KÜLTÜR SANAT - 13 Eylül 2024 Cuma 17:06

Bakan Ersoy, Münif Paşa 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi’nin açılışını yaptı

A
A
A
Bakan Ersoy, Münif Paşa 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi’nin açılışını yaptı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep’te yapımı tamamlanan Münif Paşa 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Ersoy, "2024 yılında bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısı bin 296’ya ulaştı, son beş yılda 275 halk kütüphanesi yeniden yapılandırıldı" dedi.


Bir dizi program ve açılış için Gaziantep’te bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yapımı tamamlanan Münif Paşa 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep’te toplam 14 kütüphane bulunduğu ve yapılan son kütüphanenin 85 bin kitapla 5 bin 100 metrekare kapalı alanda hizmet vereceğini ifade ederek yakın zamanda kente yeni müjdeleri olacağını söyledi. Bakan Ersoy, bakanlığa bağlı hizmet veren kütüphane sayısının bin 296’ya ulaştığını da açıkladı.



"Şehrimize yeni ve modern bir kütüphane kazandırdık"


Törendeki konuşmasına açılışı yapılan kütüphane hakkında bilgi vererek başlayan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, "Bugün, sadece duvarlarla çevrili bir mekânın açılışını yapmıyoruz. Açılışını gerçekleştirdiğimiz bu kütüphane, merak duygusunu geliştirmek ve toplumun her kesiminden insanlara erişilebilir bir bilgi kaynağı sunmak için bir merkez olarak tasarlandı. Bu kütüphane, sadece kitapların muhafaza edildiği bir yer değil aynı zamanda fikirlerin, kültürün ve bilgi birikiminin paylaşıldığı bir platformdur. Burada, her yaş grubundan insana katkı sağlayacak kaynaklar bulunacak. Burada çocuklarımızın temel bilgilere kolaylıkla ulaşmalarının yanında hayal güçlerini geliştirmesini de hedefliyoruz. Gençlerimizin eğitim süreçlerine destek olurken kültürel gelişimlerine zemin oluşturacak bir mekan olacağına inanıyoruz. Şehrimize yeni ve modern bir kütüphane kazandırmak adına Büyükşehir Belediyemiz 5 bin 100 metrekare kapalı alanı olan bu binanın arsasının tahsisini gerçekleştirmişti. Bu nedenle başkanımızın şahsında Büyükşehir Belediyemize de ayrıca teşekkür ediyorum. Yine bu süreçteki desteklerinden ötürü valiliğimize de teşekkür ediyorum. Daha sonra biz bakanlık olarak çalışmaları başlattık. Projesi hazırlandı, ihalesi gerçekleşti, inşaat çalışması başladı ve bugün açılışını gerçekleştiriyoruz. Kütüphanemizde şu an 85 bin kitap bulunuyor. İleriki dönemlerde bu sayının daha da artacağına inanıyorum. Yine kütüphane bünyesinde bir adet konferans salonu mevcut. Yetişkinler için okuma salonları, bebek ve çocuklar için etkinlik salonları, bireysel ve grup çalışma alanları, süreli yayınlar bölümü ve serbest çalışma alanları gibi çeşitli bölümlerin yer aldığı kütüphanemizde düzenlenecek etkinlikler, atölyeler, söyleşiler ve eğitimlerle Gaziantep’e değer katacağız" ifadelerini kullandı.



"Kütüphane sayısı bin 296’ya ulaştı, son beş yılda 275 halk kütüphanesi yeniden yapılandırıldı"


Konuşmasının devamında ülke genelinde yapılan kütüphanelerle ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, "Kütüphanelerin, özellikle yeni nesillerin gelişimine sağladığı katkıları göz önünde bulundurarak Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu konudaki çalışmalarımıza ağırlık verdik. 2024 yılında Bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısı bin 296’ya ulaşmış durumda. Son beş yılda 275 halk kütüphanesi yeniden yapılandırılmış olup, 200’e yakın halk kütüphanesinin iyileştirilme ve yeniden yapılandırma çalışmalarını da sürdürmekteyiz. Yerleşik kütüphane hizmetlerinden yararlanamayan kullanıcılara çağdaş araç ve gereçlerle donatılmış 80 gezici kütüphane ile hizmet vermekteyiz. Ek olarak, engellilere ve özel ihtiyaçlı bireylere yönelik çalışmaları olan kurumlar başta olmak üzere talep eden kurum ve kuruluşlara geçici hizmet sunmaktayız. Ayrıca teknolojik ve sosyolojik dönüşümlere bağlı olarak; bireylerin talepleri, ihtiyaçları ve özel ihtiyaçlı doğrultusunda kütüphane hizmetlerini geliştirilmekte ve çeşitlendirilmekteyiz. Bu kapsamda ülkemizin çeşitli bölgelerine AVM kütüphaneleri, gar kütüphaneleri, havaalanı kütüphaneleri, bebek kütüphaneleri, Adalet halk kütüphaneleri ve tematik kütüphaneler kazandırdık" ifadelerine yer verdi.



"Gaziantep’te toplam 14 kütüphanemiz bulunmakta, bu konuda yeni müjdelerimiz olacak"


Gaziantep’teki kütüphaneler sayıları ile ilgili de bilgi veren ve yakın zamanda yeni müjdeler vereceklerini belirten Ersoy, "Gaziantep’te bakanlığımıza bağlı bir il, dokuz ilçe, bir şube ve 3 kasaba halk kütüphanesi olmak üzere toplam 14 kütüphanemiz bulunmaktadır. Yine, bizim için çok değerli olan Gaziantep şehrimizle ilgili bir güzel haberi de sizlerle paylaşmak isterim. Şehrimizdeki mevcut kütüphane sayımızı arttırmak için de bazı çalışmalar yapıyoruz. İnşallah en yakın zamanda Gaziantep’e kazandıracağımız yeni kütüphanelerle ilgili de sizlere olumlu haberler vermeyi hedefliyoruz" diye konuştu.



Bakan Ersoy, Münif Paşa 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi’nin açılışını yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Çocuğun kafasına taşla vuran çocuk yeniden tutuklandı Konya’da 8 Aralık tarihinde okul arkadaşının kafasına taşla vurduğu iddia edilen çocuk, tutuklanarak adli kontrol şartıyla serbest kalmasının ardından savcılık talimatıyla yeniden gözaltına alınarak tutuklandı. Olay, 8 Aralık 2025 günü saat 15.30 sıralarında Aşkan Mahallesi Yeni Meram Caddesi üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, okul arkadaşı olan Hasan Berat G. (13) ile T.F. (13) arasında yürürken tartışma çıktı. Mağdur Hasan Berat G.’nin ifadesine göre, arkadaşı T.F. önce ağaç dalı ile ayağına vurdu, ardından taş attı. Hasan Berat G.’nin "Neden böyle yapıyorsun?" diyerek tepki göstermesi üzerine T.F., yerden aldığı büyük bir parke taşını arkadaşının başına vurdu. Hastanede tedavi altına alınan çocuğun parçalanan kafatası ise titanyum parçalarla yeniden oluşturuldu. Olay sonrası ailesiyle birlikte şikayetçi olan Hasan Berat G.’nin beyanı üzerine soruşturma başlatıldı. Şüpheli çocuk yeniden tutuklandı Emniyet birimlerince yakalanan suça sürüklenen çocuk T.F., 9 Aralık’ta sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı. Yaklaşık bir hafta cezaevinde kalan çocuk, 15 Aralık’ta haftada bir kez imza atma ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde uygulanan "adli kontrol" kararıyla tahliye edildi. Ancak soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığı’nın 19 Aralık tarihli yeni talimatı doğrultusunda T.F. tekrar gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen T.F., çıkarıldığı mahkemece yeniden tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Domenico Tedesco’dan, Eyüpspor maçında 2 değişiklik Fenerbahçe Teknik Direktörü Domenico Tedesco, son oynadıkları Konyaspor maçı 11’ine göre Eyüpspor müsabakasına 2 değişiklik ile çıktı. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Fenerbahçe, Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda Eyüpspor ile karşılaşıyor. Fenerbahçe Teknik Direktörü Domenico Tedesco, ligde son oynanan Konyaspor maçı 11’inden 2 değişiklikle sahaya çıktı. Son karşılaşmada sakatlık yaşayan Archie Brown’un yerine Levent Mercan, orta sahada da Edson Alvarez’in yerine İsmail Yükek görev aldı. Fenerbahçe’nin 11’i Fenerbahçe mücadeleye; Ederson, Mert Müldür, Milan Skriniar, Jayden Oosterwolde, Levent Mercan, İsmail Yüksek, Fred, Marco Asensio, Anderson Talisca, Kerem Aktürkoğlu ve Jhon Duran 11’i ile başladı. Sarı-lacivertlilerde İrfan Can Eğribayat, Tarık Çetin, Çağlar Söyüncü, Yiğit Efe Demir, Kamil Efe Üregen, Bartuğ Elmaz, Sebastian Szymanski, Oğuz Aydın ve Haydar Karataş ise yedek bekledi. Sarı-lacivertlilerde eksikler Sakatlıkları bulunan Archie Brown ile Nelson Semedo’nun tedavileri devam ediyor. Afrika Uluslar Kupası için ülkelerine giden Yousef En-Nesyri ve Dorgeles Nene’nin yanı sıra bahis soruşturması kapsamında tutuklanan Mert Hakan Yandaş da kadroda yer almadı. Hafif sakatlığı bulunan Edson Alvarez ise riske edilmedi. İrfan Can Kahveci, Cenk Tosun ve Rodrigo Becao’nun da kadro dışı durumları devam ediyor. Taraftarlardan destek Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynanan müsabakada Fenerbahçeli taraftarlar da tribündeki yerlerini aldı. Yaklaşık 15 bin sarı-lacivertli taraftar soğuk havaya rağmen karşılaşmayı tribünden takip etti. Mücadelenin ilk düdüğüyle birlikte yaptıkları tezahüratlarla takımlarına destek oldu.
Samsun Samsun’da kendi kendine yeten belediyecilik modeli Kendi kendine yeten belediye misyonunu benimseyerek çalışmalarını sürdüren Samsun’da Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, üretim tesislerini ziyaret etti. Başkan Doğan, "Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin bir şekilde yürütürken, elde ettiğimiz tasarrufu daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üretim tesislerimiz, kendi kendine yeten belediyecilik vizyonumuzun sahadaki en güçlü yansımasıdır" dedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi asfalt üretiminden hasır çelik üretimine, kilit parke üretiminden beton santrallerine birçok alanda üretim yaparak altyapı ve üstyapı yatırımlarına hız kazandırırken, şehrin ekonomisine de katkı sunuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin taş ocakları, konkasör tesisleri, doğaltaş elemanları fabrikası, beton santralleri, PMT santrali, asfalt plentleri, kilit parke ve bordür fabrikası, hasır ve çelik fabrikası gibi üretim tesisleri bulunuyor. Bu tesislerde 2025 yılında 1 milyar 99 milyon 663 bin 340 TL’lik üretim yapılırken Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan üretim tesislerini ziyaret ederek görevlilerden bilgi aldı. Başkan Doğan; Doğaltaş Üretim Fabrikası, Adalar Şantiyesi, Toybelen Asfalt Plenti, İlkadım Beton Santrali, Canik Yılanlıdere Şantiyesi, Tekkeköy Kilit Parke Bordür ve Çelik Hasır Fabrikası’nı ziyaretinde çalışanlarla sohbet etti, yürütülen çalışmaları yakından takip etti. Ziyaretlerin ardından değerlendirme yapan Başkan Halit Doğan, "Büyükşehir Belediyemize bağlı birçok üretim tesisimiz ile şehrimize değer katmaya devam ediyoruz. Kendi kendine yeten belediye vizyonumuzla çalışmalarımıza yön veriyoruz. Kendi üretim gücümüz sayesinde maliyetleri düşürüyor, yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin sürdürürken elde ettiğimiz tasarrufu ise daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üreten belediye güçlü şehir anlayışıyla çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.