YEREL HABERLER - 20 Mart 2012 Salı 16:07

MHP MİLLETVEKİLİ ÖZTÜRK KDV ORANLARINI SORDU

A
A
A
MHP MİLLETVEKİLİ ÖZTÜRK KDV ORANLARINI SORDU

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e KDV oranlarındaki değişiklik konusuyla ilgili soru önergesi verdi.
MHP Milletvekili Öztürk, TBMM Başkanlığına verdiği önergede Finansal kiralama konusu olan mallara ilişkin KDV oranları belirlemesinde sanayici ve imalatçı işletmelere teşvik amacı dikkate alınmakta ve KDV oranlarının diğer etkenlerle birlikte belinlendiğini belirterek şunları kaydetti;
“Finansal kiralama konusu olan mallara ilişkin KDV oranlarının değişikliklerinin yıllara göre pek anlaşılmayan şekilde olması keza KDV oranlarının büyük iniş ve çıkış göstermesi sanayici ve imalatçıları hem mağdur etmekte hem de bazı spekülatif kazançların elde edildiği şüphesini doğurmaktadır. Bu tür Malların KDV oranlarının değişikliklerinin gerekçeleri nelerdir? Sanayi ve tarım makinalarının 2007 yılında KDV oranı yüzde 1 iken 2009 yılında yüzde 18 olmuş, 2011 yılında tekrar yüzde 1 e inmiş, 2011 yılında tekrar yüzde 18 olmuş, bir yıl sonra 2012 yılında ise tekrar yüzde 1 olmuştur. Yüzde 1 gibi en düşük KDV oranı hangi gerekçe ile en üst seviyedeki yüzde 18 e çıkmış ve bu iniş çıkış belli yıllarda olmuştur?”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu laleleri gözleri gibi koruyorlar Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Değişören mahallesi, ilkbaharla birlikte çiçek açan ve yörede ‘Turşail’ olarak isimlendirilen ters lalelerle süslendi. Nadide bitkiye çok değer veren yöre halkı tarafından laleleri adeta gözleri gibi korunuyor. Bazı bölgelerde "Ağlayan gelin" ya da "Hüzün çiçeği" olarak da bilinen endemik tür ters laleler, kanunen koruma altında da bulunuyor. Türkiye genelinde 43 türü bulunan ve bunlardan 20’si endemik olan laleyi koparanlara 700 bin liralı cezai işlem uygulanacağı belirtilerken Değişören mahallesi halkı, bu bilinçle hareket ediyor. Her yıl nisan ve mayıs aylarında çiçek açan laleler, kısa ömürlerinde renkleri ve duruşları ile çevresine büyük güzellik katıyor. Mahalle sakinlerinden Selami Özdemir, ters lalelerinden açması ile geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu ilkbaharda da mutlu olduklarını anlattı. Gerek kendiliğinden yetişen ve gerekse soğanları ile sayıları artan lalelerin uzun yıllardır köy mezarlığı başta olmak üzere birçok evin bahçesinde, çevrede yetiştiğini anlatan Özdemir, "Biz bu lalelerin kıymetini elbette biliyoruz. Bu laleler mahallemize ayrı bir renk katıyor. Koparmanın cezasını da biliyorum, ama zevkle koruyoruz. Her yıl yaklaşık 20 günlük bir sürede mahallemizin birçok yeri bu laleler ile süsleniyor. Eskiden köy içinde daha fazla vardı, ama bu yıllarda sayılarında bir azalma var. Biz yöremizde bu laleye ‘Turşail’ ismini veriyoruz" dedi.