GÜNDEM - 23 Mayıs 2024 Perşembe 15:38

Borusan’daki işten çıkarmalar Meclis gündeminde

A
A
A
Borusan’daki işten çıkarmalar Meclis gündeminde

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Borusan Liman’daki işten çıkarmalarla ilgili konuyu TBMM’ye taşıdı. Meclis’te Liman İş Sendikası yöneticileri ve işçilerle birlikte düzenlediği basın toplantısında işverene seslenen Türkoğlu, “Gelin bu yanlıştan vazgeçin” dedi.

Sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğuna ve Borusan Liman’da da bu hakkın, usulüne uygun biçimde kullanıldığına ifade eden Türkoğlu, “Kısa bir süre önce çalışanlarla uzlaşan ve söz veren işveren, ne var ki ilerleyen süreçte sözünü tutmayıp, ilk etapta sendika üyesi 34 işçiyi işten çıkardı. Bu anayasal bir hak olan örgütlenme hakkına da aykırı bir uygulamadır. Borusan’ın efsane patronu, işçi babası merhum Asım Kocabıyık’ın kemiklerini sızlatmayın” şeklinde konuştu.

Türkoğlu’nun konu ile ilgili açıklaması şöyle:

"Bursa’nın Gemlik ilçesinde, Borusan Liman’da tam anlamıyla bir sendikasızlaştırma operasyonu yapılıyor. Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası (Liman-İş)’in örgütlü bulunduğu, Borusan Holding’e ait olan, Bursa’nın Borusan Limanı’nda son dönemde 34 işçi işten çıkarıldı. Neden çıkarıldı biliyor musunuz? Çünkü geçtiğimiz Mart ayında Liman-İş Sendikası, iş yerinde çoğunluğu sağlamıştı da ondan. Borusan’da öyle ibret verici olaylar yaşanıyor ki; aslında yaşadığı dönemde işçi babası olan, çalışanlara baba şefkati gösteren ve tam bir emekçi dostu olan merhum Asım Kocabıyık’ın adeta kemikleri sızlıyor. Borusan’ı çalışanların gücüyle, gayretiyle holdingleştirdiğinin bilincinde olan ve çalışanları her daim el üstünde tutarak emeğin değerini her zaman fazlasıyla veren muhterem insan merhum Asım Kocabıyık’ın ruhu, bulunduğu yerde, herhalde bugünlerde hiç de huzurlu değildir. Borusan’da işveren, kısa bir süre önce çalışanlarla el sıkışmış, asgari müştereklerde birleşerek, iş yerinde sendikalaşmayı önlemeyeceğine ilişkin söz vermişti. Ne var ki, bu söz çok geçmeden yere düştü ve ilerleyen süreçte, sendika üyesi 34 işçi işten çıkarıldı. İşverenin tehdidinin devam ettiği belirtilirken, 3 işçinin daha iş akdinin bugün yarın feshedileceği söyleniyor. Bununla da kalmayan işverenin, sendika üyesi diğer işçilere, ’siz de istifa edin, yoksa hepinizi işten atarız’ mesajını verdiği iddia ediliyor."

"Haksız yere işten çıkardığınız işçileri geri alın"

Borusan’daki işten çıkarmalar Meclis gündeminde

İYİ Parti Bursa Milletvekili Türkoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

"Borusan Limanı’ndaki acımasız operasyon maalesef sadece bununla da sınırlı değil. Liman işçilerinin nerede ise tamamının sendikaya üye olduğu iş yerinde; örgütlenmeyi engellemek amacıyla, başka iş yerlerindeki işçilerin, limanda çalışıyormuş gibi gösterildiği gibi ibretlik bir iddia da var. Bu durum, Borusan’da işverenin, maalesef anayasal haklara da saygı duymadığını da gösteriyor. Ben buradan, sendikacı kökenli bir milletvekili olarak yanımdaki bu işçi kardeşimle birlikte Borusan Limanı işverenine sesleniyorum; gelin bu yanlıştan vazgeçin. Haksız yere işten çıkardığınız işçileri geri alın, sendikal haklara saygı duyun ve işçi dostu merhum Asım Kocabıyık babanın huzursuz ettiğiniz ruhunu rahatlatın. Sendikalaşma anayasal bir haktır ve Borusan Liman’da da bu hak, usulüne uygun biçimde kullanılmıştır. Yasalarımıza göre de; hiç kimse sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. Ayrıca ceza yasamıza göre de; sendikal hakların kullanılmasını engellemek suçtur. Dolayısıyla Borusan işverenini, Anayasaya karşı gelmekten ve Türk Ceza Kanunu’na göre suç işlemekten sakınmaya çağırıyorum. Unutulmamalı ki; işçi hakkı kutsaldır. Alın teri ve emek de aslında yasaların da ötesinde, özel hassasiyet isteyen değerimizdir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Başkentte kurban kesim alanlarında yoğunluk yaşandı Başkentliler bayram namazının ardından kurban kesim alanlarına akın etti. Kurban Bayramı’nın birinci gününde ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar bayram namazı sonrası kesim alanlarına akın etti. Ankara’nın Çankaya ilçesi Yeşilkent Mahallesi’nde bulunan kurban satış ve kesim alanında sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı. Bazı vatandaşlar belediyeler tarafından kurulan kesim alanlarında sırayla ibadetlerini yerine getirirken bazı vatandaşlar boş buldukları alanlarda kendileri kurbanlarını kesti. “29 hayvan getirmiştik 6 tane satabildik” Vatandaşlar değerinden düşük fiyat istediği için satamadığı hayvanları ile Iğdır’a döneceğini aktaran besici Sedat Önce, “Malın değeri 140-150 bin lira değerinde. Biz 100 bin liraya kadar düştük. Bin 200 kilometre yoldan geldik 200 bin lira masraf yaptık, giderken de 200 bin lira vereceğiz. Masrafımız 400 bin lira olacak. Satmayalım daha iyi. 29 hayvan getirmiştik 6 tane satabildik. Bu sene ağırlıklı olarak küçükbaş hayvan gitmeye başladı” diye konuştu. Kesimlerin bayramın 3 günü sürdüğüne dikkat çeken besici Güngör Can ise 200 hayvanından 160’ının satıldığını kaydetti. Kurdukları hayvan kesme sistemi ile vatandaşların kurbanlıklarını kestiklerini belirten Can, “İnsanların bütçesi, piyasa koşulları, hayvanların fiyatlarının yükselmesi, o şartlar biraz zorladı. Hayvanlar serbest bir şekilde geliyor, ölüm yolu dediğimiz yerden geçiyorlar. Asansörlü yatırma kabini var, o kalkıyor ve hayvan acı çekmeden. Vince bağlanıp tekbir getirilerek kesimi yapılıyor. Ondan sonrası hep havada kesim, paçalar açılıyor, işkembesi çıkarılıyor ve derisi yüzülüyor. Oradan karkas bölümde dört parça isteyenler oradan soldan teslim alıyor” ifadelerini kullandı.
Batman Arefe gecesi firar eden 3 koç, 20 kilometre uzaklıkta bulundu Batman’da arefe gecesi ambardan kaçarak firar eden 3 kurbanlık koç, 20 saat sonra ilçeye 20 kilometre uzaklıkta dağlık bir alanda bulunarak sahibine teslim edildi. Edinilen bilgilere göre, Batman’ın Sason ilçesinde Burhan Bulgan adlı vatandaş tarafından alınan 3 koç Kurban Bayramı sabahı kesilmek üzere ambara bırakıldı. Sabah koçları kesmek için ambara giren Bulgan, koçların ambarda olmadığını görünce çevrede aramaya başladı. Tüm aramalara rağmen koçları bulamayan Bulgan’a müjdeli haber ilçeye 20 kilometre uzaklıktaki Boğazkapı köyünden geldi. Koçları bulan köylüler, koçların sahibi Bulgan’a ulaşarak hayvanların köyde olduğunu iletti. Bulgan, gittiği köyden koçları alarak evine götürdü. Sabah bayram namazından dönerken rastladığı 3 koçun kayıp kurbanlıklar olduğunu anlayınca sosyal medya üzerinden sahiplerine ulaşarak teslim ettiğini belirten Sadi Uçar, koçların sahibine ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. “Firar eden koçları keserek vatandaşlara dağıtacağım” Kurbanlık koçlarını bulduğu için çok mutlu olduğunu belirten Burhan Bulgan, “Kurbanlık için aldığımız koçlarım ambardan kaçarak ilçeden 20 kilometre uzaklıktaki Boğazkapı köyüne gitti. Onları gören duyarlı bir vatandaş sosyal medya üzerinden sahibini aramaya çalışınca biz de gördük. Gidip koçlarımızı aldık. İlçe merkezinde her yeri aramamıza rağmen onları bulamamıştık. İnşallah onları keserek kurban görevimizi yerine getirerek ihtiyaç sahibi ailelere dağıtacağız” diye konuştu.