DÜNYA - 21 Ocak 2026 Çarşamba 13:23 | Son Güncelleme : 21 Ocak 2026 Çarşamba 13:23

ABD'li bakandan Avrupa liderlerine: "Trump'ı dinleyin, ikna olacaksınız"

A
A
A
ABD'li bakandan Avrupa liderlerine: "Trump'ı dinleyin, ikna olacaksınız"

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Danimarka'ya bağlı Grönland'ı ele geçirme girişimlerine karşı çıkan Avrupa ülkelerine atıfta bulunarak, "Herkese şunu söylüyorum: Derin bir nefes alın, ani öfkeye ve bu kırgınlığa kapılmayın. Başkan Trump'ın buraya gelmesini neden oturup beklemiyorlar ve onun argümanını dinlemiyorlar. Çünkü bence ikna olacaklar" dedi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) katılmak üzere bulunduğu İsviçre'nin Davos kasabasında gazetecilere açıklama yaptı. ABD Başkanı Donald Trump'ın elektrik sorunu nedeniyle uçak değiştirdiğini belirten Bessent, şu anda Air Force One ile Davos'a doğru yolda yolda olduğunu belirtti. Hazine bakanı, ABD başkanının Davos'a yaklaşık 3 saat gecikmeli varacağını açıkladı. Scott, ABD Başkanı Trump'ın Danimarka'ya bağlı Grönland'ı ele geçirme girişimlerine karşı çıkan Avrupa ülkelerine atıfta bulunarak, ülkeleri Trump'ın Davos'a gelmesini beklemeye çağırdı. ABD Hazine Bakanı Bessent, "Herkese şunu söylüyorum: Derin bir nefes alın, gördüğümüz bu ani öfkeye ve bu kırgınlığa kapılmayın. Başkan Trump'ın buraya gelmesini neden oturup beklemiyorlar ve onun argümanını dinlemiyorlar. Çünkü bence ikna olacaklar" diye konuştu. Bessent, Avrupalıların Grönland'ı satın almaya yönelik argümanlarını dinlemek için Davos'ta ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmeleri gerektiğini söyledi.

Avrupalı askerlere "Don Kişot" benzetmesi

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Avrupalı ülkelerin Grönland'a asker gönderme kararına da değinerek, "Bu ülkelerin askerlerini harekete geçirmesinin nasıl bir mesaj vermesi gerektiğinden emin değilim. Bana oldukça Don Kişotvari görünüyor" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de bin 260 dekar tarım arazisi modern sulamaya kavuşacak Niğde’nin Ulukışla ilçesinde yapımı devam eden Ulukışla Gölet projesiyle bin 260 dekar tarım arazisi modern sulama imkanına kavuşacak. Tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, su kaynaklarını verimli kullanmak ve sürdürülebilir su yönetimini sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün Ulukışla Gölet projesindeki çalışmaları sürüyor. Çalışmalara ilişkin açıklamada bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, tarım arazilerinden daha yüksek verim elde edilmesi, üretim deseninin çeşitlendirilmesi ve çiftçi gelirlerinin artırılmasının hedeflendiği çalışmalar ile modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla birlikte suyun her damlasının korunmasının amaçlandığını, aynı zamanda kırsal kalkınmaya katkı sağlanması ve göçün önlenmesinin de projenin önemli hedefleri arasında yer aldığını belirtti. Balta, projenin tamamlanmasıyla gölette depolanacak su sayesinde bin 260 dekar tarım arazisinin modern sulama imkanına kavuşacağını belirterek, gölet gövdesi imalatlarının büyük ölçüde tamamlandığını, sulama projesine ilişkin ihale sürecinin ise yıl içerisinde gerçekleştirileceğini kaydetti. Temelden yüksekliği 26 metre olan ve 840 bin metreküp su depolama kapasitesine sahip olan Ulukışla Göledi’nin hizmete girmesiyle bölgede tarımsal üretimde önemli bir artış yaşanması bekleniyor. Projenin tamamlanmasının ardından 2025 yılı birim fiyatları esas alındığında ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 20 milyon TL katkı sağlanmasının hedeflendiği bildirildi. Yapılan açıklamada, Ulukışla Göledi’nin devreye alınmasıyla birlikte sulama imkanlarının artması sayesinde çiftçilerin ürün çeşitliliğini artırabileceği, verim kayıplarının azalacağı ve tarımsal gelirlerin yükseleceği ifade edildi. Projenin aynı zamanda bölgedeki tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğine katkı sunarak, kırsal yaşamın güçlendirilmesine önemli bir destek sağlaması öngörülüyor.