EKONOMİ - 07 Nisan 2023 Cuma 10:47

Castrol’ün yeni ambalajları yüzde 20 daha az plastik kullanacak

A
A
A
Castrol’ün yeni ambalajları yüzde 20 daha az plastik kullanacak

Castrol, Gemlik üretim tesisine yaptığı 5,5 milyon dolarlık yatırımla dolum hattını 2,2 kat hızlandırdı. Bu dolum hattında plastik miktarı yüzde 20 az olmasına rağmen 2 kat daha dayanıklı ambalajlar kullanılacak.

Dünyanın önde gelen madeni yağ markalarından Castrol, sürdürülebilirlik stratejisiyle; karbon ayak izini düşürmek, operasyon kaynaklı atıkları azaltmak ve insanların hayatlarını daha iyi hale getirmek başlıklarında 3 hedefe odaklanıyor. Bu hedefleri gerçekleştirmek için Türkiye’de ve dünyada birçok projeye yatırım yapıyor. Yapılan açıklamaya göre marka, bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirilen 2 yıllık araştırma-geliştirme çalışmaları ve küresel lojistik kriterlerin incelenmesi sonucunda bugüne kadar kullandığı en verimli ambalajları tasarladı. İlk aşamada 1, 3 ve 4 litrelik plastik ürün ambalajları değiştiriliyor. Proje kapsamında markanın Avrupa’daki 8 üretim tesisinden biri olan ve üretilen ürünlerin 24 ülkeye ihraç edildiği Gemlik tesisine 5,5 milyon dolarlık bir hızlı dolum hattı yatırımı yapıldı. Bu yatırım sonucunda da Avrupa’da yeni ambalajları ilk kullanacak fabrika Gemlik üretim tesisi oldu. Kurulan yeni hat ile üretim sırasında ortaya çıkan plastik atık miktarı azalıyor ve farklı ürün gramajları arasında sorunsuz geçiş sağlanıyor. Daha kısa sürede daha çok ambalajın dolumu sağlanarak zaman tasarrufu ve enerji verimliliği sağlanıyor.

Ambalajlar yaklaşık 300 ton daha az plastik kullanırken karbon emisyonu da azalacak

Hayata geçirilen bu proje ile Gemlik tesisine yeni bir dolum hattı kurduklarını belirten Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya (TUCA) Direktörü Ayhan Köksal, yeni hızlı dolum hattının öncekine göre 2,2 kat daha hızlı olduğunu ve farklı boyutlarda ambalajları doldurmaya uygun olduğunu belirtti. Tesisin ilk robotik paletizörünün de bu hatta yer aldığını aktaran Köksal, “Yeni ambalajlarımızın üretimi de bu hat üzerinde gerçekleştiriliyor. Bu nedenle bu iki projeyi Gemlik’te eş zamanlı olarak hayata geçirdik. Bu hat önümüzdeki dönemde üretim kapasitemizi artırmamıza da yardımcı olacak” diyerek hedeflerinin 120 milyon litrenin üzerinde madeni yağ üretmek olduğunun altını çiziyor.

Üretiminde yüzde 20 daha az plastik kullanılmasına rağmen 2 kat daha sağlam olan ambalajlar, yeni tasarımı sayesinde yüzde 50 daha etkin raf kullanımına da imkân veriyor. Kullanılan plastiği azaltıp lojistik avantaj sağlamasının yanında üretim sırasında ortaya çıkan atık miktarını azalttıklarını ve karbon salımını da aşağıya çektiklerini belirten Köksal, “Yeni ambalajların üretiminde kullanılan plastik miktarı yaklaşık 300 ton, karbon emisyonu ise yaklaşık 12 ton daha az. Ayrıca önceki ambalajlarda yer alan sivri köşelerin daha yumuşak kenarlar haline getirilmesi ve yeni tasarım sayesinde sağlamlığı da artırdık. Yine bu yeni tasarım sayesinde bir palet içerisine çok daha fazla ürün sığdırabiliyoruz. Bunun sonucunda da 2023 yılında yaklaşık 7 bin palet daha az kullanacağız. Bu da palet üretiminde 300 ağaç daha az kullanılacağı anlamına geliyor. Gemlik tesisine yaptığımız bu yatırım sonucunda hem üretim sırasında kullanılan plastik atığı azalttık hem de karbon ayak izimizi düşürerek daha az çevresel etki oluşturduk” dedi.

Gemlik tesisine her yıl düzenli olarak yatırım yapılıyor

Verilen bilgiye göre, Gemlik üretim tesisinde üretilen ürünlerin yüzde 85’i iç pazara, yüzde 15’i ise dış pazara sunuluyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ve Afrika bölgesinin 700 milyon litrelik üretim hacminin yaklaşık yüzde 14’ünü gerçekleştiren Gemlik üretim tesisine 2023 yılında 1 milyon doların üzerinde tank yatırımı, 2024 yılında da 5,5 milyon dolarlık depo yatırımı yapılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta bir ailenin doğal gaz çilesi 4 yıldır sürüyor Şırnak merkez Yeni Mahalle’de yaşayan 5 çocuk annesi, biri engelli ve ameliyat bekleyen çocuğuyla birlikte ısınma mücadelesi veriyor. Elektrik faturası 4 bin lirayı bulan, soba ve elektrikli ısıtıcılar arasında sıkışan anne, "Bir yangın çıksa uyanamasak çocuklarımla birlikte ölürüz" dedi. Akmercan Hakkari-Şırnak doğal gaz firmasının, Yeni Mahalle’de ikamet eden Medine İşnaç isimli genç kadının evine doğal gaz hattı çekmeyerek mağdur ettiği iddia edildi. 5 çocuk annesi kadın, bir çocuğunun Sipina bifida (ayrık omurga hastalığı) nedeniyle engelli olduğunu ve ameliyat olacağını, 3 okuyan çocuğunun olduğunu ve birinin de henüz okul çağına gelmediğini söyledi. Engelli çocuğunun çok hassas olduğunu belirten anne İşnaç, evlerinde yalnızca tek bir odanın kömür sobasıyla ısındığını, bu odanın aileye yetmediğini söyledi. Karbonmonoksit zehirlenmesi ve elektrik nedeniyle çıkabilecek yangın korkusundan geceleri uyuyamadıklarını belirten kadın, "Bu ay elektrik faturam 4 bin lira geldi. Doğal gaz olmadığı için elektrikle ısınıyoruz. Elektrikli soba yakıyorum. Allah korusun, gece evim yanarsa uyanamazsam çocuklarımla birlikte hepimiz ölürüz. Kömür sobası da ayrı bir tehlike. Zehirlenme korkusuyla yaşıyoruz" dedi. 10 metre mesafede olan hat için 4 yıldır müracaat ediyorum Doğal gaz hattının evlerine sadece 10 metre uzaklıkta olduğunu anlatan kadın, 4 yıldır çözüm aradığını ancak sürekli kurumlar arasında yönlendirildiğini belirtti. İşnaç, "4 senedir firmaya gidiyorum, belediyeye yönlendiriyorlar. Belediyeye gidiyorum, firmaya yönlendiriyorlar. Yeter artık. Herkesin bir hakkı var, bizim de doğal gaz kullanmaya hakkımız var’’ şeklinde konuştu. Tek taleplerinin doğal gaz kutusunun verilmesi olduğunu ifade eden İşnaç, "Bize sadece doğal gaz kutusunu versinler. Diğer bütün işlemleri, borca da girsem kendim yapacağım. Çocuklarım için ne gerekiyorsa mücadele ederim. Biz de herkes gibi insanca yaşamak istiyoruz. Bizim de bir gururumuz var’’ ifadelerini kullandı. Öte yandan, firma yetkilileri ise söz konusu adreste kadastro sorunu bulunduğunu, bu nedenle doğal gaz hattının verilemediğini bildirdi.
Bursa Okul müdürü, sinirlendiği öğrenciyi herkesin içinde darp etti Bursa’nın İnegöl ilçesinde okul müdürü sinirlendiği öğrenciyi herkesin önünde itekleyerek darp etti. O anlar kameraya yansırken, öğrencinin ailesi şikayetçi oldu. Ortaya çıkan görüntüler üzerine açıklama yapan baba, "Videoya bakınca zaten aklım başımdan gitti" dedi. Olay, cuma günü İnegöl’ün kırsal Yeniceköy Mahallesi’nde eğitim öğretime devam eden Ömer Osman Çağlayan Ortaokulu’nda meydana geldi. Okul Müdürü Mustafa Ç., sırada bekleyen Muhammed K. (11)’yı saldırarak darp etti. O anlar amatör kameraya yansıdı. Olayın ardından öğrenci, durumu ailesine bildirdi. Aile müdürden şikayetçi oldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Olayı anlatan 11 yaşındaki öğrenci Muhammed Emin K., "O beni durduk yere dövdü. Kafa attı, fırlattı ‘Seni buraya gömerim, herkes burada ahlakını bilecek’ dedi. Çocuğa el hareketi yaptım zannetti. Okula gitmeyeceğim. O beni dövecek ben kendimi savunamayacağım, sonra disiplin verecek tutanak tutacak ben gitmem okula" dedi. Baba Nihat Koca (49), "Cuma günü işten eve geldim. Hanım bana ‘Muhammed’i dövmüşler’ dedi. Ben çocuklar arasında olmuş sandım. Sonra bana okul müdürü ‘Muhammed’i dövmüş’ dediler. Öğretmendir kızmıştır dedim. Daha sonra bana video geldi. Videoya bakınca zaten aklım başımdan gitti. 11 yaşındaki çocuğumu kaldırmış vurmuş. Kafası taşa gelse ne olacak? Ben çocuğumu öğretmenlere emanet ediyorum. Öğretmen bunu yapsa sokaktaki vatandaş kim bilir neler yapar. 4 gündür ben çocuğu bırakıp işe gidemiyorum. Ağlıyor, beni dövecekler diye. Ben ne yapacağım çocuğumun psikolojisi bozuldu? Kime güveneceğiz, nereye gideceğiz? Ben bu işin peşini bırakmıyorum" dedi.