YEREL HABERLER - 11 Nisan 2012 Çarşamba 13:53

MİLLETVEKİLİ ERDİNÇ`TEN AOSB`YE ZİYARET

A
A
A
MİLLETVEKİLİ ERDİNÇ`TEN AOSB`YE ZİYARET

AK Parti Adana Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Av. Mehmet Şükrü Erdinç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi`nde (AOSB) bulunan bazı iş yerlerini ziyaret ederek, Yeni Teşvik Sistemi ile yatırımcıya sağlanan destekleri anlattı.
AOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Abdioğulları Plastik Ambalaj Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütcü ile Hür Yağ Kimya Geri Dönüşüm Sanayi Genel Müdürü İlyas Göroğlu`nu iş yerlerinde ziyaret eden Erdinç, ``˜Yeni Teşvik Sistemi` kapsamında sağlanan destekler hakkında bilgi verdi.
Yeni Teşvik Siteminin Adana`da çok iyi anlaşılmadan eleştiri aldığını belirten Erdinç, bazı lokomotif sektörlerde yapılacak olan yatırımların 5. bölge desteği alacağını kaydetti.
Erdinç, eğitim yatırımları, demiryolu ve deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımların, madencilik yatırımları, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde yapılacak turizm yatırımlarının hangi ilde yapılırsa yapılsın 5. bölge desteklerinden yararlanacaklarını söyledi.
Erdinç, Yeni Teşvik Sistemi ile ilgili şunları söyledi:
"Eğer yatırım, organize sanayi bölgesinde yapılıyorsa veya aynı sektörde faaliyet gösteren 5 yatırımcı bir araya gelip yatırım yapıyorsa, Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünün üretimine yönelik bir yatırım yapılıyorsa o zaman yatırımcı bir alt bölgede uygulanan oran ve sürelerden yararlanacaktır.
Örneğin Adana 2. bölgede bulunuyor. Eğer yatırımcı Adana`da organize sanayi bölgesinde yatırım yaparsa 2. bölgenin değil, 3. bölgenin imkanlarından yararlanacaktır.
Yeni teşvik sistemiyle bazı lokomotif sektörlerde desteklenecektir. Bu çerçevede belirli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlarla, otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri ve rüzgâr tüneli yatırımları, yatırım yerine bakılmaksızın 5`inci bölge desteklerinden yararlanacak.
Özellikle eczacılık ürünleri olan biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile kan ürünleri üretimine yönelik yatırımlarda, yatırım yeri dikkate alınmaksızın aynı şekilde 5. bölge desteklerinden yararlanacaktır."
Yeni teşvik sisteminde önemli bir yenilik getirdiklerini vurgulayan Erdinç, "Yatırımcı vergi indirimi desteğini yatırım döneminde tüm faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına da uygulayabilecektir. Örneğin, Adana`da yatırımı olan yatırımcı, gidip Muş`a da yatırım yaparsa yatırıma katkı oranının yüzde 80`ini Adana`da elde ettiği kazancın vergisinden düşebilecektir. Bu düzenleme birinci bölge hariç diğer tüm bölgeleri kapsayacaktır" dedi.
Yeni teşvik sistemi ile Adana`nın hem ikinci bölgenin hem de üçüncü ve beşinci bölgelerin imkanlarından faydalanacağını söyleyen Erdinç, "Son derece kapsamlı ve son derece kapsayıcı taleplere ihtiyaçlara cevap veren bir teşvik sistemini getiriliyor. Yeni teşvik sistemi geriye dönük olarak 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli olmak üzere uygulamaya konulacaktır" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir