ASAYİŞ - 21 Aralık 2008 Pazar 12:21

Burhanettin Türkeş'e bir tutuklama daha

A
A
A
Burhanettin Türkeş'e bir tutuklama daha

Nesim Malki cinayetinin tetikçilerinden olduğu iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırılan Burhanettin Türkeş'e bir tutuklama da Kırklareli'nden geldi.

 Hakkındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilen Türkeş, çıkarıldığı mahkeme tarafından tekrar cezaevine gönderildi.

1995 yılında Musevi asıllı iş adamı Nesim Malki, Yeni Yalova yolu üzerinde 34 SPK 62 plakalı aracının içinde öldürüldü. Ortağı Erol Erkohen ile telefonda görüşürken, vücuduna isabet eden 8 kurşunla olay yerinde hayatını kaybeden iplik tüccarının ölümü üzerine, 9 yıl evvel, aralarında Erol Evcil ve Burhanettin Türkeş'in de bulunduğu 16 kişi hakkında İstanbul DGM'de dava açıldı. DGM'lerin kapatılmasının ardından görevsizlik kararı verilen dava, Bursa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahalli mahkeme 4 yıl evvel verdiği kararında, Erol Evcil, Burhanettin Türkeş ve Şükrü Elverdi'yi ömür boyu hapse mahkum etti. Fakat Yargıtay'ın 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararını kısmen bozması üzerine sanıklar yeniden yargılamaya başlandı. 7 Ocak 2008 tarihinde 2. Ağır Ceza Mahkemesi "cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, taammüden adam öldürmek" suçundan sanıklara ceza yağdırdı.

Nesim Malki cinayetinin azmettiricisi olduğu gerekçesiyle Erol Evcil, cinayetin tetikçileri olduğu ileri sürülen Burhanettin Türkeş, Oğuz Işıklı, Mücahit Çakal ve Şükrü Elverdi müebbet hapis cezasına çarptırılırken, mahkeme, Evcil ile Çakal, Elverdi ve Türkeş hakkında yakalama ve yurtdışına çıkış yasağı kararı aldı. Ayrıca Türkeş'e yağma suçundan da 11 yıl 4 ay 3 gün hapis cezası verildi.

O tarihten 22 Ekim'e kadar aranan Burhanettin Türkeş, saklandığı Kestel'in Kozlueren köyüne polisin yaptığı operasyonla gözaltına alındı. Traktöre binip köy işleriyle uğraştığı belirlenen Türkeş, evinin önünde pusu kuran polisin ekmek almaya giderken gerçekleştirdiği baskınla yakalanarak, sevk edildiği adli makamlarca tutuklandı. Türkeş, cezaevinde yatarken, Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında "görevli memura mukavemet ve yağma" suçundan gıyabi tutuklama kararı çıkartıldı. Tutuklu olduğu Bursa E Tipi Kapalı Cezaevi'nden nöbetçi ağır ceza mahkemesine getirilen Türkeş'e kimlik kontrolü yapıldı. Daha sona hakkındaki gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrilen Türkeş tekrar cezaevine gönderildi. Türkeş'in önümüzdeki günlerde Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkındaki suçlamalarla ilgili ifade vermesi bekleniyor.

OSMAN AKIN - BURSA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Zeyyat Kafkas: "Asıl çirkinlik, etik değerleri ayaklar altına alıp sonra ‘mağdur edebiyatı’ yapmaktır" Trabzonspor Asbaşkanı Zeyyat Kafkas, Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk’ün açıklamalarının yaşananların üstünü örtme çabasından başka bir şey olmadığını belirterek, "Asıl çirkinlik, etik değerleri ayaklar altına alıp sonra ‘mağdur edebiyatı’ yapmaktır" dedi. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Trabzonspor’un sahasında Galatasaray’ı 2-1 mağlup ettiği maçın ardından Kulüp Asbaşkanı Zeyyat Kafkas, Galatasaray İkinci Başkanı Metin Öztürk’ün açıklamalarına sert tepki gösterdi. Kafkas, yaptığı açıklamada, Öztürk’ün ifadelerinin gerçekleri çarpıttığını belirterek, "Galatasaray’ı 2-1 mağlup ettiğimiz maçtan sonra Metin Öztürk’ün hadsiz ve gerçekleri çarpıtan açıklamaları, yaşananların üstünü örtme çabasından başka bir şey değildir" dedi. Trabzon’da misafirperverliğin her zaman ön planda olduğunu vurgulayan Kafkas, "Her şeyden önce bilinmelidir ki; Trabzon’a gelen herkese bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kulübümüzün vakarına yakışır şekilde misafirperverlik gösterilir. Bu bizim kültürümüzdür" ifadelerini kullandı. Açıklamasında Galatasaray cephesini etik dışı davranmakla suçlayan Kafkas, şu ifadelere yer verdi: "Ancak hiç kimse, kendi kirli hesaplarının doğurduğu sonuçları Trabzonspor’a ‘çirkinlik’ yaftası yapıştırarak gizleyemez. Metin Öztürk’ün ‘çirkinlik’ diye tarif etmeye çalıştığı tablo, bizzat temsil ettiği anlayışın ürünüdür. Çünkü asıl çirkinlik; sözleşmesi devam eden oyuncularla kulübünü devre dışı bırakarak gizli görüşmeler yapmaktır. Asıl çirkinlik; milli takım kampında, gözlerden uzak temaslarla futbolcumuzun aklını çelmeye kalkmaktır. Asıl çirkinlik; yöneticilerin ofislerinde oyuncu çağırıp gizli planlarla iş bitirmeye çalışmaktır. Asıl çirkinlik; etik değerleri ayaklar altına alıp sonra dönüp ‘mağdur edebiyatı’ yapmaktır." Bir oyuncu transferi üzerinden de eleştirilerini sürdüren Kafkas, "Asıl çirkinlik, bizim anlaşma sağladığımız 18 yaşındaki bir oyuncuya sonradan daha yüksek para teklif edip transferi o şekilde bozmaktır. Asıl çirkinlik, bununla da yetinmeyip bu akşam çıkıp utanmadan, sıkılmadan, pişkin pişkin ‘parasını verip aldık’ diyebilecek kadar aciz bir duruma düşmektir" dedi. Trabzonspor’un hiçbir kulübü düşman olarak görmediğini belirten Kafkas, "Fakat Trabzonspor’un hukukuna, emeğine ve onuruna yönelik bir müdahale varsa, orada tavrımız da duruşumuz da nettir. İhaneti ‘transfer politikası’, kurnazlığı ‘yöneticilik’, organize temasları da ‘doğal süreç’ gibi göstermeye çalışanlara karşı susacak, el uzatacak, yan yana gelecek değiliz" ifadelerini kullandı. Kafkas, açıklamasının sonunda, "Metin Öztürk, kamuoyu önünde hamasi cümleler kurmadan önce, bu noktaya nasıl gelindiğinin muhasebesini önce kendi vicdanında yapmalıdır. Bugün konuşulan mesele, kimsenin kimseyi nasıl karşıladığı değil; kimin neyi, ne kadar hak ettiği meselesidir" diyerek sözlerini tamamladı.