DÜNYA - 08 Haziran 2022 Çarşamba 15:10

Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen: 'Gıda, Rusya'nın terör cephaneliğinin bir parçası haline geldi'

A
A
A
Avrupa Komisyonu Başkanı Leyen: 'Gıda, Rusya'nın terör cephaneliğinin bir parçası haline geldi'

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, “Gıda artık Rusya’nın ‘terör cephaneliğinin’ bir parçası haline geldi. Buna müsamaha gösteremeyiz” dedi.

Rusya’nın, Ukrayna tahılının ihracatına engel olduğu tartışmaları sürerken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa Parlamentosu’na hitap etti. Von der Leyen yaptığı konuşmada, yaklaşmakta olan küresel gıda krizine çare olarak Ukrayna'nın Karadeniz limanlarının acilen restore edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Leyen konuşmasında, “Bu, Putin tarafından dünyanın en savunmasız ülkeleri ve insanlarına yönelik soğuk, duygusuz ve hesaplı bir kuşatmadır. Gıda artık Rusya’nın ‘terör cephaneliğinin’ bir parçası haline geldi. Buna müsamaha gösteremeyiz” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Leyen, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının "temel gıda ürünlerine dokunmadığını" vurguladı. Ayrıca Leyen, AB'nin Ukrayna’ya gösterdiği desteğin dünyadaki gıda krizini ele alma konusunda da devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Uzman Diyetisyen Kara’dan Kurban Bayramı uyarısı BİTLİS (İHA) –Bitlis’te Uzman Diyetisyen Halil Kara, Kurban Bayramı’nda dikkat edilmesi gereken konularda uyarılarda bulundu. Bitlis’in Tatvan ilçesinde Uzman Diyetisyen olarak çalışan Halil Kara, Kurban Bayramı’nda et tüketimi ve dikkat edilmesi gereken hususlar noktasında uyarılarda bulundu. Kurban etinin steril bir ortamda kesilmesini öneren Kara, kesilen kurban etinin de en az 12 saat bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kara, “Öncelikle besinin çiftlikten çatala serüveninin sağlıklı olarak korunabilmesi için kurban eti steril ortamda kesilmelidir. Kesilen etlerin yıkanması sakıncalı bir durum oluşturabilir. Etin ıslak kalması nem oranını arttıracağından dolayı bakteri üreme hızını arttırabilir. En iyi yöntem ise yıkamak yerine yüksek ısıda pişirme olacaktır. Kurban bayramında en sık yapılan hatalardan biri ise hemen sonrasında et tüketimi yapmaktır. Kesilen kurbanın eti minimum 12 saat dinlendirildikten sonra tüketilmelidir” dedi. “Kavurma yaparken kuyruk yağı veya tereyağı kullanmayın” Kavurma ve kırmızı etin öğle saatlerinde tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen Kara, “Kırmızı et mutlaka ayran ve zeytinyağlı bir salata ile beraber tüketilmeli. Etli yemeklerin yanında pirinç veya makarna yerine daha çok bulgur ayran veya cacık tercih edilebilir. Geleneksel yemeğe dönüşen kavurma yapımında kuyruk yağı veya tereyağı eklemek yerine kendi yağında ve suyunda pişmesini beklemek daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanında su tüketimi de önem arz etmektedir. Yetişkinlerde günlük su tüketimi bayramda da 2,5-3 litre civarında olmalıdır. Bayram ziyaretlerinde hamur işleri, çikolata ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir. Yine aynı şekilde hazır meyve suyu ve gazlı içecekler yerine açık çay veya bitki çayları tercih edilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak için dört besin grubuna yer verilmelidir. Özellikle diyabetli bireylerin lifli gıdalar tüketmeye özen göstermesi gerekir. Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı.