TEKNOLOJİ - 03 Kasım 2017 Cuma 11:42

Drone dünyasına akademik destek

A
A
A
Drone dünyasına akademik destek

Türkiye’de ilk defa yapılacak olan Drone Ligi, Games Week İstanbul Fuarında kapılarını meraklılarına açtı. Etkinlik kapsamında öğrencilerin ürettiği VR ve oyun yazılımlarının da sergilendiği ligde ayrıca Nişantaşı Üniversitesi Dünya’da hızla büyüyen drone teknolojisine ayak uydurmak için Türkiye Drone Ligi’nin üniversite bünyesinde drone eğitimi vereceğini duyurdu.

Oyun dünyasını bir araya getirecek CNR Games Week İstanbul kapsamında Nişantaşı Üniversitesi‘nde üretilen VR ve oyun yazılımları katılımcılara sunulacak. Nish partner projesi kapsamında Türkiye Drone Ligi ile ortak hareket eden üniversite dünyadaki drone tutkunlarına da ulaşacak. Aynı zamanda dünyada hızla ilerleyen ve birçok sektörde aktif olarak kullanılan drone kullanımı ve drone sporu ile ilgili olarak daha bilinçli hareket etmek ve gelişmeleri yakından takip etmek üzere Nişantaşı Üniversitesi Türkiye Drone Ligi için üniversitede kurdukları birimde drone eğitimi vereceklerini duyurdu.

“Drone konusunda dünyadan geri kalmamalıyız”

Konuyla ilgili olarak öncelikle drone’un dünyadaki gelişimi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Türkiye Drone Ligi Başkanı Can Tayfun, “Hedefimiz öncelikle drone kullanıcılarını bilinçlendirmek ve sayısını arttırmak. Çünkü dünyanın en hızlı gelişen sporu. Dünyada Formula 1’e rakip çıkarılan spordur. İki yıldır dünyadan da takip ettiğimiz üzere çok hızlı ilerliyor. Fakat yarış bizim sadece vitrin işimiz. Çoğu insanın bildiği üzere drone bir silah değil aslında bir spor, hobi ve hizmet sektöründe çok geniş yeri olduğunu anlatmak istiyoruz” dedi.
Üniversite ile yapılan işbirliğinden ve verilecek olan eğitimlerden de bahseden Can Tayfun, “Drone ile ilgili olarak akademik boyut için Nişantaşı Üniversitesi ile birlikte çalışma kararı aldık. Hem basit drone anlatımı, drone nedir, hangi parçalardan oluşur konularını anlatan workshoplar düzenleyeceğiz hem de geliştirilmiş olan dronelar için de İHA sertifikası için başvurusu yapacağız. İHA sertifikası vereceğiz. Aynı zamanda iyi yarışmacılar da çıkaracağız. Drone konusuna çok önem veriyoruz. Renkli ve farklı pistlerle gençlerimizin ve çocukların ilgisini çekmeye çalışıyoruz. Ülkemiz maalesef birçok teknolojiden geri kalmış durumda. Bari bunda geri kalmayalım diyoruz” şeklinde konuştu.

“Bilinçli drone kullanıcıları yetişmeli”

Etkinlikte aktif olarak yer alan Nişantaşı Üniversitesi’nde Kişisel ve Proje Geliştirme Uzmanı olarak çalışan Mehmet Muslu ise, “Türkiye Drone Ligi’ne üniversitemiz içinde bir yer tahsis edildi. Çünkü bizlerde bilinçsiz bir drone kullanıcı olmasın istiyoruz. İnsanlar heves edip bir şekilde drone alıyorlar fakat maddi olarak yapabileceğim bir iş mi diye bakmıyorlar. Sonuçta arabayı ehliyet kullanmıyor gibi bunun da bir eğitimi olması gerekiyor. Bilinçsiz bir drone kullanmak hem maddi hem de manevi kayıplara neden olabilir. Drone eğitimin verilen yerin de bir üniversite olması çok iyi bir durum. Aynı zamanda üniversitemiz içinde açılan drone ile ilgili bölümde de gençlerimiz drone meraklarını da atmış oluyorlar” diyerek sözlerini tamamladı.

Yeşilköy’de Dronemanya pistinde dört gün boyunca isteyen herkes başlangıç drone uçuşu eğitimi alacak. Ücretsiz eğitimde başarılı olanlar hediyeler kazanacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Günler süren yağış sebebiyle mahalleye giden yollar çöktü: Ulaşım, iletişim ve su kesildi Sakarya’nın Geyve ilçesinde hafta başından bu yana etkili olan şiddetli sağanak yağışlar, kırsal mahallelerde heyelan ve çökmelere sebep oldu. Kamışlı, Kızılkaya ve Örencik mahallelerine ulaşımı sağlayan yolların çökmesi neticesinde ulaşım kesilirken, 3 evin heyelan sebebiyle yan yattı. Çöken yol havadan görüntülendi. Sakarya genelinde hayatı olumsuz etkileyen yağışların ardından Geyve ilçesinde kuvvetli yağışın tetiklediği heyelanlar sebebiyle Kamışlı, Kızılkaya ve Örencik mahallelerinde yol çökmeleri meydana geldi. Bölgeye sevk edilen Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri, ulaşıma kapanan yolların onarılması ve yerleşim yerlerine erişimin yeniden sağlanması için çalışma başlattı. Ayrıca aynı güzergahta olan başka bir yolun çökmesi sebebiyle bazı evler yan yattı. Çöken yol ve yapılan çalışmalar dron ile havadan görüntülendi. "11 kişi heyelanda zarar gören evlerden tahliye edildi" Kamışlı Mahallesi muhtarı Aziz Erdem bölgede yaşanan heyelan ve ekiplerin çalışmaları hakkında bilgi verirken, "Üst üste 4 gün yağan yağışlardan dolayı bölgemizde büyük heyelanlar oldu. 3 tane hanemiz heyelan nedeniyle yıkıldı. Büyükşehir Belediyesi müdahale ediyor. Şuanda Devlet Su İşleri Bölge Müdür Yardımcısı bölgede incelemeler yapıyor. Elektrik, su yok. Fındıksuyu Mahallemize bile buradan su gidiyordu, o hatlarda bozuldu. İletişim yok. Köylerde bayağı bir mağduriyet var. Buralarda büyük olarak heyelan var ama peyderpey çok yerlerde var. 20 bölgede heyelan var ancak hayatı etkileyen 2 bölgemiz var. Şuanda ulaşım sağlanmıyor, bir gün önce jandarma tarafından tahliye edilmişti iki hanemizdeki vatandaşlarımız. Hayvanlarımız da aç susuz duruyor. Bir hanede 3 kişi, diğer hanede 5 kişi, diğer hanede de 3 kişi olmak üzere toplam 11 kişi heyelanda zarar gören evlerden tahliye edildi. Daha çok yazlık olarak kullanılıyordu ama Nisan ayı itibari ile 145-150 haneye ulaşıyoruz biz. Ekipler birinci günden beri sahada. " dedi. (ACK-OK-
Aydın Müdürlerden öğrencilere trafik eğitimi Aydın’ın Nazilli ilçesinde trafik haftası etkinlikleri kapsamında eğitimler sürüyor. Eğitimleri okul öncesinden başlatan kurumlar, çocuklara uygulamalı eğitim vererek farkındalık oluşturuyor. Nazilli’de farklı alanlarda gerçekleştirilen trafik haftası renkli görüntülerle sürüyor. Hafta boyunca süren etkinlikler bu kez Sümerpark içerisinde bulunan özel trafik eğitim alanında gerçekleştirilen eğitimlerde Anasınıfı Öğrencilerine yaya yolu ve üst geçit kullanımı ile trafik işaretleri ve kuralları konularında bilgi verildi. Nazilli İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Büro Amiri Semih Kırbaş ve ekibi tarafından verilen eğitimlerde İlçe Emniyet Müdürü Erdal Esen ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdinç Güner de hazır bulundu. Trafik kurallarını adım adım uygulayan miniklere İlçe Emniyet Müdürü Erdal Esen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdinç Güner ve İlçe Trafik Amiri Semih Semih Kırbaş ile Jandarma ve Polis Trafik ekiplerince düdük, çeşitli eğitim ve boyama kitapları ile farklı hediyeler verilirken, minik öğrencilerde eğitmenlerine çiçek vererek teşekkür etti. Etkinlikte öğrencilerin ellerini tutarak parkur boyunca trafik kurallarını uygulamalı şekilde öğreten İlçe Emniyet Müdürü Erdal Esen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdinç Güner ile görevli personel, eğitim boyunca renkli anlara neden oldu. Çocukların sorularını da yanıtlayan müdürler, minik öğrencilerine tavsiyelerde bulunarak büyüklerine örnek olmalarını istedi.
Aydın Nazilli’de baharın coşkusu Kakava Şenlikleri ile başladı Aydın’ın Nazilli ilçesinde bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Kakava Şenlikleri, baharın gelişini simgeleyen renkli görüntülerle başladı. Nazilli Belediyesi öncülüğünde düzenlenen etkinlik, Kurtuluş Mahallesi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Vatandaşlar, müzikten oyunlara uzanan çeşitli aktivitelerle baharın gelişini coşkuyla karşıladı. Nazilli Belediyesi tarafından baharın habercisi olarak kabul edilen 1’nci Kakava Şenlikleri büyük bir coşku ile gerçekleştirildi. Başkan Ertuğrul Tetik’in ev sahipliğinde yapılan etkinliklere Belediye başkan vekili Selahattin Yılmaz, CHP Nazilli İlçe Başkanı Aslı Ökmen, meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlikler, Roman vatandaşların büyük kısmının yaşadığı Kurtuluş Mahallesi’nde başladı. Yaklaşık bin 400 yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilen Kakava ateşinin etrafında toplanan vatandaşlar, Başkan Ertuğrul Tetik ve eşi ile birlikte dilekler dileyerek ateşin üzerinden atladı. Daha sonra Kurtuluş Mahallesi Sakarya Caddesi’nden başlayan renkli yürüyüş, Atatürk Bulvarı üzerinden, Uzun Çarşı’ya bağlanarak Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Burada da ateş etrafında toplanan Roman vatandaşlar şenlik coşkusunu doruğa taşadı. "Siz varsanız, orada mutluluk ve umut var" Şenlikte konuşan Nazilli Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik, Hıdırellez’in doğanın uyanışını olduğunu belirterek, "Şu anda o kadar mutluyum ki, seçimlerde sizlere ilk defa ‘Nazilli’de roman festivalini yapacağız’ demiştim ve sözümde durdum. Bu şenlikler uzun yıllardır Türkiye’nin dört bir tarafında büyük heyecanla kutlanmakta. İlk defa Nazilli’de oluyor, size söz veriyorum, bundan sonra da devam edeceğiz. Hıdırellez biliyorsunuz, tabiatın doğuşu, uyanışı, yeni bir umut olarak kutlanan bir olay. Ancak bu sadece bir eğlence değil, aynı zamanda bir yeniden doğuşu, umudu, bereketi ve toplumsal birlikteliği getiriyor. Sizler varsanız orada mutluluk ve umut var. Ben hayatımda sizin kadar özgür, doğanın gelişini bu kadar güzel kutlayan, sizin kadar mutlu, birlikte bir topluluk görmedim. Siz varsanız orada gerçekten eğlence umut, neşe var. Bu kültürü gerçekten yaşatmamız gerekiyor. Ülkemizin en önemli özelliklerinden biri, bir sürü kültüre sahip olmamız. Siz özgürlüğünüze, mutluluğunuza ve birlikteliğinize bağlı olan grupsunuz. Ben sizlerle her zaman beraber olmak istiyorum, sizlerle gurur duyuyorum" dedi.
Kayseri Yahyalı’da değerler buluşması: ÇEDES Yıl Sonu Şenliği coşkuyla kutlandı Yahyalı’da Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) Projesi kapsamında düzenlenen yılsonu şenliği güzel görüntülere sahne oldu. Yahyalı İlçe Müftülüğü, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen programa; Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, İlçe Müftü Vekili Yasin Ekim, İlçe Millî Eğitim Müdürü Yavuz Postallı, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Serhat Tarlacı, şube müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Cami içerisinde öğrencilerin hazırladığı şiirler, sunumlar ve gösterilerle başlayan program, katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı. Gençlerin milli ve manevi değerleri yaşayarak öğrendiği bu buluşma, cami atmosferine ayrı bir güzellik kattı. "Geleceğimiz değerlerimizle şekilleniyor" Programda konuşan Belediye Başkanı Esat Öztürk, projenin önemine dikkat çekerek, "Bugün burada evlatlarımızın milli ve manevi değerlerle kuşanmasına şahitlik ediyoruz. ÇEDES projesi, çocuklarımızın hem çevresine duyarlı hem de değerlerine sadık bireyler olarak yetişmesi noktasında hayati bir köprüdür. Hacı Niyaz Ağa Camii’ndeki bu tablo, gençlerimizin cami ile olan bağını güçlendiriyor. Kardeşlik ve paylaşma ruhunu yansıtan bu organizasyonda emeği geçen tüm kurumlarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Biz her zaman gençlerimizin yanındayız" ifadelerini kullandı. Etkinliğin devamında cami bahçesinde düzenlenen sosyal ve kültürel aktivitelerle çocuklar doyasıya eğlendi. Oyunlar ve çeşitli etkinliklerle birbirleriyle kaynaşma fırsatı bulan öğrenciler, günün coşkusunu zirveye taşıdı.
İstanbul Çıkan tartışmada damadını öldüren kavınvalide ve kızı adliyeye sevk edildi İstanbul’un Kağıthane ilçesinde kızını silahla yaralayan damadını bıçaklayarak öldüren kavınvalide ve kızı adliyeye sevk edildi. Kadının ifadesinde çocuklarını ve torununu korumak için müdahalede bulunduğunu söylediği öğrenildi. Olay, dün saat 15.30 sıralarında Kağıthane ilçesi Çeliktepe Mahallesi’nde meydana gelmişti. İddiaya göre hakkında uzaklaştırma kararı bulunan Rüzgar E. (33), boşanma aşamasındaki eşi Nurşin E.’nin (26) evine gelmişti. Çıkan tartışmada Rüzgar E. yanındaki ruhsatsız tabancayla eşine ateş etmiş, açılan ateş sonucu Nurşin E. boyun, yanak ve çene kısmından yaralanmıştı. Silahlı saldırının ardından evde bulunan baldızı Betül E. (32) ile kayınvalidesi Delal A.’yı (58) de darbetmeye başlayan Rüzgar E. ile aile arasında arbede çıkmıştı. Kavganın büyümesi üzerine mutfaktan aldığı bıçakla damadına müdahale eden Delal A., Rüzgar E.’yi göğsünden bıçaklamıştı. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edilirken, sağlık ekiplerinin yaptığı incelemede Rüzgar E.’nin hayatını kaybettiği belirlenmişti. Ağır yaralanan Nurşin E. ise, yapılan ilk müdahalenin ardından Seyrantepe Hamidiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınmıştı. Polis ekiplerinin olay yerinde yaptığı incelemelerde saldırıda kullanıldığı değerlendirilen ruhsatsız tabanca evde bulunmuş, yapılan çalışmalarda Rüzgar E.’nin ’tehdit’, ’hakaret’ ve ’mala zarar verme’ suçlarından, Nurşin E.’nin ise ’tehdit’ ve ’hakaret’ suçlarından sabıka kaydı olduğu belirlenmişti. Delal A. ve kızı Betül E., polis ekipleri tarafından gözaltına alınmıştı. Kayınvalide ve kızı adliyeye sevk edildi Olay öncesinde Rüzgar E.’nin Nurşin E.’ye tehdit mesajları attığı da öğrenildi. Silahla vurulması sonucu yaralanan Nurşin E.’nin sağlık durumunun iyiye gittiği öğrenildi. Gözaltına alınan kayınvalide Delal A. ise, polis ekiplerine verdiği ilk beyanında çıkan arbedede kızlarını ve torununu korumak için bıçakla müdahalede bulunduğunu söyledi. Betül E. ve anne Delal A., emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.