KÜLTÜR SANAT - 29 Mart 2019 Cuma 14:22

Limon ağaçlı kütüphane ilgi çekiyor

A
A
A
Limon ağaçlı kütüphane ilgi çekiyor

Gümüşhane İl Halk Kütüphanesi’ne 51 yıl önce dikilen limon ağacı devasa kütüphaneyi sarıp sarmaladı.

Gümüşhane İl Halk Kütüphanesi’ne 51 yıl önce dikilen limon ağacı devasa kütüphaneyi sarıp sarmaladı. Türkiye’de başka bir örneği bulunmayan kütüphane ağaç çiçek açtığında limon kokuyor.


Gümüşhane’nin Karaer Mahallesinde 1966 yılında hizmete sunulan ve o dönemde zemini toprak olan İl Halk Kütüphanesinin içine dikilen limon ağacı, 51 yıl içerisinde büyüyüp binayı sardı.


Türkiye’de kapalı mekanda yetişmiş en büyük limon ağacı olma özelliği taşıyan ve kütüphaneyi de Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir bina haline getiren limon ağacı 7’den 70’e herkesin ilgisini çekiyor.


Binanın güneş alması ve içindeki ısının belli seviyede olmasından dolayı büyüyüp serpilen limon ağacı sıklıkla budanmak zorunda kalırken, tadı greyfurt-limon arasında olan ve normal limondan biraz daha büyük meyve veren ağacın meyve verimi son yıllarda yaşlılığın da etkisiyle azaldı.


Bir polis memurunun evinde saksıda yetiştirirken tayinin çıkması sonucu taşıyamaması nedeniyle kütüphaneye bıraktığı, ardından görevliler tarafından kütüphanenin zemininin toprak olması nedeniyle buraya dikilip bakılan ağaç kütüphaneyle özdeşleşip, figür haline geldi.


Kütüphaneyi kullanan Gümüşhane Üniversitesi öğrencilerinden Sümeyye Sarı, “Daha önce limon ağacı görmemiştim. Ara ara kütüphaneye geliyorum. Kütüphanede veya bir binanın içerisinde ağaç ta görmedim. Bu limon ağacı farklı bir hava katıyor buraya. Limonların çıktığı dönemlerde kokusunu da alıyoruz” dedi.


Limon ağacının Hakkı isimli bir polis memuru tarafından saksıda kütüphaneye getirildiğini daha sonra görevlilerin kütüphanenin zeminine diktiğini ifade eden Sarı, “Bazı günler sırf bu farklılığı yaşamak için buraya geldiğimiz oluyor” şeklinde konuştu.


Bir diğer üniversite öğrencisi Furkan Karaca ise ilk defa bir binanın içerisinde limon ağacı gördüğünü, ağacın binaya ayrı bir hava ve renk kattığını söyledi. Ağacın çiçek açtığında kütüphaneyi hoş bir kokunun kapladığını kaydeden Karaca, kütüphanenin ortasındaki dev limon ağacını “İlginç ve enteresan bir şey” olarak tanımladı.


Grafik tasarımcı Rüveyda Usta ise Gümüşhane’de görev yapan Hakkı isimli bir polis memurunun saksıda kütüphaneye bıraktığı limon ağacının büyüyünce taşıyamayacağı için tekrar geri almamasının ardından kütüphane görevlilerince şuanki mevcut yerine 1968 yılında diktiğini belirterek, “1966 yılında yapılan kütüphanenin içerisinde bu ağaç büyüyüp gitti. Zaten kütüphanemizde limon ağaçlı kütüphane olarak biliniyor. Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de Gümüşhane dışında içerisinde dev limon ağacı olan başka bir kütüphane daha yok” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Uzun namlulu katliamda soruşturma derinleşti: Tutuklu sayısı 8’e yükseldi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 3 kişinin hayatını kaybettiği eğlence mekanına yönelik uzun namlulu silahlı saldırıya ilişkin yürütülen soruşturmada yeni detaylar ortaya çıkarken, operasyonların devamında yakalanan şüphelilerden 2’si tutuklandı, 2’si ev hapsi cezası aldı. Olayla ilgili tutuklu sayısı 8’e yükseldi. Ömerağa Mahallesi’nde 27 Mart’ta saat 00.30 sıralarında bir eğlence mekanına otomobille gelen kişi veya kişilerce ateş açılmıştı. Saldırıda işletme sahibi Volkan Berberoğlu (42), Cem Özer (49), emekli polis memuru Talip Çakır ile C.S. ve kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi yaralanmıştı. Hastaneye sevk edilen yaralılardan Özer, Berberoğlu ve Çakır, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Tedavileri süren diğer 2 yaralıdan birinin ise durumunun ciddiyetini koruduğu bildirilmişti. Hayatını kaybeden Berberoğlu’nun cenazesi Düzce’nin Akçakoca ilçesinde, Özer’in cenazesi İzmit’te, Çakır’ın cenazesi ise Sakarya’nın Karasu ilçesinde toprağa verilmişti. 91 kamera, 1844 saat görüntü incelendi Olayın ardından Kocaeli İl Emniyet Müdürlüğü’nün farklı birimleri tarafından geniş çaplı çalışma başlatıldı. Olay yeri ve çevresindeki güzergahlar ile otoyollardaki güvenlik sistemleri mercek altına alındı. Toplam 91 ayrı KGYS ve iş yeri kamerasına ait 1844 saatlik görüntü titizlikle incelendi. Yapılan analizlerde şüphelilerin İstanbul’dan geldikleri ve saldırıdan yaklaşık 5 gün önce İzmit’e gelerek keşif yaptıkları tespit edildi. İlk operasyonda 6 tutuklama Elde edilen bulgular doğrultusunda organize şekilde hareket ettikleri değerlendirilen şüphelilere yönelik düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda, biri Azerbaycan uyruklu olmak üzere toplam 9 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edilirken, 6’sı tutuklandı, 2’sine yurt dışı çıkış yasağı getirildi, 1 şüpheli ise ev hapsi kararıyla serbest bırakıldı. Operasyon genişledi 4 şüpheli daha yakalandı Soruşturmayı derinleştiren ekipler, 31 Mart’ta İstanbul ve Sakarya’da belirlenen adreslere yönelik operasyon düzenledi. Operasyonlarda 4 şüpheli daha yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden C.C.D ve S.S isimli şahıslar ev hapsi alırken, Ü.D ve N.A isimli şahıslar tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutuklu sayısı 8’e yükseldi Soruşturma kapsamında gerçekleştirilen operasyonların ardından toplam gözaltı sayısı 13’e ulaşırken, tutuklu sayısı ise 8’e yükseldi. Olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü olarak sürdüğü öğrenildi.