ASAYİŞ - 23 Mayıs 2024 Perşembe 17:35

Bitlis’te patlayıcı ve yaşam malzemesi ele geçirildi

A
A
A
Bitlis’te patlayıcı ve yaşam malzemesi ele geçirildi

Bitlis İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen operasyon kapsamında Mutki kırsalında patlayıcı ve çok sayıda yaşam malzemesi ele geçirildi.


Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı unsurlarınca yapılan istihbari çalışmalar neticesinde Mutki ilçesi kırsalında 23 Mayıs 2024 tarihinde Şehit Güvenlik Korucusu Barış Timurçin Operasyonu icra edildiği belirtildi. Açıklamada, “Operasyon sonucunda kayalık alanda toprağa gömülü vaziyette 30 kilo amonyum nitrat, mazot ve şeker karışımı patlayıcı madde, 5 kilo bidon içerisine sıkıştırılmış patlayıcı madde, 3 adet savunma tipi el bombası, 1 adet saniyeli fitil ile desteklenmiş el yapımı el bombası, 2 adet piknik tüpü, 10 adet kalem pil, 1 adet güneş enerji paneli, 100 kilo küp şeker, 40 kilo un, 25 kilo bulgur, 18 litre sıvı yağ, 15 kilo makarna, 10 kilo çay, 1 kilo tütün ile muhtelif miktarda gıda, giyim, yaşam ve tıbbi malzeme ele geçirilmiştir. Ele geçirilen mühimmat ve malzemelerden delil niteliğinde olanlar Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile muhafaza altına alınmış olup, diğer malzemeler imha edilmiştir. Güvenlik güçlerimiz, bölge halkımızın da desteği ile huzur ve güvenliği sağlamak maksadıyla ilimiz genelinde operasyonlarını arttırarak terörle mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir” denildi.



Bitlis’te patlayıcı ve yaşam malzemesi ele geçirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Başkan Taşkın, bayram namazı sonrası vatandaşlarla bayramlaştı Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Kurban Bayramı namazını Eskimalatya Namazgah’ta kılarak, namaz sonrası vatandaşlarla bayramlaştı. Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Selçuklular döneminde yolcuların rahat bir şekilde namaz kılmaları için yol güzergahlarında yaptırılan Eskimalatya yolu üzerindeki Namazgah’ta Kurban Bayramı namazını vatandaşlarla birlikte eda etti. Yoğun bir kalabalık ile birlikte kılınan bayram namazı sonrasında vatandaşlarla bayramlaşan Başkan Taşkın, tüm İslam aleminin bayramını kutlayıp birlik ve beraberlik mesajı verdi. “Bayram paylaşmanın ve yardımlaşmanın sembolüdür” Kurban Bayramı’nın Türkiye ve İslam alemine barış ve huzur getirmesini dileyen Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “Bugün burada, yüzyıllar önce Selçuklu atalarımızın yolculuk edenlerin ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için inşa ettiği bu kıymetli eserde, o dönemlerin manevi atmosferini bugüne taşıyarak değerli hemşehrilerimizle birlikte namazımızı eda ettik. Bayramlar, bizleri bir araya getiren, aramızdaki sevgiyi, saygıyı ve hoşgörüyü pekiştiren, gönül bağlarımızı güçlendiren özel günlerdir. Bu manevi atmosferde, her birimizin yüreğindeki sevgi ve iyilik hisleri daha da artmakta, toplumsal bağlarımız güçlenmektedir. Kurban Bayramı, fedakârlığın, paylaşmanın ve yardımlaşmanın sembolüdür. Hz. İbrahim ve Hz. İsmail’in örnek alınarak gerçekleştirilen kurban ibadeti, bize sadakatin, teslimiyetin ve Allah’a olan bağlılığın en güzel örneklerinden birini sunmaktadır. Bu anlamlı ibadeti yerine getirirken, aynı zamanda muhtaç olanlara el uzatmanın, komşularımızla ve sevdiklerimizle paylaşmanın da huzurunu yaşamayı yüce Rabbimiz nasip etsin. Cenab-ı Hak’tan, kurbanlarımızı kabul etmesini, dualarımızı işitmesini ve bizleri hep birlikte daha güzel yarınlara kavuşturmasını niyaz ediyorum” dedi.
Eskişehir Babalar Günü için hediyelik giysi geleneğinin sona ermesi esnafı üzüyor Eskişehir’de bir giyim mağazası bulunan Hasan Belikuşaklı, yılların geleneği olan Babalar Günü için hediyelik giysi alan vatandaşların sayısının son 5 yıl içerisinde fazlasıyla azaldığını ve artık bitmek üzere olduklarını söyledi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok vatandaş babalarına ne gibi sürprizler yapabileceği konusunda planlar yaparken, işletme sahipleri bu özel güne rağmen ürünlerine eski rağbetin gösterilmediğini ifade etti. Yaklaşık son 5 yıldır Babalar Günü’nde gömlek, tişört ve pantolon gibi giyim ürünlerinin satın alınmadığını belirten esnaf, hem bir geleneğin sonunu gördüklerinden hem de işlerinin azalmasından dolayı üzgün olduklarını dile getirdi. "Biz bu mağazayı açtığımızda günlük 50-60 tane Babalar Günü için gömlek satardık" Yaklaşık 40 yıldır giyim sektörünün içerisinde olan Hasan Belikuşaklı, "Bu gömlek işi Babalar Günü’nde bir gelenekti. Şu anda vatandaşlar babalarını sadece yemeğe çıkarıyorlar. Biz bu mağazayı açtığımızda günlük 50-60 tane Babalar Günü için gömlek satardık. Şimdi insanlar babasını, annesini sadece akşam bir lokantaya götürüp yemek ısmarlıyorlar. Ne gömlek, ne tişört, ne de pantolon alıyorlar. Öyle bir adet kalmadı, bitti. Son 5 yıldır durum böyle, biz de üzülüyoruz. İş kaybımız yüzde 60’a kadar ulaştı, insan örf ve adetini unutur mu" dedi.
Gümüşhane ‘Hareketlilik Yılı’nı 240 metre yükseklikte kutladılar Gümüşhane’de minik sporcular ve antrenörleri Türkiye ve Avrupa’nın en yüksek cam seyir teraslarından birisi olan 240 metre yükseklikteki Torul Cam Seyir Terasında, ‘2024 Hareketlilik Yılı’na dikkat çekmek için spor yaptı. Kentin en önemli turizm destinasyonlarından birisi olan cam terasta farklı bir etkinlik düzenleyen Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Herkes İçin Spor Federasyonu İl Temsilciliği bünyesindeki sporcu ve antrenörler Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından ilan edilen ‘2024 Hareket Yılı’na dikkat çekmek için cam teras üzerinde yerden 240 metre yükseklikte spor yaptı. 240 metrelik yüksekliği ile Türkiye ve Avrupa’nın en yüksek seyir teraslarından biri olma özelliğini taşıyan ve bu özelliğiyle her yıl binlerce adrenalin tutkununu ağırlayan cam terasta Hareketlilik Yılı ilan edilen 2024 yılında insanları spora teşvik etmek için spor yapan minik sporcular yükseklik nedeniyle bazen korksalar da, antrenörlerinin direktiflerini yerine getirerek etkinliği tamamladı. Her yıl ortalama 3 milyon aracın geçiş yaptığı tarihi ipek yolu Gümüşhane-Trabzon bölünmüş karayoluna 1,5 kilometre mesafede bulunan ve hem ilçe merkezi hem Harşit Çayı hem de yüksek zirvelerin eşsiz manzarasını ziyaretçilerine sunan Torul Kalesi Cam Seyir Terası yükseklik korkusu olanlara zor anlar yaşatmasıyla biliniyor. “Herkes spor yapmalı, buna temelden başlamalıyız” Yerden 240 metre yükseklikte spor yapmanın adrenalin dolu bir deneyim olduğunu söyleyen Gümüşhane Gençlik ve Spor Müdürlüğü antrenörü Hasan Hüseyin Boşnak, “Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak’ın 2024 yılını Hareketlilik Yılı ilan etmesinden dolayı bizler de bugün Avrupa’nın en yüksek cam teraslarından birisi olan Torul Cam Seyir Terası’na gelerek farkındalık oluşturmak için spor yaptık. Bizim için çok ayrı bir deneyim oldu, çocuklar çok sevindi ve çok mutlu oldular. Herkesi spora davet ediyorum. Herkes spor yapmalı, biz buna en temelden başlamalıyız. Hastalıklara önlem olarak kesinlikle spor yapmalıyız, bütün insanları hareketli olmaya ve spor yapmaya davet ediyoruz” dedi. “Bazı arkadaşlar yükseklikten dolayı korktu” Herkesi spor yapmaya davet eden Mert Durdu (16), “Şu anda Torul Cam Seyir Terası’ndayız. Hareketlilik yılı nedeniyle geldik spor yaptık. Çok eğlenceliydi, bazı arkadaşlar yükseklikten dolayı korktu ama çok iyi oldu. Herkesi spora davet ediyorum çok güzel bir şey” diye konuştu. Eğlenceli vakit geçirdiklerini söyleyen Ahmet Rasim Peker (8), “Geldik, eğlendik, sporlar yaptık ve gezip eğlendik. İlk başta cam terasa geldiğimde biraz korktum sonra alıştım. Ben herkesi spora davet ediyorum, spor çok güzel” ifadelerini kullandı.
Trabzon Asırlık değirmenler zamana yenik düşüyor Bir zamanlar özellikle kırsal kesimlerde yoğun bir şekilde faaliyet gösteren su değirmenleri, son zamanlarda mısır ekimi azalmasıyla birlikte sayıları hızla düşüşe geçti. Günümüzde mısır ekimi pek olmadığından işlerinin çok azaldığını belirten 59 yaşındaki Halil İbrahim Alemdar, değirmenciliğin artık bitme noktasına geldiğini belirtti. Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Erenler Mahallesinde 1930 yılında yapılan değirmeni babasının vefatından sonra kendisi işletmeye başladığını kaydeden Alemdar, mısır ekimi olmayışından dolayı işlerinin artık bitme noktasına geldiğini ifade etti. Yaklaşık 40 yıl önce işlerinin çok iyi olduğunu ancak son yıllara doğru işlerin hızla düşüşe geçtiğini belirten Alemdar, “ Çocukluk yaşımdan beri bu mesleği yapıyorum. Babam vefat ettikten sonra değirmeni ben işletmeye başladım. Değirmen 1930 yılında yapıldı bende ikinci kuşak olarak mesleği sürdürüyorum. 40 yıl önce işlerimiz çok iyi idi ancak zamanla düşüşe geçti. Şuanda ise neredeyse bitme durumuna geldi. Sebebi, mısır eken yok çoğu fındık ekti hazır yiyecekler çıktı dolayısıyla bizim işlerimiz de geriledi. Genellikle mısır öğütürüz arada buğday da gelir ancak şimdi buğday da pek yok. Değirmen sayısı sadece bizim burada değil Türkiye genelinde de azalıyor diye düşünüyorum. Trabzon’da bir elin parmağını geçmeyecek kadar değirmen sayısı azaldı diyebiliriz. 40 yıl önce sayımız çoktu sadece bu civarda 8 tane değirmen vardı. Bizden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse yok. Benden sonra tamamen biter. Çocuklarım var ama bu mesleğe eğilimleri yok. Bu mesleği yapan aç kalmaz ama ileri de pek gidemez. Çünkü mısır eken olmadığı için ekonomik olarak fazla getirisi olmuyor. (BK-ÖS-Y)