GÜNDEM - 10 Kasım 2025 Pazartesi 09:12

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şube Başkanı Mesci: "Şehit ve gazi olan tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyoruz"

A
A
A
Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şube Başkanı Mesci: "Şehit ve gazi olan tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyoruz"

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şube Başkanı Salih Mesci, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı.


Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 87’nci yılında saygıyla ve şükranla yad ettiklerini aktaran Başkan Mesci, şunları kaydetti: "Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebediyete irtihalinin 87. yılında saygıyla ve şükranla yad ediyorum. Bundan bir asır önce vatanımızın tüm fertleriyle topyekûn bir mücadele verdiği Kurtuluş Savaşı’nı başlatarak, Anadolu topraklarına gömülmeye çalışılan milletimizin önünde yeni bir ufuk açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, milletten aldığı güçle büyük başarılara imza atarak dünya tarihinde saygın bir yer edinmiştir. Atatürk’ün mirası yalnızca O’nu her ölüm yıldönümünde anmak olmamalı, O’nu iyi anlamalı, milli iradeye olan aşkıyla gençlerimize ve çocuklarımıza anlatmalıdır. Atatürk’e ve Cumhuriyetimize yapılacak en büyük katkı ülkemizin içinden geçtiği şu kritik dönemde birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize sıkı sıkıya sahip çıkmaktır.



’’Yurtta sulh, cihanda sulh’’


Dünyanın dört bir yanında zulüm gören, hakları gasp edilen, yok sayılan halklar, tıpkı Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ruh gibi özgürlük ve bağımsızlık özlemi çekmektedir. Atatürk, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ ilkesini ortaya koyarken sadece kendi milletine değil, bütün insanlığa seslenmiş, adaletin ve barışın hüküm sürdüğü bir dünya hayalini paylaşmıştır. Bugün de bizler, zalimlere karşı direnen tüm mazlumların yanında yer almak zorundayız. Çünkü Cumhuriyet, sadece bir milletin değil, haksızlığa karşı duran herkesin sığınağıdır.



’’Atatürk’ün bizlere emanet ettiği bu birlik ruhu’’


Mazlum coğrafyalar için çare, kardeşlik ve dayanışma ruhumuzu daha da güçlendirmekten geçer. Atatürk’ün bizlere emanet ettiği bu birlik ruhu, bugün de milletimizi her türlü tehdit ve haksızlığa karşı bir arada tutan en güçlü bağdır. Bizler, bu doğrultuda, hem kendi vatanımızda barışı ve adaleti hâkim kılmaya devam ederken, aynı zamanda dünya üzerindeki tüm mazlumlara umut olmayı sürdüreceğiz.



’’Var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.’’


Cumhuriyet’in 103’ncü yılında Atatürk’ün hedefleri doğrultusunda daha büyük ideallerin peşinden koşacak, dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında yer alma kararlılığıyla yoluna devam edecektir. Her alanda daha güçlü bir Türkiye inşa etmek, Atatürk’ün bizlere bıraktığı bu eşsiz mirası yaşatmanın en anlamlı yoludur. Bizler de, onun gösterdiği bilim, akıl ve çağdaşlık yolunda ilerleyerek, ülkemizi daha aydınlık yarınlara taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.


Türkiye Muharip Gaziler Derneği Erzurum Şubesi olarak, bu kalbi duygularla vefatının 87. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile vatanımız uğruna fedakârca şehit ve gazi olan tüm kahramanlarımızı bir kez daha rahmetle, şükranla anıyorum."



Aziziye Zaferi’nin 148. yıl dönümü’


148’nci yıl dönümünde Aziziye Zaferi’nde destan yazıldığını ifade eden Başkan Mesci, ’’Bugün Aziziye Destan Zaferi’nin 148. Yıl Dönümünde, Aziziye Tabyaları ve bu tabyalarda kazanılan zafer, Türk milletinin bağımsızlık aşkının ve özgürlük mücadelesinin sembolü olarak hafızalara kazınmıştır. Nene Hatun, Türk tarihinin ve Erzurum’un ne ilk ne de son kahramanıdır. Başta Erzurum olmak üzere Anadolu baştan başa kahramanlar yatağıdır. Aziziye savunmasında 500’ün üzerinde şehit verdik ve Ruslar geri çekilmek zorunda kaldılar. Erzurum halkı, Aziziye Tabyalarında gösterdiği kahramanlıkla Türk tarihinin en büyük destanlarından birini yazdı. Bu günleri anmak ve hatırlamak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği üzere gerektiğinde, "ya istiklal ya ölüm" diyerek işgallere ve emperyalizme karşı durması için, ecdadın mirasını geleceğe aktarabilmek, genç nesillere doğru anlatabilmek, tarihin derinliklerinden geleceğe dersler çıkarabilmek için önemlidir.


Bu vesile ile zaferin 148. sene-i devriyesinde başta Nene Hatun ve Osmanlı Devleti’nin Kafkasya Cephesi Komutanı Gazi Ahmet Muhtar Paşa olmak üzere dünyada eşine az rastlanır bir kahramanlık destanı sergileyen Şanlı Erzurum halkına şükranlarımızı sunuyor, Allah aşkıyla şahadet şerbetini içerek bu aziz toprakları vatanlaştıran şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum." diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Gençler kaçıyor, emekliler yerleşiyor: Sinop’ta çalışan sayısı, emeklilerin gerisinde kaldı Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip vilayeti Sinop, sosyal güvenlik kayıtlarına göre emekli sayısının çalışan sayısını geçtiği iller sıralamasında Türkiye 2.’si oldu. Her bir çalışana karşılık 1,17 emeklinin düştüğü şehirde vatandaşlar; asayiş olaylarının azlığı, komşuluk ilişkilerinin güçlü olması ve yüksek huzur için Sinop’u tercih ediyorlar. Aktif çalışma hayatını bırakanların, güvenlik ve uygun fiyatlar için tercih ettiği Sinop, emekli şehri ünvanını almaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri, Sinop’taki demografik değişimi bir kez daha gözler önüne serdi. Emekli sayısının aktif sigortalı sayısını geçtiği iller sıralamasında Zonguldak zirvede yer alırken, Sinop 57 bin 5 çalışana karşılık 66 bin 273 emekli ile 2. sıraya yükseldi. Listenin üçüncü sırasında ise Balıkesir bulunuyor. İHA muhabirine konuşan emekliler, Sinop’un huzurlu yapısının emekliler için bir çekim merkezi olduğunu, ancak çalışan genç nüfusun azalmasının şehri bir "emekli kenti" haline getirdiğini vurguladı. Karavanımın kapısı dahi açık, hırsızlık nedir görmedim Emekli olduktan sonra yazlarını Sinop’ta karavanda geçiren İsmail Hakkı İlik, şehrin güvenliğine dikkat çekerek, "Genelde yazları Sinop’ta geçiriyorum. Sinop’un emekliler için cazip hale gelmesinin sebebi güvenli, sakin, ortamının ve denizinin güzel olması. İnsanlarının anlayışlı, hoşgörülü olması. Karavanda kalıyorum, karavanımın kapısı dahi açık; hiçbir zaman hırsızlık, kapkaç gibi olaylara rastlamadım. Benim burayı tercih etmemin nedeni güvenli, düzenli ve denizinin temiz olması. İnsanların güvenli bir şekilde yaklaşması" dedi. Kapımın üstünde anahtarımı unutuyorum, komşum kapımı çalıyor Aslen Antalyalı olan ve 44 yıl önce tayini çıkarak geldiği Sinop’a emekliliğinde yerleşme kararı alan Mahmut Yücedağ, kenti şu sözlerle anlattı: "Sinop sakin bir yer emekliler için. Tekstil ürünlerinin fiyatı biraz yüksek ama emekli olarak rahat bir şekilde gezilecek yerleri var. Konuşulacak elit insanları da var. Bir arada yaşayabileceğin çok sosyal bir kentimiz. Ben Sinop’a 1982’de geldim o zaman Ayancık’ta göreve başladım. 2021’de merkeze geldim. Sinop o zaman 28 bin nüfusluydu şimdi 60 bin nüfuslu olmuş. Sinop’a yerleşme kararı verdim, şu an Sinop’tayım. Sinop’ta emeklinin olması bu nedenle doğal bir şey. Ben kapımı hiç kilitlemesem, kapımın üstünde anahtarım kaldığı zaman, komşum hemen kapımı çalıyor ’sen anahtarını unutmuşsun’ diyor. Ama benim geldiğim yerde gündüz evdeyken arkadan kapıyı kilitlememişsen kapını açıp içeri giriyorlardı. Sinop’ta herkes birbirini tanıyor, az nüfus olduğu için rahatız. Bu nedenle Sinop tercih edilir bir şehirdir."
İzmir İzmir’de taksi şoförü ücret tartışmasında öldürüldü İzmir’in Konak ilçesinde bir taksi şoförü, aracında ücret yüzünden tartışan yolcu tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Olayın ardından taksinin direksiyonuna geçip kaçan şüpheli, polis ekiplerince yakalandı. Olay, dün gece saat 23 sıralarında Basmane Kapılar mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, D.M. isimli şüpheli, Deniz Örer’in (52) kullandığı ticari taksiye yolcu olarak bindi. iddiaya göre yolculuk esnasında şoför ile yolcu arasında ücret konusunda tartışma çıktı. Büyüyen tartışma sonucunda D.M., yanındaki tabancayla taksi şoförü Örer’e ateş etti. Vücudunun çeşitli yerlerinden vurulan Örer, ağır yaralandı. Olayın ardından şüpheli D.M., Örer’in ticari taksisinin direksiyonuna geçerek olay yerinden uzaklaştı. Bir süre araçla kaçan şüpheli, taksiyi bir sokak üzerinde terk ederek kaçışına yaya olarak devam etti. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde taksi şoförünün olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenilen Örer’in cansız bedeni, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Polis ekipleri, kaçan şahsı yakalamak içim çalışma başlattı. Yapılan araştırmalar sonucunda kimliği ve kaçış güzergahı tespit edilen şüpheli D.M., kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin üzerinde olayda kullandığı tabanca da ele geçirildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.