YEREL HABERLER - 08 Şubat 2012 Çarşamba 08:52

İL TÜTÜN KONTROL KURULU TOPLANTISI YAPILDI

A
A
A
İL TÜTÜN KONTROL KURULU TOPLANTISI YAPILDI

İl Tütün Kontrol Kurulu Vali Yardımcısı Tülay Baydar Bilgihan Başkanlığında Valilik toplantı salonunda 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle toplandı.
Toplantıda 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulamaya başlanmasıyla birlikte 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren tütün ile mücadelede Erzincan’ın durumu ve 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri görüşüldü. Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Tülay Baydar Bilgihan; “4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulamaya başlanmasıyla birlikte 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır. Dünyada ve Türkiye’de en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer alan tütün ürünlerinin kullanımı konusunda bu tarihten itibaren ülkemizde daha bilinçli, bilgili ve duyarlı çabalar tütün mücadelesini güçlendirmektedir. Bilindiği gibi sigara dumanında bulunan ve insan organizmasını olumsuz etkileyen en önemli maddeler nikotin, karbonmonoksit gazı, tahriş edici kimyevi maddeler ve katranlardır. Sigara içimi 30-65 yaş nüfusun yüzde 30’unun ölümüne neden olmaktadır. Her yıl yeryüzünde yaklaşık 4 milyon insan sigara nedenli hastalıklardan dolayı yaşamını yitirmektedir. Bizim ülkemizde ise 1 yılda sigara nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bin’dir. Sigara tüketiminin bir başka boyutu ise, kişi ve ülke bütçesine neden olduğu maddi kayıplar olarak söylenebilmektedir. Bu maddi kayıp sadece sigara satın alırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları; başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının aksamasına bağlı işgücü kaybının da ele alındığı durumlarda oldukça büyük rakamlar ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün mücadelesi kapsamında 1987 yılından bu yana 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak anılmaktadır. Bu yıl 9 Şubat günü sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç günü olabilir. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Sigarayı bırakmak isteyen bireyler Sağlık Bakanlığı’nın 2010 yılının ekim ayından beri hizmet verdiği Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’ dan gerekli yardımı alabilmektedirler.4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” kapsamında gerçekleştirilen Dumansız Hava Sahası denetimleri kapsamında il genelinde 865 denetim yapılmış olup 33 cezai işlem uygulanmıştır.” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Edirne Emniyet Müdürü Karaburun, vatandaşların bayramını kutladı Edirne İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun, vatandaşlarla ve yollarda olan sürücülerin Kurban Bayramı’nı kutlayarak, kuralları uyulması konusunda uyarılarda bulundu. Tüm yurtta olduğu gibi Edirne’de Kurban Bayramı dolayısıyla sabah erken saatlerinde kılınan namazın ardından vatandaşlar bayramlaştı. Neredeyse her gün sahada vatandaşlarla bir araya gelen İl Emniyet Müdürü Onur Karaburun Kurban Bayramı’nda da sürücülerin bayramını kutlayarak şeker ve kolonya ikram etti. Ayrıca Karaburun, sürücülerin trafik kuralarına uyması konusunda da uyarılarda bulunarak, kurallara uyulmasının önemine değindi. Emniyet Müdürü Karaburun, Kurban Bayramı dolayısıyla diğer uygulama noktalarına da giderek hem görev başındaki polislerin hem de sürücülerin bayramını kutladı. Kent genelinde denetimlerini sürdüren ekipler, vatandaşların bayramını tebrik edip kolonya ve şeker ikram etmeye gün boyu devam edeceği belirtildi. Emniyet kemeri takan ve hız kurallarına uyan sürücülere teşekkür eden Karaburun, güvenli trafik akışının sağlanması için uyarılarda bulundu. Karaburun, Edirne’de trafik güvenliği ve asayişin sağlanması için emniyet personelinin tam kadro sahada olduğunu söyledi. Gümrük kapıları, otoyollar ve kent merkezinde tedbirlerin alındığını belirten Karaburun, vatandaşların bayramını kutladı. Huzurlu bir bayram geçirildiğini belirten Karaburun, "Bizler görevimizin başındayız. Gurbetçilerimiz Edirne’mizden rahat bir şekilde gelip geçebilirler, vatandaşlarımız huzurlu bir şekilde bayramlarını kutlayabilir. Türk polisi her yerde olduğu gibi Edirne’de görevinin başında, 24 saat halkın hizmetinde. Bu noktada tüm mesai arkadaşlarıma gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Trafik konusuna bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Hız kuralları ve emniyet kemeri takılmasına uyalım. Yorgun yola çıkmayalım. Huzurlu bir şekilde bayramı geçirelim" dedi.