ASAYİŞ - 29 Nisan 2019 Pazartesi 13:53

12 Eylül'de işkence emirleri veren emekli Albayın cenaze töreninde protesto

A
A
A
12 Eylül'de işkence emirleri veren emekli Albayın cenaze töreninde protesto

12 Eylül darbe döneminde Mamak Cezaevi'nde işkence emirlerini verdiği iddia edilen emekli Albay Raci Tetik için Şakirin Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törende protesto gösterisi olurken, Tetik'in yakınları ile göstericiler arasında gerginlik yaşandı.

12 Eylül darbe döneminde Mamak Cezaevi'nde işkence emirlerini verdiği iddia edilen emekli Albay Raci Tetik için Şakirin Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Tetik'in tabutuna Türk bayrağı sarılırken, cenazeye Tetik'in yakınları katıldı. Polis ekipleri cami önünde güvenlik önlemleri aldı. Öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazı öncesi bir grup protesto gösterisi yaptı. Tabutun yanına gelen grup, Tetik'i protesto etti. Bu sırada yakınları ile grup arasında gerginlik yaşandı. Polis araya girerek eylemcileri uzaklaştırdı. Ardından kılınan cenaze namazının ardından Tetik'in tabutu omuzlarda cenaze aracına götürüldü. Tetik'in cenazesi toprağa verilmek üzere Tuzla Şifa Mezarlığı'na götürüldü.

Mamak Cezaevi'nde işkenceye uğradığını söyleyen Samet Karakuş; "3 öğün sistemli bir şekilde işkence gördüm. Organları iflas etti. Betonun üzerinde zifiri karanlıkta günlerce yattım. Karaciğerimi kaybettim" dedi.  

Caner Evyapan - Mustafa Esen


 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İstiklal Şairi Yıldırım’da anıldı Yıldırım Belediyesi, vefatının 89’uncu yıl dönümünde İstiklal Marşımızın yazarı Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anmak için panel düzenledi. Alev Alatlı Şehir, Düşünce ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen panelde Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, düşünce dünyası ve edebi yönü ele alındı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği panele Prof. Dr. Alev Sınar Uğurlu, Yusuf Turan Günaydın ve Tahsin Yıldırım konuşmacı olarak katıldı. Panele katılan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Mehmet Akif Ersoy’un ahlaki ve vicdani duruşuna dikkat çekerek; "Bugün burada, yalnızca bir şairi anmak için değil; bir ahlak duruşunu, bir vicdan sesini ve bir fikri mirası yeniden düşünmek için bir aradayız. Mehmet Akif Ersoy, sadece İstiklal Marşı’mızın şairi değil, kelimeleriyle milletini ayağa kaldırmış, kalemiyle çağına tanıklık etmiş, hayatıyla söylediklerinin bedelini ödemiş bir mütefekkirdir. Akif, şiiri estetik bir süs olarak değil; ahlaki bir sorumluluk olarak görmüştür. Onun için edebiyat, hakikatten bağımsız bir alan değildir. Sanatı, insanı uyandıran, toplumu silkelenmeye çağıran bir imkan olarak kavrar. Bu yönüyle Akif, yalnızca bir şair değil; ahlak filozofu, toplum eleştirmeni ve bir dava adamıdır" ifadelerini kullandı. Mehmet Akif Ersoy’un tutarlı bir yaşamı olduğuna dikkat çeken Başkan Oktay Yılmaz; "Onu farklı ve kalıcı kılan en önemli yönlerden biri de söz ile hayat arasındaki tutarlığıdır. Akif, yazdığını yaşayan nadir münevverlerdendir. Makamı, konforu ve suskunluğu tercih edebileceği halde; zor olanı, yalnızlığı ve bedel ödemeyi seçmiştir. Bugün Mehmet Akif’i anmak, yalnızca geçmişi hatırlamak değildir. Asıl sormamız gereken soru şudur: Akif bugün yaşasaydı, bize ne söylerdi? Muhtemelen yine çalışmayı, sorumluluğu ve fikri cesareti hatırlatırdı. Şikayeti değil, gayreti; taklidi değil, şahsiyeti; umutsuzluğu değil, mücadele etmeyi öğütlerdi" diye konuştu.