EKONOMİ - 16 Şubat 2022 Çarşamba 18:59

Borsa, günü yüzde 0,16’lık yükselişle tamamladı

A
A
A
Borsa, günü yüzde 0,16’lık yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi günü yüzde 0,16’lık yükselişle tamamladı. Endeks, 3,2 puanlık artışla 2.041,43 puanla kapanırken, toplam işlem hacmi 24,9 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 1,17 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,78 arttı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tekirdağ Tekirdağ Emniyeti on binlerce kişiye ulaştı Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Tekirdağ Kiraz Festivali boyunca on binlerce vatandaşa uyuşturucu ile mücadele konusunda bilgilendirme ve uyarılarda bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi, Türkiye Ulusal Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi (TUBİM) büro amirliği ekipleri, Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 58’inci Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali boyunca uyuşturucu ile mücadele konusunda uyarılarda bulunarak bilgilendirmeler yaptı. Sahil dolgu alanında yer alan festival alanında Narko Nokta standı kurarak Köpek Eğitim Merkezi (KEM) eğitmenleri ve hassas burunlu narkotik köpeği Leon ile birlikte 6 bin vatandaşa “En İyi Narkotik Polisi Anne” yazan balonlar ve bilgilendirme broşürleri dağıttı. Tekirdağ Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri, ailelere çocuklarının uyuşturucu batağına sürüklenmemesi için yapmaları gerekenleri, şüphelendikleri durumlarda nasıl bir yol izleyeceklerini aktardı. UYUMA uygulaması tanıtıldı Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen 58’inci Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali’nde düzenlenen konserler öncesinde sahneye çıkarak gençlere seslenen Tekirdağ Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, konser alanında bulunan 45 bin kişiye aile ve arkadaşların önemini anlattıkları bilgilendirme konuşmasında hassas burunlu narkotik köpeği Leon’u da sahneye çıkartarak Narko Nokta projesi çerçevesinde Uyuşturucu ile Mücadele Mobil Uygulaması (UYUMA)’nın tanıtımını yaptı. Gençlere hitap eden ekipler, bağımlılıkların uyuşturucuya değil; hayata, aile ve arkadaşlara olması gerektiğini belirterek gençlerin çevrelerinde kötüyü tavsiye eden arkadaşlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.
Edirne Yurt dışından Edirne’ye gelen Müslüman öğrencilerin bayram heyecanı Edirne’ye dört bir tarafından Türkiye’de okumak için gelen uluslararası öğrenciler, bütün kültürel farklılıklarına rağmen yeni giysiler, bayram ziyaretleri, tatlı ikramları gibi geleneklerle Kurban Bayramı heyecanını hep birlikte yaşadılar. Trakya Üniversitesine okuma için gelen öğrenciler Edirne’de bulunan Eski Camii’de kılınan bayram namazı sonrası bayramlaştı. Kız ve erkek öğrenciler ülkelerinden uzakta farklı kültürdeki diğer Müslüman öğrenciler ile beraber namaz kıldılar ve bayramlaşma için camii avlusunda bir araya geldiler. Suriye’den 2013 yılında okumak için gelen Trakya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisi Salih Hasel, “Burda bayramlaşma için nir araya gelmek bizim için şok güzel oldu. Arkadaşlar ile nir araya gelerek bayramlaştık. 400 yıllık bir geçmiş olduğu için kültür ve inançlar aynı. Burada olmaktan mutluyum“ dedi. İlk defa ülkesinden uzakta bayram geçiren Cezayirli öğrenci Münir Mustafa, “Arkadaşlarımla bugün burada bayram namazı kıldık ve bayramlaştık. İlk defa ailem ve ülkemden uzakta burada bayramı geçiriyorum” diye konuştu. Mısır’dan gelen Said Moad ise, “Herkesin bayramını en içten kutluyorum. Burada çok mutluyum, tüm İslam aleminin bayramı mübarek olsun” dedi. Fas’tan gelen Zeynep Aliba, “Burada bayramlaşma için geldik. Tüm arkadaşlarıma bayram mübarek olsun inşallah” ifadelerini kullandı. Arnavutluk’tan gelen Hatice Tule ise, “Filistin’de yaşan insanlık dramına dikkat çekmek için bugun atkımız ile geldik ve bayram namazını kıldık. Herkesin bayramını kutluyorum“ dedi. Bir araya gelerek bayramlaşan öğrenciler, çıkışta ayrıca Edirne Valisi Yunus Sezer ile de bayramlaştı. (MÇ-
Tunceli Halk sağlığı uzmanından “kurban” uyarısı Tunceli Toplum Sağlığı Merkezi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gülnaz Ulusoy, kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler, kurbanlıklardan geçebilecek zoonotik hastalıklar, etlerin saklanma ve tüketme şartlarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Tunceli Toplum Sağlığı Merkezi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gülnaz Ulusoy, Kurban Bayramı nedeniyle bir dizi uyarılarda bulundu. Kurban bayramı nedeniyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesinin bazı t-zoonotik hastalıklara yakalanma riskini artırdığını söyleyen Dr. Ulusoy, “Bu hastalıklardan bazıları tüberküloz, brusellozis, şarbon, kuduz ve kist hidatiktir. Bu nedenle hastalık yapan ve bozulmaya neden olan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi için kesim işlemlerinin tercihen belediyeler tarafından belirlenmiş kesim alanlarında, eğer mümkün değilse serin yerlerde yapılması gerekmektedir. Su tesisatı, depo, okul gibi alanlara yakın yerlerde kesim gerçekleştirilmemelidir” dedi. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel temizlik kurallarının ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Gülnaz Ulusoy, “Özellikle çiğ etle ellerde açık yara ve çatlak gibi bütünlüğü bozulmuş derilerin doğrudan temasından kaçınılmalıdır. Çevre sağlığı yönünden de kesimi takiben ortaya çıkan kan, mide ve bağırsak içeriğinin gelişi güzel bir şekilde etrafa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi gerekmektedir. Bu içerikler usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli. Su deposu gibi yerlerden uzak yerlere uzak çukurlara gömülmelidir. Çünkü bu organlar insanların başta karaciğer olmak üzere akciğer ve beyin gibi organlarına yerleşerek bugün için ilaçla tedavisi mümkün olmayan cerrahi müdahale gerektiren kist hidatik hastalığının yayılmasına yol açmaktadır” diye konuştu. Etlerin kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerektiğini dile getiren Dr. Ulusoy, “Özellikle iç parazitler brusellozis, tüberküloz ve şarbon gibi bazı zoonotik hastalıkların bu şekilde bulaşabildiği unutulmamalıdır” şeklinde konuştu. Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketim miktarının arttığını kaydeden Dr. Ulusoy, “Hipertansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kolesterol ve kalp-damar hastalığı olanlar sakatat tüketmemelidir. Etlerin kurban kesim alanlarında uzun süre açıkta kalmaması, sinek ve toprakla temas edilmemesine özen gösterilmelidir. Etin uzun süre muhafazası için derin dondurucu kullanılmalı, dondurulduktan sonra kullanılacak etler oda sıcaklığında değil buzdolabının alt kısmında çözülmelidir. Çözdürülen etler hemen kullanılmalı, bekletilmemeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Kurban bayramında sağlıklı beslenmenin temel prensiplerinin herkes için geçerli olduğu unutulmamalı ve özen gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.