KÜLTÜR SANAT - 23 Ocak 2021 Cumartesi 11:35

Devai-i misk helvası coğrafi işaretle tescillendi

A
A
A
Devai-i misk helvası coğrafi işaretle tescillendi

İhtiva ettiği 39 çeşit baharatla geçmişte şifa amaçlı tüketilen, Edirne’nin Osmanlı Devleti’ne başkentlik yaptığı zamanlardan günümüze uzanan tarihi mirası olan ve sadece Edirne’de üretilen Deva-i Misk Helvasının Coğrafi İşaret Tescili Edirne Ticaret Borsası (ETB) tarafından alındı.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan ETB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, “Borsacılık faaliyetlerinin yanı sıra tarihi miraslarımıza sahip çıkmak adına çalışmalar yapıyoruz. Edirne’de uzun yıllardır geleneksel bir şekilde üretilen, kültürel ve sosyo-ekonomik katma değer kazandıran gastronomik bir ürün olan Deva-i Misk Helvası için 31 Aralık 2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurumuz ile başlayan süreç, 06 Ocak 2021 tarihinde tescilin gerçekleşmesiyle tamamlandı. Diğer başvurularımızı oluşturan Edirne Bademli Kurabiyesi, Edirne Acıbadem Kurabiyesi ve Aynalı Süpürge için süreç devam ediyor. Edirne’mizin ticaret ve turizm altyapısını geliştirmek, tarihi miraslarımızı birer marka değer haline getirebilmek ve haklarını korumak için üreticilerimizle birlikte çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Deva-i Misk Helvasının güzel kokan ve bedene iyi gelen anlamını taşıdığını ve ihtiva ettiği 39 çeşit baharatla geçmişte şifa amaçlı kullanıldığını belirten Öztürk, “Yapılan araştırmalar sonucunda Osmanlı Edirne’sinde halka ücretsiz olarak dağıtılan, belirli günlerde 2.Bayezid Şifahanesinde halka sunulan özel bir tatlı olduğu bilgisine ulaştık. Bir rivayete göre Fatih Sultan Mehmet Han’ın babası 2.Murat’ın Dimetoka üzerinden şehre geldiği bir günde, karşılamaya gelenler arasında bulunan şeker ustasının padişaha bu helvayı sunduğu ve adını kendisinin koymasını istediği rivayet ediliyor. Fatih Sultan Mehmet Han’ın da bu helvayı çok sevdiği aktarılmaktadır. Bir başka rivayet ise padişahın kızının hastalandığı ve şifa bulması için hekimlere başvurduğu, padişahın kızının şifayı Deva-i Misk Helvası ile bulduğu yönündedir. XVII. Asırda üretilip ihraç edildiği bilinmektedir. İçeriğindeki baharatların baskın tadına rağmen tatlı bir helvadır. Özellikle kış aylarında şifa amaçlı tüketilmektedir. Kırkpınar Güreşleri zamanı pehlivanlara zindelik kazandırmak için beslenme programlarında yer verilmektedir. Üretimi ustalık becerisi gerektiren Deva-i Misk Helvasının, Edirne ili ile ün bağı bulunduğu için üretim aşamalarının tamamının Edirne’de gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi.

Koray Ustabaşı
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da "Sıfır Atık" seferberliği çalıştayı sonuçları vizyon buluşmasıyla açıklandı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde küresel bir harekete dönüşen ’Sıfır Atık’ vizyonu, Muğla’da düzenlenen organizasyonla geleceğe taşınıyor. Sıfır Atık Vakfı ve Muğla Valiliği iş birliğiyle gerçekleştirilen ’Muğla Çalıştayı Sonuç Konferansı’, kentin doğasını koruyacak stratejik yol haritasını kamuoyuyla paylaştı. Ortak akıl ve yerel dönüşüm Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün paydaşlığında yürütülen ’Türkiye Sıfır Atık Çalıştayları’nın Muğla ayağı tamamlandı. Programda, akademik dünya, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu çözüm önerileri masaya yatırıldı. Sıfır Atık Vakfı Başkanı Ağırbaş: "Muğla’da bir ilk başlıyor" Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, Muğla’nın bu süreçte öncü bir rol üstlendiğini belirterek şunları söyledi: "Sayın Valimiz çevre konusunda oldukça hassas. Muğla’nın geleneğine hizmet edecek özel bir kurulun kurulacağını ve sıfır atık çalışmalarının bu kurul çatısı altında toplanacağını ifade ettiler. Türkiye’de bir ilk olarak bu çalışmaların Muğla’da başlamasını çok önemsiyoruz. Gençlerimiz ve çocuklarımızla birlikte, yerel yönetimlerin gücünü arkamıza alarak daha yaşanabilir bir Muğla inşa edeceğiz" Rektör Kaçar: "Zihniyet dönüşümü şart" Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, sıfır atığın sadece bir atık yönetimi değil, bir ’zihniyet dönüşümü’ olduğunu vurguladı. Kaçar, "Günümüzdeki aşırı tüketim alışkanlıkları iklim krizini tetikliyor. Sıfır Atık projesi, Türkiye’yi sürdürülebilirlik politikalarında dünyada öncü ülkeler arasına taşımıştır" dedi. Başkan Aras: "İstanbul’un 2,5 katı büyüklüğündeki bu doğayı korumalıyız" Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, kentin coğrafi sorumluluğuna dikkat çekerek çarpıcı veriler paylaştı: Başkan Aras, "Muğla, İstanbul’un 2,5 katı büyüklüğünde bir yüzölçüme sahip. Ancak nüfusumuz çok daha az. Bu bize muazzam bir doğa mirası ve aynı zamanda koruma görevi yüklüyor. Sadece belediyeler değil; 1 milyon Muğlalı ve kentimize gelen 8 milyon turist bu doğayı korumakla mükelleftir. Sayın Emine Erdoğan’ın başlattığı bu vizyon, ülkemizin gelecek yüzyıllardaki iddiası açısından tarihi bir adımdır" dedi. Vali Akbıyık: "Hedefimiz sürdürülebilir bir turizm markası" Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, sıfır atık hareketinin stratejik bir tercih olduğunu ifade etti. Vali Akbıyık’ın konuşmasında, "Bin 484 kilometrelik kıyı şeridimizle Avrupa’nın en uzun sahil şeridine sahip illerinden biriyiz. Hedefimiz sadece sorunu tespit etmek değil, ormanlarımızın ve denizlerimizin korunması için uygulanabilir bir yol haritası oluşturmaktır. Sıfır atık sadece bir sorumluluk değil, güçlü bir stratejik tercihtir. Bu hareketle hem kaynaklarımızı koruyor, hem de çevre bilinci yüksek bir nesil yetiştiriyoruz" dedi. Sonuç ve vizyon Konferansın sonunda, Muğla’nın sahip olduğu zengin biyolojik çeşitliliğin korunması ve ’Sıfır Atık’ modelinin turizm faaliyetlerine tam entegre edilmesi kararlılığı vurgulandı. Katılımcılar, ortak akıl ile şekillenen bu sonuçların Türkiye’nin çevre vizyonuna büyük katkı sağlayacağını açıkladı. Programın sonunda sıfır atık projesine katkı veren kurum ve vatandaşlar ödüllerini aldı.