YEREL HABERLER - 22 Nisan 2012 Pazar 16:16

BÜYÜKŞEHİR`DEN KAÇAK YAPILAŞMAYA TAVİZ YOK

A
A
A
BÜYÜKŞEHİR`DEN KAÇAK YAPILAŞMAYA TAVİZ YOK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ömer Polat, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak kentte kaçak yapılaşmaya kesinlikle taviz vermediklerini kaydetti.
Polat, KUTAS(Kocaeli Uydudan Takip Sistemi) sayesinde Kocaeli`nin uzaydan çekilen görüntülerinin incelendiğini belirterek kaçak yapıları tespit edilip, hiç taviz vermeden yıkıldığını kaydetti. Bu konuda kesinlikle ayırımcılık yapılmadığını belirten Polat ``Kaçak yapılaşmaya köyler de dahil olmak üzere kesinlikle izin vermiyoruz. Bu çalışmalarla Türkiye`ye örnek bir il olduk`` dedi.
Kocaeli`de yerel tv kanalına konuk olan Ömer Polat, Kocaeli`de kaçak yapılaşmaya kesinlikle taviz verilmediğini bu kapsamda tüm kentte olduğu gibi Kandıra sahillerinde de hummalı çalışmanın devam ettiğini belirtti. Kandıra`da Kıyı Kenar Kanunu gereği çalışmaların yapıldığını kaydeden Polat, Kandıra sahillerinde vatandaşların birinci derece kullanacağı alanlarda işgaller olduğunu, kanun gereği işgal edilen yerlere tebliğ ve uyarılar yapılarak, aykırı olan yerlerin önemli bir bölümünün yeniden düzenlendiğini belirtti.
Polat, ``Kıyı Kenar Kanunu`nun, deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir. Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir`` dedi
Kocaeli`nin, Marmara Denizine bağlı İzmit Körfezi kıyıları ve Karadeniz Kandıra sahilleri ile iki ayrı denize kıyısı olan çok değerli bir kent olduğunu ifade eden Polat, ``Kocaeli yıllardır ne Kandıra sahillerini ne de İzmit sahillerini verimli bir şekilde kullanabildi. Kandıra sahilleri aslında doğa güzellikleriyle kendi güzelliği cazibesiyle ayrı bir havası ayrı bir tadı olan bir yer. Beklide kumsalıyla Türkiye`de eşsiz bir yere sahip olan bir yer. Vatandaşlarımızın birinci derecede kullanım alanı olan bu yerleri, yine vatandaşımıza açıyoruz`` diye konuştu.
Karadeniz kıyılarına Kandıra`nın 50-55 Km`lik bir sahil şeridi olduğunu belirten Başkan Danışmanı Polat, ``Cebeci`den Bağırganlı`ya kadar ki hat üzerinde çok sayıda boğulma olayı yaşanıyordu. Bu bölgede Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu`nun talimatıyla kurtarma timleri oluşturuldu. Sahillere gözetleme kuleleri yapılarak İtfaiye Daire Başkanlığımızın kontrolünde gönüllülük esasıyla burada kurtarma timleri oluşturuldu. Şimdi bölgede eskiye göre neredeyse hiç boğulma olayı yaşanmıyor`` dedi.
Polat, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nun talimatıyla önümüzdeki yaz sezonuna kadar tüm sahilleri vatandaşların maksimum hizmetine açmak için çalışmalara başladıklarını ifade ederek, ``Bu çalışmalar içinde birinci derece de kumun temizlenmesi var. Bu çalışma zaten 3-4 senedir devam ediyordu. Türkiye`de eşi olmayan özel aparatlı kum tarama aracımız var. Bu sahillere bizim insanımız da dışarıdan gelenler de oluyor. Tüm bu insanların maksimum derecede yararlanması gerekiyor. Bunu sağladık. Tüm bu sahil bölgelerinde duş alanları yaparak sahillerimizi daha verimli kullanabilecek hale getirdik. Şuanda burada ciddi anlamda çalışmalar var. 8 tane şantiye aynı anda çalışıyor. Bunları belediyemiz kendi ekiplerinin organizasyonuyla yapıyor. Yapılan her çalışma Kocaeli halkı içindir`` diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Batı Karadeniz’in fatihi Emir Karatekin Bey’in kabrini her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor Batı Karadeniz’i fetheden ilk Müslüman Türk komutan olma unvanını taşıyan Emir Karatekin Bey’in Çankırı’daki kabri ziyaretçilerinden büyük ilgi görüyor. 1074 yılında Çankırı’yı fetheden, ardından Kastamonu ve Sinop’u da alarak Batı Karadeniz’in fethinde önemli rol oynayan Emir Karatekin Bey’in Çankırı Kalesi’ndeki türbesi, yüzyıllardır ziyaretçilerini kabul ediyor. Batı Karadeniz Bölgesini fetheden ilk Müslüman Türk komutanı olarak anılan Selçuklu Komutanı Emir Karatekin Bey’in 1106 yılında vefat ettiği belirtiliyor. Eşi Meryem Hatun ile iki çocuğuna ait kabirler de Emir Karatekin Bey’in türbesinde bulunuyor. Tarihi Çankırı Kalesi içinde yer alan türbe de vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Türbeyi ziyaret eden vatandaşlar, Kur’an-ı Kerim okuyarak Emir Karatekin Bey için dua ediyor. "Karatekin Bey’in türbesine gelince huzur buluyorum" Türbeye ziyarette bulunan Nazire Softa, "Çankırı’mızın fatihi Karatekin Bey’in türbesini ziyarete geldim. Sıklıkla burayı ziyaret ederim. Karatekin Bey Çankırı’yı fethetmiştir. Çevre ilerden de bu türbeye çok sayıda ziyaretçi geliyor. Ben Karatekin Bey’in türbesine gelince huzur buluyorum. Herkesin burayı ziyaret etmesini çok isterim. Biz ailece böyle türbeleri ziyaret ederiz. Küçük yaştan itibaren çocuklarımı da getirmekteyim. Böyle yerlerin boş kalmaması lazım" diye konuştu. "Burası insana ferahlık veriyor" Türbenin sorumlusu olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Nezahat Civelek ise, "Bu türbede olmaktan çok mutluyum. Burada görevli olmaktan gurur duyuyorum. Herkesin burayı ziyaret etmesini tavsiye ederim. Burası insana ferahlık veriyor. Karatekin Bey, Batı Karadeniz’deki savaşı kazanan komutandır. Karatekin Bey burada vefat ettiği için burada yatıyor. Hanımı Meryem hatun ve kızları da burada yatmaktadır. Rabbim gelenlerin dualarını kabul etsin" dedi.