GÜNDEM - 09 Mayıs 2025 Cuma 11:52

Atatürk Üniversitesi, Boston’da geleceğin bilim insanlarına kapı aralıyor

A
A
A
Atatürk Üniversitesi, Boston’da geleceğin bilim insanlarına kapı aralıyor

Atatürk Üniversitesi, uluslararası akademik iş birliklerini güçlendirmek amacıyla Amerika Birleşik Devletlerinde Atatürk Üniversitesi’ne özel düzenlenen önemli bir toplantıya katılacak. Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu başkanlığındaki seçkin bir heyet, 9 Mayıs 2025 Cuma günü saat 15.30’da (Boston saatiyle) Boston Üniversitesi Fotonik Merkezinde düzenlenecek etkinlikte yer alacak.


Harvard Üniversitesi, MIT ve Boston Üniversiteleri başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve doktora öğrencisinin yer alacağı etkinlikte 100’ü aşkın katılımcının bulunması bekleniyor. Toplantının temel amacı ise Atatürk Üniversitesi tarafından hayata geçirilecek yeni burs ve akademik iş birliği programının tanıtımı olacak. Program kapsamında mühendislik, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında ABD’de doktora yapmak isteyen öğrencilere burs imkânı sağlanacak. Ayrıca araştırmacıların, en az üç ay süreyle ABD’de bilimsel eğitim ve akademik değişim programlarına katılmaları hedefleniyor.


Atatürk Üniversitesi, bu program sayesinde ABD genelindeki üniversiteler, fakülteler ve araştırma laboratuvarlarıyla doğrudan bağlantılar kurarak, araştırmacılara ev sahipliği yapabilecek kurumlarla ilişkiler geliştirmeyi amaçlıyor.


Boston, Massachusetts başta olmak üzere farklı eyaletlerden akademisyenlerin de davetli olduğu toplantı hibrit formatta online olarak düzenlenecek ve geniş bir katılım imkânı sunacak. Boston Üniversitesindeki bu buluşmayla birlikte iki ülke arasında bilimsel iş birliğinin güçlenmesi ve geleceğe dönük ortak projelerin temellerinin atılması bekleniyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu laleleri gözleri gibi koruyorlar Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi Değişören mahallesi, ilkbaharla birlikte çiçek açan ve yörede ‘Turşail’ olarak isimlendirilen ters lalelerle süslendi. Nadide bitkiye çok değer veren yöre halkı tarafından laleleri adeta gözleri gibi korunuyor. Bazı bölgelerde "Ağlayan gelin" ya da "Hüzün çiçeği" olarak da bilinen endemik tür ters laleler, kanunen koruma altında da bulunuyor. Türkiye genelinde 43 türü bulunan ve bunlardan 20’si endemik olan laleyi koparanlara 700 bin liralı cezai işlem uygulanacağı belirtilerken Değişören mahallesi halkı, bu bilinçle hareket ediyor. Her yıl nisan ve mayıs aylarında çiçek açan laleler, kısa ömürlerinde renkleri ve duruşları ile çevresine büyük güzellik katıyor. Mahalle sakinlerinden Selami Özdemir, ters lalelerinden açması ile geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu ilkbaharda da mutlu olduklarını anlattı. Gerek kendiliğinden yetişen ve gerekse soğanları ile sayıları artan lalelerin uzun yıllardır köy mezarlığı başta olmak üzere birçok evin bahçesinde, çevrede yetiştiğini anlatan Özdemir, "Biz bu lalelerin kıymetini elbette biliyoruz. Bu laleler mahallemize ayrı bir renk katıyor. Koparmanın cezasını da biliyorum, ama zevkle koruyoruz. Her yıl yaklaşık 20 günlük bir sürede mahallemizin birçok yeri bu laleler ile süsleniyor. Eskiden köy içinde daha fazla vardı, ama bu yıllarda sayılarında bir azalma var. Biz yöremizde bu laleye ‘Turşail’ ismini veriyoruz" dedi.