masa etrafında katılımcılar; ‘Yerel Yönetimlerde İş Sağlığı ve Güvenliği’ , ‘Yerel Yönetimlerde Halk Sağlığı’, ‘Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları’, ‘Yerel Yönetimlerde Sağlık Hizmetleri’ ile ‘Yerel Yönetimlerde Engelli Hizmetleri’ konu başlıklarını tartıştı. Sağlıklı yaşam ve koruyucu sağlık hizmetleri, erişilebilirlik, sosyal yardımlar, psiko-sosyal ve rehabilitasyon merkezlerinin yanı sıra farkındalıkların daha çok artırılması için ulaşım, istihdam, eğitim gibi alanlarda yapılması gerekenler konuşuldu. Büyükşehir Belediyesinin 2025-2029 yıllarını kapsayacak stratejik plan çalışmalarının da temelini oluşturacak çalıştayın ikinci oturumunda ise katılımcılar konu başlıkları hakkında yaptığı değerlendirmelerle ilgili sunum yaptı. "Çalıştayda, toplumun farklı kesimlerinin görüşlerini aldık" Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Dr. Hülya Atila, çalıştayı 2025-2029 yıllarını kapsayacak stratejik plan çalışmalarının temellerini oluşturmak için düzenlediklerini ifade etti. Çalıştayı, kentte yaşayan toplumun tüm kesimlerinin görüşlerini almak, şeffaf, ulaşılabilir ve kaliteli belediyecilik hizmetleri sunmak amacıyla gerçekleştirdiklerini anlatan Atila, "Bu yüzden kamu kurumlarını, sivil toplum kuruluşlarını, üniversitelerimizi, akademisyenlerimizi, muhtarlarımızı, odalarımızı ve değerli Mersin halkını temsil etmek üzere katılımcılarımızı çağırdık" dedi. "Belediyelerin yaptığı her hizmet bir halk sağlığı hizmetidir" Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalında Prof. Dr. Caferi Tayyar Şaşmaz da çalıştayı olumlu karşıladığını belirterek, Büyükşehir Belediyesinin hizmet politikalarını bu çerçevede oluşturmasının oldukça kıymetli olduğunu dile getirdi. Masalarında Büyükşehir Belediyesi’nin halk sağlığıyla ilgili çalışmalarını değerlendirdiklerini aktaran Şaşmaz, "Belediyelerin yaptığı her hizmet bir halk sağlığı hizmetidir. İnsanların rahatlıkla egzersiz yapabileceği, yürüyebileceği alanların oluşturulması, kent içinde sağlıklı, hijyenik su içme noktalarının şebeke suyu içme noktalarının oluşturulması, umumi tuvaletlerin oluşturulması, kanalizasyon hizmeti, sağlıklı yaşam merkezlerinin ilçelerde yaygınlaştırılması; hepsi bir halk sağlığı hizmetidir" diye konuştu. Şaşmaz, toplum ihtiyaçlarının belirlenmesi ve yeni ihtiyaçların tespit edilmesi için çalıştayların önem taşıdığını vurguladı. Silifke Özel Çocuklar Etkileşim Derneği Başkanı ve Türkiye Otizm Federasyonu Başkan Yardımcısı Fulya Aslan ile Mersin Engelli Sanatçılar Derneği Başkanı Erol Altıntaş da çalıştayı oldukça başarılı bulduklarını kaydettiler.