- 05 Nisan 2023 Çarşamba 16:10

Büyükşehir’in etkinlikleriyle Ramazan dolu dolu geçiyor

A
A
A
Büyükşehir’in etkinlikleriyle Ramazan dolu dolu geçiyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Masal Parkı’nda kurduğu “Ramazan Sokağı” etkinlik alanıyla 11 ayın sultanı Ramazan Gaziantep’te dolu dolu geçiyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Masal Parkı’nda kurduğu “Ramazan Sokağı” etkinlik alanıyla 11 ayın sultanı Ramazan Gaziantep’te dolu dolu geçiyor.


Her akşam Masal Parkı’nda iftardan hemen önce başlayan etkinlikler gece yarısına kadar devam ediyor. Büyükler çarşıyı geziyor, söyleşileri dinliyor, küçükler ise hem eğleniyor hem öğreniyor. Bu çerçevede park içinde kurulan stantlarda GASMEK öğretmenleri ve kursiyerleri tarafından Gazi şehirlilere bakır işleme, yemeni dikme ile ebru yapma, hat çizme gibi geleneksel meslek kollarını ücretsiz bir şekilde öğrenme imkânı veriliyor.


Sinema, tiyatro ve astronomi keşfi gibi kültürel ve bilimsel aktivitelerin de yürütüldüğü etkinlik alanında sunuculuğunu Orhan Karaağaç, Yusuf Muratoğulları ve Mehmet Rutkay Açıkgöz’ün yaptığı söyleşi programlarında değerli konuklar eşliğinde Ramazan söyleşileri de gerçekleştiriliyor. Öte yandan her yaştan çocuklar için de farklı konseptlerde oyun alanlarının oluşturulduğu park içerisinde çocuklar keyifli saatler geçiriyor.



Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Masal Parkı’nda Ramazan etkinlikleri çerçevesinde kurulan alan hakkında yaptığı açıklamada deprem bölgesi olarak çok zor bir süreçten geçtiklerini belirterek, depremin yaralarını sarmak ve mübarek Ramazan ayının manevi iklimini yaşatmak için böyle bir etkinlik alanı kurduklarını söyledi.


Etkinliklerin Ramazan sokağının yanı sıra İslahiye ve Nurdağı konteyner kentlerde de sürdürdüklerini ifade eden Başkan Şahin, “Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan bu mübarek ayımızı bu sene depremde hayatını kaybeden ve yetim-öksüz kalan çocuklarımıza atfederek, Ramazan konumuzu ‘Çocuk’ olarak belirledik. İftardan sahura kadar sürekli etkinlikler yapıyoruz. Biz, mahzun gönüllere, Ramazan-ı Şerifi vesile bilerek su serpebilmek istiyoruz. Yunus Emre diyor ya ‘Dostun evi gönüllerdir, Gönüller yapmaya geldim’. İşte tam da bu bilinçle kurduğumuz Ramazan Sokağı’mızda gönüller yapmak için Ramazan-ı Şerif ve on bir ay boyunca, manevi yaralar sarılana kadar vatandaşlarımızın yanındayız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tunceli Hozat Kadın Kooperatifi doğal üretimle hem toprağı hem kadını güçlendiriyor Tunceli’nin Hozat ilçesinde faaliyet gösteren Hozat Kadın Kooperatifi, bölgenin doğal ürünlerini işleyerek üretime kazandırıyor; kadınların ekonomik bağımsızlığına ve yerel kalkınmaya önemli katkı sunuyor. Tunceli’nin Hozat ilçesinde kadın emeğiyle şekillenen örnek bir üretim hikayesi dikkat çekiyor. Yıllardır doğayla iç içe sürdürülen geleneksel üretim anlayışı, Hozat Kadın Kooperatifi çatısı altında daha güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya kavuştu. Bölgenin dağlarında ve bahçelerinde yetişen meyveler, kadınların ortak emeğiyle marmelat, reçel, kurutmalık ve sirke gibi doğal ürünlere dönüştürülüyor. Kooperatif, yalnızca doğal üretime katkı sunmakla kalmıyor; aynı zamanda kırsalda kadınların sınırlı olan çalışma ve ekonomik alanlarını genişleterek toplumsal hayatta daha görünür olmalarını sağlıyor. Önceden arkadaşlarıyla kendi aralarında üretim yaptıklarını daha sonra kooperatifleşmeye karar verdiklerini belirten Hozat Kadın Kooperatifi Başkanı Nermin Akbalık, "Kooperatifi kurmadan önce bizim burada zaten üretimimiz vardı, 6 yıl öncesine dayanıyor. Kadınlarla beraber başladık. Daha sonra ‘kooperatifleşelim’ dedik. Burada kapanmak üzere olan bir kadın kooperatifi vardı. Yeni bir kooperatif kuracağımızı onu devralmak istedik. 5-6 arkadaşla beraber ona üye olduk. Ardından devraldık, 2-3 yıldır devam ediyoruz. Burada, bölgede yetişen meyveleri değerlendirmek için işe başladık. Dağda ya da bahçede yetişen meyvelerimizi toplayıp getiriyoruz, ayıklayıp temizliyoruz. Marmelat, reçel, kuru, sirke yapıyoruz. Bu şekilde değerlendiriyoruz. Bostan ekimi olduğunda turşularımızı yapıyoruz. Daha çok doğal şeyler yapmaya çalışıyoruz. Zaten meyvelerimiz de hep doğal, çoğunlukla yabani meyveleri kullanıyoruz. Kadınların bölgede ekonomik bağımsızlık ve çalışma imkanları bakımında kısıtlı alanımız var. O yüzden bizler de burada kendi çabamızla, yapabildiğimiz kadar üretime katkı sağlıyoruz. Tarım, hayvancılık, bağ bahçe olsun genellikle böyle şeylerle uğraşırdık ama bunu biraz daha ilerletelim dedik. Tunceli’de diğer illerimize göre kadına biraz daha fazla önem veriliyor, kadın erkek eşitliği daha çok ön plana çıkıyor. O yüzden biz bu konularda biraz daha aktifiz ve üretimin içerisinde bulunuyoruz" dedi.