- 22 Eylül 2021 Çarşamba 09:44

Eskişehir temsilcisi elektrikli otomobil TeknoFest’ten ‘En İyi Tasarım’ ödülüyle döndü

A
A
A
Eskişehir temsilcisi elektrikli otomobil TeknoFest’ten ‘En İyi Tasarım’ ödülüyle döndü

Eskişehir’de lise öğrencileri tarafından hazırlanan elektrikli otomobil, Teknofest’in elektrikli araçlar yarışmasında 6’ncı olurken, ‘Teşvik’ ve ‘En İyi Tasarım’ ödüllerini aldı.

Eskişehir’de lise öğrencileri tarafından hazırlanan elektrikli otomobil, Teknofest’in elektrikli araçlar yarışmasında 6’ncı olurken, ‘Teşvik’ ve ‘En İyi Tasarım’ ödüllerini aldı.


Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Motorlu Araçlar bölümü öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı ‘ESATAMAT’ TeknoFest’e katıldı. Teknik kontroller sonrası yarışa katılmaya hak kazanan ‘ESATAMAT’, ilk turda ikici oldu. İkinci turu ise altıncı olarak tamamlayan Eskişehir temsilcileri, yarışmada tüm dikkatleri üzerine çekti. ‘En İyi Tasarım’ ödülünü ve ‘Teşvik’ ödülünü alan ’ESATAMAT’, protokol üyelerinin de dikkatinden kaçmadı. Yarış alanında bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Lisesi’nden mezun olan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal aracın gövdesine imza atarken, Selçuk Bayraktar’da hatıra fotoğrafı çekindi.



“‘En İyi Tasarım’ ve ‘Teşvik’ ödüllerini de alarak gururla Eskişehir’e döndük”


Yarışmaya hazırlık sürecini ve gelen başarıları anlatan Eskişehir Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İlhan Özata, “Dünya’da gelişen talepler doğrultusunda bizde okulumuzda elektrikli araç yapma kararı verdik. Taner Tüysüz öğretmenimizin başkanlığında, diğer bölüm öğretmenleri ve bölüm öğrencileriyle birlikte 6 ay boyunca geceli gündüzlü çalışarak elektrikli otomobilimizi yaptık. İzmit Körfez Pisti’ndeki 40 okulun katıldığı yarışmaya katıldık. Katıldığımız yarışı altıncı olarak tamamladık. Ayrıca ‘En İyi Tasarım’ ve ‘Teşvik’ ödüllerini de alarak gururla Eskişehir’e döndük. Bu bizim için bir tecrübe oldu. 5 gün süren bu yarışmanın alan öğretmenlerimize ve öğrencilerimize kattığı tecrübeyle önümüzdeki seneye hazırlanacağız. Daha hafif bir araç ile katılarak daha az yakıt ile daha çok yol gitmeyi hedeflediğimiz yeni otomobil için çalışmalarımıza başladık” ifadelerini kullandı.



“Eskişehir’i gururla temsil ettiğimizi düşünüyoruz”


Yarışmanın teknik detayları hakkında bilgi veren ESATAMAT Takım Danışmanlığını yapan Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni Ahmet Tunçbilek, “Yarışlarda 2 gün yarıştık. Birisinde ikinci birisinde altıncı olduk. Aracımız teknik şartnamelerden geçerek bu yarışa katılmaya hak kazandı. Aracımızın yan tarafında 2 tane pulumuz var. O pulları teknik şartlardan geçerek kazandık. Dinamik sürüş testi, fren testi, elektrik testi gibi testlerden geçerek yarışa katıldık. Eskişehir’i gururla temsil ettiğimizi düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl aracımızı komple değiştirip daha hafif bir araç yaparak dereceye girmeyi düşünüyoruz. Bütün ödülleri toplamayı düşünüyoruz” dedi.



“İlk turdan sonra tedirginliğim kalktı”


TÜBİTAK’ın desteklediği TeknoFest’in liseler arası elektrikli otomobil yarışmasında ESATAMAT’ın pilotluğunu yapan 12’nci sınıf öğrencisi Emre Yüksel ise yaşadıklarını şu ifadelerle anlattı:


“Liseler arasında düzenlenen ilk yarış olduğu için deneme yanılmayla geçti. Önümüzdeki yıllarda deneme yanılmalardan çıkarttığımız tecrübelerle daha güzel, daha hafif ve daha verimli bir şekilde yarış gideceğimizi düşünüyorum. Birinci olmak için yarışa tekrar katılmayı düşünüyoruz. Bunun için projelerimiz devam ediyor. İlk gün piste alışmak için test sürüşleri oldu. Piste ilk çıktığımda heyecanlıydım. Tedirginlik hissediyordum. İlk turdan sonra tedirginliğim kalktı. Yarışmaya 80 okul başvurdu. İlk elenmeden sonra 40 araç kaldı. Final turunda 21 araç yarıştı. Bu yarıştan altıncı olarak çıktığımız için gurur duyuyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Hozat Kadın Kooperatifi doğal üretimle hem toprağı hem kadını güçlendiriyor Tunceli’nin Hozat ilçesinde faaliyet gösteren Hozat Kadın Kooperatifi, bölgenin doğal ürünlerini işleyerek üretime kazandırıyor; kadınların ekonomik bağımsızlığına ve yerel kalkınmaya önemli katkı sunuyor. Tunceli’nin Hozat ilçesinde kadın emeğiyle şekillenen örnek bir üretim hikayesi dikkat çekiyor. Yıllardır doğayla iç içe sürdürülen geleneksel üretim anlayışı, Hozat Kadın Kooperatifi çatısı altında daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuştu. Bölgenin dağlarında ve bahçelerinde yetişen meyveler, kadınların ortak emeğiyle marmelat, reçel, kurutmalık ve sirke gibi doğal ürünlere dönüştürülüyor. Kooperatif, yalnızca doğal üretime katkı sunmakla kalmıyor; aynı zamanda kırsalda kadınların sınırlı olan çalışma ve ekonomik alanlarını genişleterek toplumsal hayatta daha görünür olmalarını sağlıyor. Önceden arkadaşlarıyla kendi aralarında üretim yaptıklarını daha sonra kooperatifleşmeye karar verdiklerini belirten Hozat Kadın Kooperatifi Başkanı Nermin Akbalık, "Kooperatifi kurmadan önce bizim burada zaten üretimimiz vardı, 6 yıl öncesine dayanıyor. Kadınlarla beraber başladık. Daha sonra ‘kooperatifleşelim’ dedik. Burada kapanmak üzere olan bir kadın kooperatifi vardı. Yeni bir kooperatif kuracağımızı onu devralmak istedik. 5-6 arkadaşla beraber ona üye olduk. Ardından devraldık, 2-3 yıldır devam ediyoruz. Burada, bölgede yetişen meyveleri değerlendirmek için işe başladık. Dağda ya da bahçede yetişen meyvelerimizi toplayıp getiriyoruz, ayıklayıp temizliyoruz. Marmelat, reçel, kuru, sirke yapıyoruz. Bu şekilde değerlendiriyoruz. Bostan ekimi olduğunda turşularımızı yapıyoruz. Daha çok doğal şeyler yapmaya çalışıyoruz. Zaten meyvelerimiz de hep doğal, çoğunlukla yabani meyveleri kullanıyoruz. Kadınların bölgede ekonomik bağımsızlık ve çalışma imkanları bakımında kısıtlı alanımız var. O yüzden bizler de burada kendi çabamızla, yapabildiğimiz kadar üretime katkı sağlıyoruz. Tarım, hayvancılık, bağ bahçe olsun genellikle böyle şeylerle uğraşırdık ama bunu biraz daha ilerletelim dedik. Tunceli’de diğer illerimize göre kadına biraz daha fazla önem veriliyor, kadın erkek eşitliği daha çok ön plana çıkıyor. O yüzden biz bu konularda biraz daha aktifiz ve üretimin içerisinde bulunuyoruz" dedi.