GÜNDEM - 15 Ekim 2025 Çarşamba 15:54

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş:

A
A
A
Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş:

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesibaş Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan veriler üzerine, "İhracatımız geçen yıla göre yüzde 7,5 artarak 3,5 milyar doları aştı" dedi.


Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’nin 2025 Eylül ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 22,6 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 8,8 artışla 29,5 milyar dolara ulaştı. Yılın ilk dokuz ayında ise ihracat yüzde 4,1 artışla 200,6 milyar dolar, ithalat ise yüzde 5,9 artışla 267,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir’de faaliyet gösteren firmaların Eylül ayında 447,9 milyon dolar ihracat yaptığını belirterek, "Ocak-Eylül döneminde ihracatımız geçen yıla göre yüzde 7,5 artarak 3,5 milyar doları aştı. Bu başarı, Eskişehir sanayicisinin üretim gücünün ve ihracat kabiliyetinin bir yansımasıdır" dedi.



"İthalattaki yüksek artış bir risk"


Kesikbaş, ihracat artışına rağmen ithalatın daha yüksek oranda yükseliş göstermesinin cari açık açısından risk oluşturduğunu vurgularken, "İthalattaki yüksek artış, üretimde kullanılan ara malı ve hammaddelerde dışa bağımlılığın devam ettiğini göstermekte. Ayrıca, iç talebin büyük ölçüde ithal ürünlerle karşılanması, cari açığın büyümesine ve döviz dengesinin bozulmasına yol açmakta. Üretim kapasitemizi artıracak, ithalata bağımlılığı azaltacak imalat yatırımlarına öncelik verilmelidir. Finansmana erişim şartlarını kolaylaştırılmalı, sanayicimizin uygun maliyetli kaynaklara ulaşması sağlanmalıdır" dedi.


Kesikbaş ayrıca, yatırım ortamının daha öngörülebilir ve cazip hale getirilmesinin sanayinin dönüşümü açısından kritik olduğunu belirterek, "Eskişehir; yetişmiş insan gücü, teknik birikimi ve üretim kültürüyle Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme hedeflerine katkı sunmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Yağmura rağmen dışarıda saf tuttular: 4 asırlık camide bayram namazı kıldılar Sivas’ta yer alan ve 4 asırlık geçmişi ile bilinen Tarihi Kale Camii’nde Ramazan Bayramı sevinci yaşandı. Öğrenim görmek amacıyla farklı ülkelerden Türkiye’ye gelen öğrenciler, yağmur yağışına rağmen saf tutarak namaz kıldı. Dönemin Sivas Valisi Mahmut Paşa tarafından 1580 yılında yaptırılan ve asırlara meydan okuyan Kale Camii’nde bayram namazı sevinci yaşandı. Sabahın erken saatlerinde uyanan vatandaşlar, bayram namazı kılmak için camilere akın etti. Üniversite öğrenimi nedeniyle Sivas’ta bulunan yabancı uyruklu öğrenciler de bayram namazı için Tarihi Kale Camii’ne gitti. Yöresel kıyafetlerini giyen yabancı uyruklu öğrenciler, dışarıda yağan yağmura aldırış etmeden saf tuttu. Bayram namazı kılan öğrenciler, namazın ardından bayramlaştı. "Tüm Müslümanların bayramı mübarek olsun" Filistin’den Sivas’a geldiğini söyleyen Abdullah Hişam, "Burada üniversite okuyorum. Ramazan’ın ardından bayram namazı kıldık. Namaz sonrası burada arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. Bugün Sivas’ta hava yağmurlu. Tüm Müslümanların bayramı mübarek olsun. İnşallah Filistin barışa kavuşur" dedi. "Çok şükür bayrama kavuştuk" Sudanlı öğrenci Ahmed Seyfeddin ise, "Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim. Ramazan’ı bitirdik, keşke bitmeseydi. Ramazan çok mübarek bir ay. Çok şükür bayrama kavuştuk. Tüm Müslümanların bayramı mübarek olsun" ifadelerine yer verdi.
Ankara Adalet Bakanı Akın Gürlek’in Ramazan Bayramı mesajı Adalet Bakanı Akın Gürlek’in Ramazan Bayramı mesajında," Ramazan Bayramı dolayısıyla ceza infaz kurumlarımızda bulunan hükümlü ve tutuklulara bayram iklimini hissedebilmeleri için açık görüş imkanı da sağladık. Bu uygulamanın, toplumsal bağların güçlenmesine ve bayramın ruhuna uygun bir dayanışma ortamının oluşmasına katkı sunduğuna inanıyoruz" dedi. Adalet Bakanı Gürlek Ramazan Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında şunları dedi: "Ramazan ayını uğurlayıp milletçe birlik, beraberlik ve dayanışma duygularını en güçlü şekilde hissettiğimiz Ramazan Bayramı’na ulaşmanın huzurunu yaşıyoruz. Kardeşliğimizin bir kez daha pekiştiği bayram vesilesiyle başta Filistin olmak üzere mazlum coğrafyalarda süren zulmün ve hak ihlallerinin bir an önce son bulmasını temenni ediyorum. Adaletin tecellisi için gece gündüz demeden fedakârca görev yapan yargı mensuplarımız her zaman olduğu gibi Ramazan ayı boyunca da yoğun bir mesaiyle çalıştılar. Hakimlerimiz, savcılarımız ve tüm Adalet Teşkilatı çalışanlarımız, avukatlarımız hakkın ve hukukun korunması adına büyük bir özveri gösterdiler. Ramazan Bayramı dolayısıyla ceza infaz kurumlarımızda bulunan hükümlü ve tutuklulara bayram iklimini hissedebilmeleri için açık görüş imkanı da sağladık. Bu uygulamanın, toplumsal bağların güçlenmesine ve bayramın ruhuna uygun bir dayanışma ortamının oluşmasına katkı sunduğuna inanıyoruz. Bayramlar sevgi, kardeşlik, muhabbet, kucaklaşma, vuslat günleri Büyüklere hürmetin, küçüklere şefkatin zirveye ulaştığı bayramın manevi atmosferini hakkıyla idrak etmenizi diliyorum. Başta İslam dünyası olmak üzere, tüm insanlık için hayırlara vesile olması temennisiyle, sizleri muhabbetle selamlıyorum, Ramazan Bayramımız mübarek olsun."
Iğdır Iğdır’da bayram namazı kılındı Iğdır’da Ramazan ayının ardından bayram sabahında camilere akın eden vatandaşlar, saat 06.38’de kılınan namazla bayramın manevi atmosferini birlikte yaşadı. Namaz sonrası birlik, beraberlik ve barış için dualar edildi. Ramazan ayı boyunca oruçlarını tutan vatandaşlar, bayram sabahında erken saatlerde camilere giderek saf tuttu. Şehir genelindeki camilerde buluşan vatandaşlar, saat 06.38’de kılınan bayram namazıyla birlikte bayramın manevi coşkusunu yaşadı. Namazın ardından yapılan dualarda birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu öne çıkarken, dünyada devam eden savaşların sona ermesi için de dua edildi. Namazın ardından vatandaşlar cami avlularında bayramlaşarak birbirlerinin bayramını kutladı. Bayramın dünyadaki savaşların bitmesine vesile olmasını dilediğini söyleyen Mirze Yeter; "Mükemmel bir Ramazan ayımız geçti. Elhamdülillah, güzel bir şekilde ihya ettik. Teravih namazlarıyla, ibadetlerimizle Rabbimizden af ve mağfiret diledik. Öncelikle bu ayın, bu mübarek ayın ve özellikle bu bayramın vesilesiyle inşallah İslam âlemi içerisindeki savaşların bitmesini, barışın gelmesini, insanlığın huzura ve mutluluğa erişmesini arzu ediyoruz. Rabb’im hiçbir topluma savaş, hiçbir topluma sıkıntı göstermesin. Camiler en güzel yerlerimiz. Günlerimiz de bayram gibi güzel olsun inşallah. Biz de geldik, bayram namazımızı kıldık. Şu anda çocuklarımızla birlikte camiye geldik. Şimdi inşallah evimize gideceğiz, çocuklarımızla ve ailemizle bayramlaşacağız. Bu vesileyle bütün aile büyüklerimizi arayacağız. Küskünlüklerimiz olsa da bunları gidereceğiz inşallah" dedi. Somali’den gelerek Iğdır’da üniversite okuyan Anas Selam ise; herkese iyi bayramlar dileyerek arkadaşları ile birlikte bayramı geçireceklerini söyledi.