ÇEVRE - 13 Ekim 2025 Pazartesi 14:16

AYDEM Fen Lisesi’nden Küresel İklim Projesine Katılım

A
A
A
AYDEM Fen Lisesi’nden Küresel İklim Projesine Katılım

DENİZLİ (İHA) – Denizli’de İngilizce öğretmenleri Talya Kavas ve Selin Sezer ile Sarayköy Tosunlar Ortaokulu Türkçe öğretmeni Gülsüm Ildır Yılmaz iş birliğiyle öğrenciler iklim eylemi için harekete geçti.


Aydem Fen Lisesi, dünya genelinde 171 ülkeden milyonlarca öğrencinin katıldığı Climate Action Project adlı uluslararası çevre girişimine dahil oldu. Proje, İngilizce öğretmenleri Talya Kavas ve Selin Sezer ile Sarayköy Tosunlar Ortaokulu Türkçe öğretmeni Gülsüm Ildır Yılmaz’ın iş birliğiyle yürütülüyor.


Proje, Birleşmiş Milletler’in Sustainable Development Goals (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) temel alınarak hazırlanmış olup özellikle İklim Eylemi, Nitelikli Eğitim ve Sorumlu Üretim-Tüketim başlıklarına odaklanıyor. 6 hafta sürecek program kapsamında öğrenciler; iklim değişikliğinin nedenlerini araştıracak, çözüm önerileri geliştirecek, sunumlar hazırlayacak ve farklı ülkelerden akranlarıyla iş birliği yapacak.


BBC, CNN ve National Geographic gibi uluslararası medya kuruluşlarında yer alan proje, aynı zamanda Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UN Environment Programme), UNESCO Global Education Monitoring Report, LEGO, Accenture, WWF ve Ashoka gibi dünya çapında saygın kurumlar tarafından da destekleniyor.


Aydem Fen Lisesi yönetimi, projeye katılmanın ötesinde bu çalışmanın bölge genelinde yaygınlaştırılması için de adımlar attıklarını belirtti. Yapılan açıklamada, "Okulumuzun hedefi, öğrencilerde çevre bilincini artırmak, yabancı dil ve teknoloji becerilerini geliştirmek ve diğer eğitim kurumlarını da sürece dahil etmektir. Proje yürütücüleri Talya Kavas, Selin Sezer ve Gülsüm Ildır Yılmaz, öğrencilerimizin çok yönlü kazanımlar elde etmesine katlı sağlayacak. Bu sadece bir proje değil, gelecek kuşaklar adına sorumluluk alma hareketidir. Öğrencilerimiz fikir ve üretimleriyle çevre bilincinin yaygınlaşmasına öncülük edecek" denildi.


Aydem Fen Lisesi, Climate Action Project’e katılımıyla Denizli’de sürdürülebilirlik temelli eğitim, iklim bilinci ve uluslararası iş birlikleri konusunda örnek okul olma yolunda önemli bir adım attı.



AYDEM Fen Lisesi’nden Küresel İklim Projesine Katılım

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Gençler kaçıyor, emekliler yerleşiyor: Sinop’ta çalışan sayısı, emeklilerin gerisinde kaldı Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip vilayeti Sinop, sosyal güvenlik kayıtlarına göre emekli sayısının çalışan sayısını geçtiği iller sıralamasında Türkiye 2.’si oldu. Her bir çalışana karşılık 1,17 emeklinin düştüğü şehirde vatandaşlar; asayiş olaylarının azlığı, komşuluk ilişkilerinin güçlü olması ve yüksek huzur için Sinop’u tercih ediyorlar. Aktif çalışma hayatını bırakanların, güvenlik ve uygun fiyatlar için tercih ettiği Sinop, emekli şehri ünvanını almaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri, Sinop’taki demografik değişimi bir kez daha gözler önüne serdi. Emekli sayısının aktif sigortalı sayısını geçtiği iller sıralamasında Zonguldak zirvede yer alırken, Sinop 57 bin 5 çalışana karşılık 66 bin 273 emekli ile 2. sıraya yükseldi. Listenin üçüncü sırasında ise Balıkesir bulunuyor. İHA muhabirine konuşan emekliler, Sinop’un huzurlu yapısının emekliler için bir çekim merkezi olduğunu, ancak çalışan genç nüfusun azalmasının şehri bir "emekli kenti" haline getirdiğini vurguladı. Karavanımın kapısı dahi açık, hırsızlık nedir görmedim Emekli olduktan sonra yazlarını Sinop’ta karavanda geçiren İsmail Hakkı İlik, şehrin güvenliğine dikkat çekerek, "Genelde yazları Sinop’ta geçiriyorum. Sinop’un emekliler için cazip hale gelmesinin sebebi güvenli, sakin, ortamının ve denizinin güzel olması. İnsanlarının anlayışlı, hoşgörülü olması. Karavanda kalıyorum, karavanımın kapısı dahi açık; hiçbir zaman hırsızlık, kapkaç gibi olaylara rastlamadım. Benim burayı tercih etmemin nedeni güvenli, düzenli ve denizinin temiz olması. İnsanların güvenli bir şekilde yaklaşması" dedi. Kapımın üstünde anahtarımı unutuyorum, komşum kapımı çalıyor Aslen Antalyalı olan ve 44 yıl önce tayini çıkarak geldiği Sinop’a emekliliğinde yerleşme kararı alan Mahmut Yücedağ, kenti şu sözlerle anlattı: "Sinop sakin bir yer emekliler için. Tekstil ürünlerinin fiyatı biraz yüksek ama emekli olarak rahat bir şekilde gezilecek yerleri var. Konuşulacak elit insanları da var. Bir arada yaşayabileceğin çok sosyal bir kentimiz. Ben Sinop’a 1982’de geldim o zaman Ayancık’ta göreve başladım. 2021’de merkeze geldim. Sinop o zaman 28 bin nüfusluydu şimdi 60 bin nüfuslu olmuş. Sinop’a yerleşme kararı verdim, şu an Sinop’tayım. Sinop’ta emeklinin olması bu nedenle doğal bir şey. Ben kapımı hiç kilitlemesem, kapımın üstünde anahtarım kaldığı zaman, komşum hemen kapımı çalıyor ’sen anahtarını unutmuşsun’ diyor. Ama benim geldiğim yerde gündüz evdeyken arkadan kapıyı kilitlememişsen kapını açıp içeri giriyorlardı. Sinop’ta herkes birbirini tanıyor, az nüfus olduğu için rahatız. Bu nedenle Sinop tercih edilir bir şehirdir."
İzmir İzmir’de taksi şoförü ücret tartışmasında öldürüldü İzmir’in Konak ilçesinde bir taksi şoförü, aracında ücret yüzünden tartışan yolcu tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Olayın ardından taksinin direksiyonuna geçip kaçan şüpheli, polis ekiplerince yakalandı. Olay, dün gece saat 23 sıralarında Basmane Kapılar mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, D.M. isimli şüpheli, Deniz Örer’in (52) kullandığı ticari taksiye yolcu olarak bindi. iddiaya göre yolculuk esnasında şoför ile yolcu arasında ücret konusunda tartışma çıktı. Büyüyen tartışma sonucunda D.M., yanındaki tabancayla taksi şoförü Örer’e ateş etti. Vücudunun çeşitli yerlerinden vurulan Örer, ağır yaralandı. Olayın ardından şüpheli D.M., Örer’in ticari taksisinin direksiyonuna geçerek olay yerinden uzaklaştı. Bir süre araçla kaçan şüpheli, taksiyi bir sokak üzerinde terk ederek kaçışına yaya olarak devam etti. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde taksi şoförünün olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenilen Örer’in cansız bedeni, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Polis ekipleri, kaçan şahsı yakalamak içim çalışma başlattı. Yapılan araştırmalar sonucunda kimliği ve kaçış güzergahı tespit edilen şüpheli D.M., kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin üzerinde olayda kullandığı tabanca da ele geçirildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.