YEREL HABERLER - 27 Şubat 2012 Pazartesi 15:42

ALTINOVA`DAN TARİH FIŞKIRACAK

A
A
A
ALTINOVA`DAN TARİH FIŞKIRACAK

Yalova’nın Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, ilçede bulunan tarihi hamamın restorasyonu ile Helenapolis antik kenti kalıntılarının tespitine yönelik çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağını söyledi.
Altınova’nın Hersek köyü mevkiinde bulunan 16 yüzyıla ait Hersekzade Ahmet Paşa Camii bir süre önce restore edilmişti. Bu caminin avlusunda bulunan tarihi hamamın ise restorasyonuna yönelik proje süreci sürüyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, hamamın hazırlanan 2 ayrı raporunun Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çalışmalara başlanacağını açıkladı.
Restorasyona 2012 yılında başlanacağını bildiren Oral, “16. yüzyılın başında Hersekli Ahmet Paşa tarafından yaptırılan Hersekzade Ahmet Paşa Külliyesi’ndeki 1. derece tescilli hamam ile ilgili çalışma sürüyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü, hamama ait sanat tarihi raporunu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi KUDEB ise malzeme analiz raporunu hazırladı. Hamamın günümüze kazandırılması için teknolojik cihazlar ile ölçümler yapılıp, 3 boyutlu olarak çizim programına aktarıldı. Rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri tamamlanınca kurul onayına sunulacak ve onaylandıktan sonra 2012 yılında uygulamasına başlanacak” dedi.
ANTİK KENT KALINTILARI TESPİT EDİLECEK
Öte yandan 1. derece sit alanı olan Hersek Lagün gölünün kuzeyinde bulunan Helenapolis antik kentinin kalıntılarının da araştırılacağını söyleyen Oral, “Göç yolundaki kuşların uğrak yeri olan Hersek gölünün kuzeyinde Helenapolis antik kenti ve Hersekzade Ahmet Paşa Külliyesi, doğusunda Atatürk’ün çay içtiği tarihi yapı bulunuyor. Belediyemiz tarafından yaptırılacak jeoradar testi ile bu alanda saklı kalan değerleri ortaya çıkarmayı düşünüyoruz. Buradaki kalıntıların gün yüzüne çıkartılması ile ilçemizdeki tarihi doku daha net olarak gün yüzüne serilmiş olacak” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Halil İnalcık’ın araştırmaları ile Osmanlı’nın devlet vasfını kazandığı savaşın yaşandığı Çobankale mevkiindeki kalenin de Yalova Belediyesi’ne tahsis edildiğini dile getiren Oral, “Bu alan ilk olarak 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmişti. Ancak ardından 2. derece sit alanına dönüştürüldü. Buradaki tescil çalışmaları ise sürüyor” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Kardan dolayı mahsur kalanlara kumanya desteği Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara kumanya desteği yapıldı. Van genelinde etkili olan yoğun kar yağışı ve olumsuz hava şartları nedeniyle yollarda mahsur kalan vatandaşlara yönelik yardım çalışmalar, Van Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü koordinasyonunda aralıksız devam ediyor. Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın aksadığı güzergâhlarda mahsur kalan araçlarda bulunan vatandaşlara, AFAD arama kurtarma ekipleri ile Hayrat Arama Kurtarma ekibi tarafından gıda ve sıcak içecekten oluşan kumanya yardımı ulaştırıldı. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması ve temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sahada görev yapan ekipler, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışmalarını sürdürüyor. AFAD koordinesinde; emniyet, jandarma, karayolları, Kızılay, belediye ekipleri ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalarda, vatandaşların can güvenliği öncelikli tutuldu. Olumsuz hava şartlarının etkisini sürdürmesi nedeniyle ekipler 7-24 görevinin başında. Yetkiler tarafından yapılan açıklamada, "Vatandaşların zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, yapılan meteorolojik ve resmi uyarıları dikkate almaları ve güncel yol durumunu takip etmeleri konusunda hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz. Karla mücadele ve yardım çalışmalarımız hava şartları normale dönene kadar kesintisiz şekilde devam edecektir" denildi.