GÜNDEM - 30 Nisan 2022 Cumartesi 10:12

Beypazarı’nın 80 katlı baklavası için yoğun bayram mesaisi başladı

A
A
A
Beypazarı’nın 80 katlı baklavası için yoğun bayram mesaisi başladı

Beypazarı’nın asırlık lezzeti 80 katlı ev baklavası için bayram mesaisi başladı. Beypazarlıların bayram ikramlıkları arasında ilk sırada yer alan meşhur lezzetin talebini karşılamak için çalışanlar sahurda iş başı yapıyor.

Türk Mutfağının en sevilen tatlılarından olan baklava için bayram mesaisi başladı. Beypazarı’nın 80 katlı geleneksel baklavası için siparişler günler öncesinden tamamlandı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen turistler usta ellerde özenle hazırlanan ev baklavasının tadına bakabilmek için sıraya giriyor. Beypazarlı baklava üreticileri, Ramazan Bayramı öncesi artan talebi karşılamak için sahurda çalışmaya başlıyor.

Beypazarı baklavası, kuşaktan kuşağa aktarılan bilgilerle hep aynı tarifle hazırlanıyor

80 katlı baklavanın yıllardır değişmeyen lezzeti sınırları da aşıyor. Beypazarı’nı ziyaret eden vatandaşlar tarihi çarşıda satılan ev baklavacılarının yolunu tutuyor. 80 katlı baklavanın sırrını paylaşan baklava ustası Nermin Uysal, Beypazarı’nın 80 katlı baklavasına ’80 katlı yemesi datlı’ dendiğini söyleyerek, “Kulak memesi yumuşaklığında yoğuruyorsunuz. Sonrasında vaktiniz varsa bir saat dinlendiriyorsunuz. Eğer ki vaktiniz yoksa 45 dakika da dinlenebilir. Eğer ki yapabiliyorsanız akşamdan yoğurulursa daha güzel açılır daha verim alırsınız. Baklavamız sıcak şerbetimiz ılık veya her ikisi de sıcak olabilir. Kıtır kıtır olmasını istiyorsanız ikisi de sıcak da olabilir” dedi.

Beypazarı’nın 80 katlı baklavası için yoğun bayram mesaisi başladı

“Turistler çok iyi ilgi gösteriyor”

Bayram öncesi tatlılarının çok fazla olduğunu, genelde kendilerinin mesailere kalarak baklava yetiştirmeye çalıştıklarını söyleyen Uysal, 80 katlı Beypazarı baklavasına turistlerin de ilgi gösterdiğini hatırlatarak, “Turistler çok iyi ilgi gösteriyor. Yedikleri zaman bu sene geldilerse yazın seneye mutlaka gelmek istiyorlar ve geldikleri zaman da ilk önce baklavayı almak istiyorlar hoşlarına gittiği için. Doğal oluyor her şey organik. Yumurtası taze, cevizleri organik, kendi cevizlerimizden. Hepsi hoşuna gidiyor tekrar bir daha almak istiyorlar geldiklerinde. Sipariş veriyorlar, hatta kargolarla isteyebiliyorlar yaz kış” diye konuştu.

Beypazarı’nın 80 katlı baklavası için yoğun bayram mesaisi başladı

Baklava ustası Uysal, 80 katlı baklavanın kesimlerinin farklı olduğunu, “4 kesim olarak ayırabiliriz, yıldız kesimi var. Sarım burma var o da havuç dilimi gibi oluyor. Oklava baklavası var. Bir de normal düz baklava var. 4 çeşit yapıyoruz biz” sözleriyle aktardı. Uysal, Beypazarı baklavasının sadece cevizli yapıldığını ekledi.

Beypazarı’nın 80 katlı baklavası için yoğun bayram mesaisi başladı

“Kızarmış olan noktaları her 15 dakikada çevirerek devam ediyoruz”

Baklava pişirme ustası İbrahim Yağız ise 80 katlı Beypazarı baklavasının pişirme yöntemlerini anlattı. Yağız, taş fırını önceden ısıttıklarını, baklavayı her 15 dakikada kontrol etmenin pişirmede püf nokta olduğunu belirterek, “Önceden ısıtmış olduğum fırında 160 derece sıcaklığa ulaşıyor ve 1,5 saat zaman diliminde pişiriyorum. Her 15 dakikada bir kontrollerimiz oluyor. Malum tepsilerin sıcaklık durumuna göre kızarmış olan noktaları her 15 dakikada çevirerek devam ediyoruz. Beypazarı yöresel ürünleri olarak baklava grubunda hafif orta noktasında hamurumsu bir kıvam yakalarız. Biz bunu ararız yani pişirimlerde. Alt ve üst kısmının gayet kızarmış olması, ortasında hafif bir hamurumsu kıvam bırakırız ki şerbeti aldığında damakta güzel bir lezzet bırakıyor. Genelde biz baklavayı sıcak fırından çektiğimizde şerbeti dökmüyoruz, dinlendirip öyle döküyoruz” ifadelerini kullandı.

Huzeyfe Tarık Yaman - Cem Geçim - Seyit Çakır
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Güneydoğu derbisinde gülen taraf Şanlıurfa oldu Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Engelliler Spor Kulübü, Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’nin 18. haftasında sahasında Gazişehir Gaziantep’i 67-51 mağlup etti. Güneydoğu derbisi niteliği taşıyan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Engelliler Spor Kulübü ile Gazişehir Gaziantep arasındaki müsabaka, Karşıyaka Spor Salonu’nda oynandı. Ligde 26 puanla 7. sırada yer alan Şanlıurfa temsilcisi, zorlu mücadelenin ilk devresini 38-26 önde bitirdi. İkinci yarıda da iyi bir performans ortaya koyan ev sahibi takım, seyircisinin desteğiyle maçı 67-51 kazanarak, Güneydoğu derbisinin galibi oldu. "Haftalardır bu maça hazırlanıyorduk" Maçın ardından açıklamada bulunan Teknik Direktör Metin Dinçol, "Haftalardır bu maça hazırlanıyorduk. Zor bir maçtı. Antep her zaman bize karşı sert oynamıştır, biz de onlara karşılık verdik. Bizim üst sıralarda yer alabilmemiz için bu maçı mutlaka almamız lazımdı. O yüzden hazırlıklarımızı ona göre yaptık. Bunu da sahaya yansıttık ve bir takım oyunu oldu. Taraftarımız da geldi, onlara da çok teşekkür ediyoruz. Tüm takımı kutluyorum. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne de hayırlı olsun. Hedefimiz öncelikle ilk 8 takım arasında kalmak. Daha sonra da üst sıralarda olup avantajlı bir duruma geçmektir. O yüzden her maç çok önemli, bundan sonraki maçları da inşallah bu havayla kazanırız, üst sıralarda yer alırız" dedi.
Trabzon Günay Güvenç: "Bunun cevabını şampiyonluk kutlamalarında vereceğiz" Galatasaraylı kaleci Günay Güvenç, Trabzonspor maçının ardından yaşanan olayların cevabını şampiyon olduklarında vereceklerini belirterek, Uğurcan Çakır’a yapılanları kınadı. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Galatasaray, deplasmanda Trabzonspor’a 2-1 mağlup oldu. Maçın ardından sarı-kırmızılı kaleci Günay Güvenç, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Güvenç, istedikleri oyunu sahaya yansıtamadıklarını ifade ederek, "Zor bir deplasmandı. Taraftar baskısı vardı. Trabzonspor’un büyük hedefleri var ve iyi bir konumdalar. Özellikle ilk yarıda istediklerimizi sahaya yansıtamadık. Trabzonspor bizden daha çok istedi ve bu da maçın sonucuna yansıdı" dedi. Saha dışı yaşanan olaylara da değinen Günay Güvenç, "Beni herkes açık sözlü biri olarak tanır. Maçtan birkaç gün önce kalecimiz Uğurcan Çakır’a ve ailesine yapılanları kınıyorum. Milli duyguların yoğun olduğu bir dönemde bu tür olayların yaşanması üzücü. Birbirimizi kırıyoruz. ‘Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur’ diyoruz ama yaptıklarımız ortada" diye konuştu. "Otelimizin önünde takımımıza küfür edildi" Takım olarak konakladıkları otel önünde de olumsuz olaylar yaşandığını dile getiren deneyimli kaleci, "Otelimizin önünde takımımıza küfür edildi. Trabzon polisi müdahale etti ancak bir yere kadar engel olunabiliyor. Uğurcan Çakır bizim için çok önemli bir insan. Ona yapılanları Türk futbolu adına kınıyorum. Ayrıca Galatasaray camiasına müzik eşliğinde küfür edilmesini de doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı. Karşılaşmayı Trabzonspor’un hak ederek kazandığını vurgulayan Günay Güvenç, "Bunun cevabını şampiyonluk kutlamalarında vereceğiz. Kimseye böyle bir şey yaşatmadık. Hatalar olabilir ama bunları aşmamız gerekiyor. Biz sahada cevap vereceğiz. Her şeyin bir zamanı var" şeklinde konuştu.