KÜLTÜR SANAT - 03 Nisan 2026 Cuma 14:45

Nilüfer’de Ataol Behramoğlu ile şiir ve müzik dolu gece

A
A
A
Nilüfer’de Ataol Behramoğlu ile şiir ve müzik dolu gece

Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen "Dizelerin İzinde" söyleşilerinin konuğu, Türk şiirinin usta kalemi Ataol Behramoğlu oldu. Turgay Fişekçi’nin moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlik, sanatseverlere şiir ve müzikle iç içe bir gece yaşattı.


Nilüfer Belediyesi’nin edebiyat dünyasının önemli isimlerini ağırladığı "Dizelerin İzinde" programı, Nazım Hikmet Kültürevi’nde gerçekleştirildi. Usta şair Ataol Behramoğlu’nun konuk olduğu etkinliğe, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Belediye Başkan Yardımcıları Okan Şahin ve Emre Karagöz ile çok sayıda sanatsever katıldı.


Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, sanatın birleştirici gücüne dikkat çekti. Usta şairin dizelerine kulak vermekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Şadi Özdemir, "Haluk Çetin’in müziğiyle zenginleşen bu buluşma, bizlere sanatın sadece estetik değil, aynı zamanda vicdan olduğunu bir kez daha hatırlatıyor" dedi. Başkan Şadi Özdemir’in konuşması sırasında Behramoğlu’nun "Bir Gün Mutlaka" ve "Sevginin Önünde" şiirlerinden okuduğu bölümler salondan büyük alkış aldı.


Behramoğlu’ndan hayata ve şiire dair mesajlar


Sanatseverlerin ilgisi eşliğinde sahneye çıkan Ataol Behramoğlu da, Konstantin Simonov’un İkinci Dünya Savaşı sırasında yazdığı ünlü "Bekle Beni" şiirinin çeviri sürecinden bahsederek sözlerine başladı. Hayatta felsefe, şiirin önemini vurgulayan şair, duygu ve dildeki derinleşmenin şiirin temel şartı olduğunu belirtti. Ailesinden ve kendi hayat hikayesinden kesitler paylaşan Behramoğlu, katılımcılara, "Bir şey yapacaksınız hemen başlayın, ertelemeyin" tavsiyesinde bulundu. Usta şair, konuşması esnasında "Sonbahar Ezgisi" şiirini katılımcılar için okudu.


"Hayattan gelen organik şiir"


Söyleşinin moderatörü yazar Turgay Fişekçi ise Türk şiirinin tarihî evrimini anlatarak Ataol Behramoğlu’nun edebiyatımızdaki yerine değindi. Behramoğlu’nun şiirini "hayattan gelen organik şiir" olarak tanımlayan Fişekçi; şairin gençlik yıllarındaki toplumsal bilincine, 12 Mart ve 11 Eylül darbesi dönemlerinde yaşadığı zorluklara, hapis ve sürgün yıllarına dikkat çekti. Fişekçi, Behramoğlu’nun hapiste kızı için yazdığı "Kızıma Mektuplar" eserini Türk şiirinin en lirik baba-çocuk şiirleri arasında göstererek, "Ataol Behramoğlu, sadece şiiriyle değil, insanlığıyla da 60-70 yıldır bu ülkenin kültür hayatının anıt kişiliklerinden biri olmuştur" ifadelerini kullandı.


Behramoğlu şiirleri seslendirildi


Söyleşi bölümünün ardından müzik ve şiir akşamı geçildi. Haluk Çetin’in müzikleri eşliğinde, Nilüfer Kent Tiyatrosu oyuncular Ayşe Güreşçi ve Gökhan Kum sahne alarak Ataol Behramoğlu’nun sevilen şiirlerini seslendirdi. Etkinliğin kapanışında ise izleyicileri bir sürpriz karşıladı. Ataol Behramoğlu’nun eşi Hülya Behramoğlu sahneye çıkarak, Haluk Çetin ile birlikte şairin unutulmaz şiiri "Aşk İki Kişiliktir" şiirini okudu.



Nilüfer’de Ataol Behramoğlu ile şiir ve müzik dolu gece

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Çanakkale’de suç örgütü çökertildi: 19 kişi yakalandı Çanakkale’nin Ezine ilçesinde ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve tefecilik’ suçu işlediği tespit edilen örgüte düzenlenen operasyonda 19 şüpheli yakalanırken yaklaşık 2 milyar 800 milyon TL’lik mal varlığına da el konuldu. Çanakkale’de, Jandarma Genel Komutanlığı KOM Daire Başkanlığı ve Ezine Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde; Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu vatandaşları yüksek faizle borçlandırıp baskı altına aldıkları, teminat olarak boş veya yüksek meblağlı çek/senet imzalattıkları, ödeme yapamayan vatandaşlara ait mal varlıklarını tehdit ve baskıyla devraldıkları tespit edilen örgüte operasyon düzenlendi. ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve tefecilik’ suçlarına yönelik jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 19 şüpheli yakalandı. Savcılık şüpheliler hakkında soruşturma başlattı. Ayrıca; Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) verileri sonucunda şüphelilere ait; 88 adet taşınmaz, 58 adet araç ve bin 417 adet banka hesabına el konuldu. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan sosyal medya paylaşımında, "Organize suç örgütleri ve çetelerle mücadelede gösterdiğimiz kararlılığı, vatandaşlarımızı mağdur eden tefecilik faaliyetlerine karşı da aynı şekilde sürdürüyoruz. Çanakkale İl Jandarma Komutanlığımızı, kahraman jandarmamızı, Ezine Cumhuriyet Başsavcılığımızı ve emeği geçenleri tebrik ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
Balıkesir Sokak hayvanları doğal yaşam alanına kavuştu Balıkesir’de Edremit Belediyesi’nce sokak hayvanlarının rehabilitasyon süreçlerini özgür ve doğal bir ortamda geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen "Doğal Yaşam Alanı" törenle açıldı. 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü öncesinde gerçekleştirilen açılışa binlerce vatandaş katıldı. Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde kurulan ve can dostların beton zeminler yerine toprak ve yeşille buluştuğu tesisin açılışına Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, CHP Balıkesir İl Başkanı Erden Köybaşı, Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler, Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, CHP Edremit İlçe Başkanı Emin Yalçıntaş, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri ve binlerce vatandaş katıldı. 4 bin 520 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen ’Doğal Yaşam Alanı’, Bin 500 köpeğin özgürce hareket edebileceği bir kapasiteye sahip. Başkan Mehmet Ertaş, projenin sadece bir barınak değil, bir "vicdan projesi" olduğunu vurguladı. Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, "Edremit’te sadece bir tesis açmıyoruz; bu kenti paylaştığımız sessiz dostlarımıza olan borcumuzu ödüyoruz. Binlerce hemşehrimizin buraya gelmesi, Edremit halkının merhametinin ve doğaya duyduğu saygının en büyük kanıtıdır. Can dostlarımız artık kısıtlanmadan, özgürce koşup oynayabilecekleri bir yuvaya sahip" diye konuştu. Açılış töreni, her yaştan Edremitlinin katılımıyla gerçekleşti. Tesisi gezen vatandaşlar, hayvanların rehabilitasyon süreçleri hakkında bilgi alırken, rehabilitasyon merkezinden köpekleri sahiplenen vatandaşlar da oldu. Bir dernek 10 köpek, Yıldız Enkün, Yeliz Naz Boz birer köpek sahiplendi. Aynı zamanda 190 gramlık yavruyken bulunan porsuk Edremit Belediyesi veteriner hekimleri tarafından tedavi altına alındı. Kontrolleri ve yaklaşık 7 haftadır bakımları yapılan porsuk Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görüşülerek belirlenen noktada doğaya salınacak. 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nden bir gün önce hizmete giren merkez, bölgenin en büyük doğal yaşam alanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Açılışın ardından tesisi gezen hayvanseverler, Edremit Belediyesi’nin bu adımının diğer yerel yönetimlere de örnek olması gerektiğini belirterek Başkan Ertaş ve ekibine teşekkür etti.