SAĞLIK - 28 Mart 2025 Cuma 09:19

Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat

A
A
A
Bayramda sağlıklı beslenmeye dikkat

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Bilgen, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme için uyarılarda bulundu.


Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Bilgen, Ramazan ayında oruç tutulması nedeniyle metabolizma hızının yavaşladığını belirterek, bayramda bir anda yüksek kalorili ürünler tüketilmesinin sindirim sistemi başta olmak üzere diğer organlarda da çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceği konusunda uyardı.


Dengeli beslenmenin sağlık açısından önemli olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Ali Bilgen, "Ramazan ayı süresince, öğün sayısının azalması ve aç kalınan sürenin uzun olması nedeniyle, oruç tutan kişilerin metabolizmasında bir takım değişiklikler meydana geliyor. Ramazan sonrasında birden normal beslenme düzenine geçildiğinde ise besin çeşitliliği ile birlikte tatlı tüketiminin de artması, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Özellikle diyabet, kalp, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalarının beslenme düzenine daha fazla dikkat etmesi gerek. Kahvaltı ile öğüne başlanmalı ve az az sık sık beslenilmelidir. Yemekler çok hızlı değil, iyice çiğneyerek tüketilmeli. Akşam yemeklerinin hafif olmasına özen gösterilmeli. Ana öğünlerde, yağlı ve ağır yiyecekler tercih edilmemeli, hamur işleri, kızartmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalı. Geleneksel bayram ikramları olan şekerleme, çikolata, tuzlu hamur işleri, gazlı içecek, tatlının birdenbire ve çok sık tüketilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra, kan şekerinin hızlı artmasına ve hipertansiyon hastalarının da tansiyonlarının yükselmesine neden olabiliyor. Bayramda kalorisi yüksek besinlerin çok miktarda tüketilmesi karın ağrısı, mide bulantısı, reflü, karın şişkinliği, ishal, kabızlık ve hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemlerine neden olabilir" dedi.



Sıvı alımına da önem verilmesi gerektiğini belirten Dr. Bilgen, "Günde ortalama 2-2,5 litre su içilmesi sağlık açısından önemlidir. Bayramda, gazlı, asitli ve şeker içeriği yüksek içeceklerin tüketimi arttığı gibi çay ve kahve de bol miktarda tüketilmektedir. Ancak, bu içeceklerin fazla tüketimi, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatsızlığı olan hastalarla, diyabet, kronik böbrek yetmezliği yaşayanların sağlığı açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Diğer yandan bayram boyunca hareketsiz kalınmamalı. En az yarım saat yürüyüş yapmak, bayramın daha rahat geçirilmesini sağlayacaktır. Herkese sağlıklı günler ve iyi bayramlar dilerim "diye konuştu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Dünyada sadece Halfeti’de yetişen çiçeğin hasadı başladı Dünyada sadece Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde yetişen karagülün hasadı başladı. Yılın ilkbahar ve sonbahar aylarında hasadı yapılan karagül, bölgedeki seralarda yetiştiriliyor. Hasat sonrası çiçek, lokum, kahve, sabun ve dondurma gibi çeşitli yiyecek ve kozmetik ürünlerinde kullanılıyor. Siyah renge yakın koyu mor rengiyle dikkat çeken Karagül, hem tarımsal üretimi hem de turistik değeriyle öne çıkıyor. Sessizliği ve eşsiz doğasıyla bilinen Halfeti, yılın belirli dönemlerinde karagülü görmek isteyen ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor. Yetiştiriciler, iklim ve toprak yapısına özgü olarak yalnızca Halfeti’de yetişen bu özel çiçeği koruma ve üretimini artırma yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Halfeti Halk Eğitim Müdürü Eşref Arıkan, karagülün ilçe tanıtımına büyük katkı sağladığını belirterek, "Karagülden, gerek kolonyası, parfümü, sabunu, çikolatası, reçeli ve şerbeti gibi birçok alanda farklı farklı çalışmalar ve ürünler yapıldı. Dolayısıyla hem ilçemizin tanıtımını katkıda bulunmak hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak için çalışmalar devam ediyor" dedi. Karagülden hem yiyecek hem de kozmetik ürünü yaptıklarını aktaran karagül üreticisi Devrim Tutuş, "Karagüllerden kolonya, lokum, kahve, sabun ve dondurma yapıyoruz. Sabah güneşin doğuşu ile beraber gülerimizi topluyoruz. Yeni Halfeti’de bulunan fabrikamızda işliyoruz. Yılda iki defa sap dönemine sahip, ilkbaharda ve sonbaharda 18-20 gün topluyoruz" diye konuştu.
Ankara TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Akıl ve alın teriyle çalışan, üreten emekçi kardeşlerimizi kutluyorum" Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizin geleceğine katkı sağlamak amacıyla akıl ve alın terleriyle çalışarak üreten bütün emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum" dedi. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, yayımladığı mesajla çalışanların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı. Mesajında işçi ve işverenin çalışma hayatında birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Tüm emekçi arkadaşlarımla birlikte daha fazla refah için aydınlık günlere doğru yan yana süren yol arkadaşlığımızdan onur duyuyorum" dedi. Hisarcıklıoğlu mesajında şu ifadeleri kullandı: "Bizler, emeğin ve alın terinin kutsal sayıldığı, adaletli paylaşımın esas alındığı bir medeniyetin mensuplarıyız. Şüphesiz girişimci ve sanayici olmadan emekçilerimiz, emekçi kardeşlerimiz olmadan da bizler tek başımıza bir şey ifade etmeyiz. Biliyoruz ki, Türkiye eğer kendisine büyük hedefler seçmişse, milli gelirini artırmak istiyorsa, daha müreffeh, daha güzel günler görmek istiyorsa bunun yolu birlik ve beraberlikten geçer. Ülkemizin geleceğine katkı sağlamak amacıyla akıl ve alın terleriyle çalışarak üreten bütün emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum."