GENEL - 21 Aralık 2008 Pazar 13:06

Aşıdan sonra yürüyemedi

A
A
A
Aşıdan sonra yürüyemedi

Sağlık ocağında ypılan aşıdan sonra yürüyemeyen 2 yaşındaki çocuğun rahatsızlığına teşhis konulamadı.

Mersin'de, 2 yaşındaki Ahmet Sarınıç'ın sağlık ocağında yapılan aşıdan sonra bir daha yürüyemediği iddia edildi. Çeşitli hastanelerde tedavi gören Ahmet'in rahatsızlığına henüz teşhis konulamadı.

Havva (27) ve Nevzat (28) Sarınıç çiftçinin ikinci çocukları Ahmet Sarınıç, 7 ay öncesine kadar oldukça sağlıklı bir çocuktu. Diğer yaşıtları gibi oynayabilen küçük Ahmet'in hayatı, Mersin'in Bozyazı ilçesindeki sağlık ocağından gelen bir telefonla değişti. 13 Mayıs 2008 tarihinde söz konusu sağlık ocağından yapılan bildirimde, Ahmet'in HİB aşısı olması gerektiği söylendi ve ailesinin küçük çocuğu sağlık kuruluşuna getirilmesi istendi.

Dede Ahmet Sarınıç, torununu da yanına alarak sağlık ocağında gerekli
işlemleri yaptırdı. Aşının yapılmasından 3 gün sonra küçük çocuğun topallamaya başlaması üzerine dede Ahmet Sarınıç, karısı Meryem Sarınıç (42) ile birlikte yine aynı sağlık ocağına gitti. Doktorlar tarafından önce Bozyazı Devlet Hastanesi'ne, oradan Anamur Devlet Hastanesi'ne ve son olarak da Mersin Devlet Hastanesi'ne sevk edilen küçük çocuğa uygulanan ilaç tedavisi sonuç vermedi.

Torununu Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne götürerek, burada tedavi görmesini sağladığını anlatan Ahmet Sarınıç, "Hastanede bir dizi tetkikler yapıldı ama yine de bir sonuç alınamadı. Torunumu Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk ettiler. Orada 20 gün kaldık. Ancak burada da torunumun hastalığına bir teşhis konulamadı. Çaresiz, Mersin'e geri döndük. Mersin ve çevre illerde bulunan hastanelerde de çare aradık ama hiçbir sonuca ulaşamadık" dedi.

Yaklaşık 30 gün önce iç kanama şüphesiyle Ahmet'i, Anamur Devlet Hastanesi'ne kaldırdıklarını burada yapılan ilk müdahalenin ardından da Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildiğini anlatan Sarınıç, "Ancak bu hastane de torunuma gerekli sağlık hizmetini vermekte yetersiz kaldı. Bir sevk işlemi de burada yapıldı. Torunum Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. Ben de torunumu alıp buraya getirdim. Ancak yatak olmadığı için bizi geri çevirdiler ve 15 gün sonrasına gün verdiler. Biz de apar topar geri Çocuk Hastanesi'ne gittik. Belirtilen günde Tıp Fakültesi'ne geldik. Şu anda torunum burada tedavi altına alındı" diye konuştu.

2 oğlundan toplam 3 torunu olduğunu ve torunları arasında Ahmet'in yerinin kendisi için apayrı olduğunu ifade eden Sarınıç, tamamen sağlıklı bir çocuk olan Ahmet'in bir aşı yüzünden yürüyememesini içine sindiremediğini söyledi. Sarınıç, 'yanlış aşı' iddiası üzerinde durduklarını ve buna da HİB aşısının hiç gerek yokken torununa yapılmasının etkili olduğunu ileri sürdü. Sarınıç, "Durumu Bozyazı 1 No'lu Sağlık Ocağı'nda görevli doktorlara anlattığımda ilk başta karşı çıktılar, ama sonra kabullenmek zorunda
kaldılar. Ortada bir yanlış varsa bunun cezası ödenmeli. Bu olayın peşini bırakmayacağım. Torunum bugün yürüyemiyor, bunun hesabını vermeliler. Eğer Türkiye'de sonuç alamazsam, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar konuyu taşıyacağım. Bunda kararlıyım" dedi.

Torununu tedavi ettirebilmek için 7 aylık zaman diliminde 30 bin YTL masraf yaptığını kaydeden Sarınıç, rakamın kendisi için hiç önemli olmadığını, asıl önemli olanınsa torununun bir an önce ayağa kalkıp yürümesi, sokakta koşup oynaması olduğunu belirtti. Sarınıç, torunu Ahmet'in o günleri görüp görmeyeceğini ise bilmediğini, ancak bu konuda elinden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğunu kaydetti. Sarınıç, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde de sonuç alamamaları durumunda konuyu yargıya intikal ettireceğini sözlerine ekledi.

HİB AŞISI NEDİR?
HİB aşısı, Haemophilus İnfluenzae Tip B üzerinde son derece etkili bir aşı olarak öne çıkıyor. HİB bakterisi çocukluk çağı menenjitlerinin en sık görülen etkenlerinden olduğu için HİB aşısı, yanlış da olsa halk arasında menenjit aşısı olarak biliniyor. Aşı, bu bakterinin sebep olduğu menenjite karşı koruyucu ve ayrıca HİB'in sebep olduğu zatürree gibi ciddi ve ölümcül diğer hastalıklara karşı da korucuyu bir kalkan görevi üstleniyor. Aşının, çocuğun yaşına ve kullanılan aşıya bağlı olarak 3 ya da 4 doz
uygulanması gerekiyor. Aşı bütün çocuklarda 2.-4. ve 6. aylarda (2.-3. ve 4. aylarda da olabilir) 3 doz olarak uygulanırken, 12.-15. aylar arasında tekrar yapılması gerekiyor. 1 yaşından büyük çocuklardaysa HİB aşısının tek doz olarak yapılması öneriliyor.

SONER KAN - MERSİN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Milletvekili Ölmeztoprak’tan yeni sanayi sitesi açıklaması AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinde çalışmaların sürdüğünü belirtti. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Milletvekilleri Büelnt Tüfenkci, Abdurrahman Babacan, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a gerçekleştirilen ziyarette Altay Kışlası arazisi üzerine inşa edilmesi planlanan yeni sanayi projesinin görüşüldüğünü belirterek, Küçük Sanayi Sitesi esnafının mağdur olmaması için tüm gayretin gösterildiği ifade etti. Milletvekili Ölmeztoprak ziyarete dair yaptığı açıklamada, “Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile, Malatya’mızın sanayi alanı ve faaliyetleri ile ilgili finansman programını detaylı ve öngörülebilir şekilde görüşülerek, şehrimizin sanayi ve endüstri alan konuları geniş bir biçimde ele alındı. Altay Kışlası’nın arazisi üzerindeki yeni sanayi alanı için çalışmalar ise hızla ilerliyor, küçük sanayi sitesi ile ilgili en ufak bir mağduriyet bırakmadan bu alanın çözümü inşallah sağlanacak. Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma arıtma, elektrik alt yapı ve alan üzerinde özellikle çevre sağlığı açısından aciliyetinin üzerinde büyük ölçekte durduk. Esnafımız için faizsiz KOSGEB kredileriyle ilgili gelişmeleri de takip ediyoruz. Metropol ilçelerimiz Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerimizdeki mevcut ve planlanan sanayi alanları ile özel sektörlere yönelik yatırımcıyı teşvik edecek bölge ve maddeleri istişare edildi. Sayın Bakanımıza Malatya’mıza verecekleri desteklerden dolayı hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Milletvekili Ölmeztoprak, heyetle birlikte Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Okay Memiş’ede ziyaretlerde bulunularak Malatya’nın temel ekonomik parametreleri ile istişarelerde bulunduklarını kaydetti.