GÜNDEM - 29 Kasım 2025 Cumartesi 09:17

Gaziantep’te hasta olan vatandaşlar çareyi aktarlarda arıyor

A
A
A
Gaziantep’te hasta olan vatandaşlar çareyi aktarlarda arıyor

Gaziantep’te havaların soğuması ve hastalıkların artmasıyla doğal ve alternatif tedavi yöntemlerini tercih eden vatandaşlar çareyi aktarlarda buldu. Özellikle bağışıklığı güçlendiren kış çaylarına yoğun ilgi gösterildiği öğrenildi.


Gaziantep’te havaların soğuması ve hastalıkların artmasıyla birlikte öksürük, soğuk algınlığı ve burun akıntısı şikayetleri nedeniyle bitkisel ürünlere olan ilgi arttı. Bitkisel ürün satıcıları, vatandaşların özellikle bağışıklığı güçlendiren kış çaylarına yöneldiğini belirtti. Almacı Pazarı’nda bitkisel ürün satışı yapan aktar Bülent Bilici, son günlerde ıhlamur, kuşburnu, papatya, zencefil, zerdeçal çayları ile keçiboynuzu pekmezine yoğun talep olduğunu ifade etti. Kış çaylarının hem şikayetleri azalttığını hem de vücut direncini artırdığını ifade eden Bilici, kışın en çok ıhlamura talep olduğunu söyledi.



"Vatandaşlara kış çayı olarak adlandırdığımız çeşitli ürünlerimizi öneriyoruz"


Bülent Bilici, havaların soğumasıyla vatandaşların aktarlara geldiğini söyleyerek, "Havanın tam olarak temizlenmemesi nedeniyle alerjik bir etki mi yapıyor, yoksa tamamen havadan kaynaklı bir sıkıntı mıdır, bilemiyorum. Ancak tüm bu durumlar insanlarda öksürük, soğuk algınlığı ve burun akıntısı gibi şikayetlere yol açıyor. Bu nedenle bize başvuruda bulunuyorlar. Biz de onlara kış çayı olarak adlandırdığımız çeşitli ürünlerimizi öneriyoruz. Tek tek ıhlamur, kuşburnu, papatya gibi bitkilerimiz var. Bu ürünleri tavsiye ederek müşterilerimize sunuyoruz. Şu sıralar özellikle ıhlamur, kuşburnu, zencefil, zerdeçal çayları ile keçiboynuzu pekmezi çok rağbet görüyor. Tüketim oldukça yüksek" dedi.



"Fiyatlar uygun"


Fiyatlarla ilgili bilgi veren Bilici, "Biliyorsunuz, Almacı Pazarı’nda fiyatlarımız diğer yerlere göre daha uygun. Öyle uçuk rakamlarımız yok. Mesela 800 gramlık keçiboynuzu pekmezi 100 lira, kuşburnunun kilosu 250 lira, papatyanın 100 gramı 50 lira" şeklinde konuştu.



"Genelde bitkisel çaylar tüketiyoruz"


Hasta olunca bitki çayları içtiğini söyleyen vatandaş Cuma Turan, "Genelde bitkisel çayları tüketiyoruz. Ihlamur, zahter, adaçayı gibi özellikle bağışıklığı güçlendirecek içecekleri tercih etmek lazım. Örneğin hibiskus, ıhlamur ve adaçayı gibi bitkisel çaylar bu dönemde daha çok içilmeli" diye konuştu.


Enis Türkan isimli vatandaş ise hasta olmamak için kış çaylarını tükettiğini söyledi.



Gaziantep’te hasta olan vatandaşlar çareyi aktarlarda arıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Gençler kaçıyor, emekliler yerleşiyor: Sinop’ta çalışan sayısı, emeklilerin gerisinde kaldı Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip vilayeti Sinop, sosyal güvenlik kayıtlarına göre emekli sayısının çalışan sayısını geçtiği iller sıralamasında Türkiye 2.’si oldu. Her bir çalışana karşılık 1,17 emeklinin düştüğü şehirde vatandaşlar; asayiş olaylarının azlığı, komşuluk ilişkilerinin güçlü olması ve yüksek huzur için Sinop’u tercih ediyorlar. Aktif çalışma hayatını bırakanların, güvenlik ve uygun fiyatlar için tercih ettiği Sinop, emekli şehri ünvanını almaya başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verileri, Sinop’taki demografik değişimi bir kez daha gözler önüne serdi. Emekli sayısının aktif sigortalı sayısını geçtiği iller sıralamasında Zonguldak zirvede yer alırken, Sinop 57 bin 5 çalışana karşılık 66 bin 273 emekli ile 2. sıraya yükseldi. Listenin üçüncü sırasında ise Balıkesir bulunuyor. İHA muhabirine konuşan emekliler, Sinop’un huzurlu yapısının emekliler için bir çekim merkezi olduğunu, ancak çalışan genç nüfusun azalmasının şehri bir "emekli kenti" haline getirdiğini vurguladı. Karavanımın kapısı dahi açık, hırsızlık nedir görmedim Emekli olduktan sonra yazlarını Sinop’ta karavanda geçiren İsmail Hakkı İlik, şehrin güvenliğine dikkat çekerek, "Genelde yazları Sinop’ta geçiriyorum. Sinop’un emekliler için cazip hale gelmesinin sebebi güvenli, sakin, ortamının ve denizinin güzel olması. İnsanlarının anlayışlı, hoşgörülü olması. Karavanda kalıyorum, karavanımın kapısı dahi açık; hiçbir zaman hırsızlık, kapkaç gibi olaylara rastlamadım. Benim burayı tercih etmemin nedeni güvenli, düzenli ve denizinin temiz olması. İnsanların güvenli bir şekilde yaklaşması" dedi. Kapımın üstünde anahtarımı unutuyorum, komşum kapımı çalıyor Aslen Antalyalı olan ve 44 yıl önce tayini çıkarak geldiği Sinop’a emekliliğinde yerleşme kararı alan Mahmut Yücedağ, kenti şu sözlerle anlattı: "Sinop sakin bir yer emekliler için. Tekstil ürünlerinin fiyatı biraz yüksek ama emekli olarak rahat bir şekilde gezilecek yerleri var. Konuşulacak elit insanları da var. Bir arada yaşayabileceğin çok sosyal bir kentimiz. Ben Sinop’a 1982’de geldim o zaman Ayancık’ta göreve başladım. 2021’de merkeze geldim. Sinop o zaman 28 bin nüfusluydu şimdi 60 bin nüfuslu olmuş. Sinop’a yerleşme kararı verdim, şu an Sinop’tayım. Sinop’ta emeklinin olması bu nedenle doğal bir şey. Ben kapımı hiç kilitlemesem, kapımın üstünde anahtarım kaldığı zaman, komşum hemen kapımı çalıyor ’sen anahtarını unutmuşsun’ diyor. Ama benim geldiğim yerde gündüz evdeyken arkadan kapıyı kilitlememişsen kapını açıp içeri giriyorlardı. Sinop’ta herkes birbirini tanıyor, az nüfus olduğu için rahatız. Bu nedenle Sinop tercih edilir bir şehirdir."
İzmir İzmir’de taksi şoförü ücret tartışmasında öldürüldü İzmir’in Konak ilçesinde bir taksi şoförü, aracında ücret yüzünden tartışan yolcu tarafından tabancayla vurularak öldürüldü. Olayın ardından taksinin direksiyonuna geçip kaçan şüpheli, polis ekiplerince yakalandı. Olay, dün gece saat 23 sıralarında Basmane Kapılar mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, D.M. isimli şüpheli, Deniz Örer’in (52) kullandığı ticari taksiye yolcu olarak bindi. iddiaya göre yolculuk esnasında şoför ile yolcu arasında ücret konusunda tartışma çıktı. Büyüyen tartışma sonucunda D.M., yanındaki tabancayla taksi şoförü Örer’e ateş etti. Vücudunun çeşitli yerlerinden vurulan Örer, ağır yaralandı. Olayın ardından şüpheli D.M., Örer’in ticari taksisinin direksiyonuna geçerek olay yerinden uzaklaştı. Bir süre araçla kaçan şüpheli, taksiyi bir sokak üzerinde terk ederek kaçışına yaya olarak devam etti. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerince yapılan kontrolde taksi şoförünün olay yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenilen Örer’in cansız bedeni, İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Polis ekipleri, kaçan şahsı yakalamak içim çalışma başlattı. Yapılan araştırmalar sonucunda kimliği ve kaçış güzergahı tespit edilen şüpheli D.M., kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin üzerinde olayda kullandığı tabanca da ele geçirildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.