KÜLTÜR SANAT - 22 Aralık 2015 Salı 21:55

'Ertuğrul 1890' filminin özel gösterimi yapıldı

A
A
A
'Ertuğrul 1890' filminin özel gösterimi yapıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Önümüzdeki süreçte Türkiye-Japonya dostluğuna yeni katkılar sunacak yeni insani hikayelerle birlikte olacağız" dedi.

'Ertuğrul 1890' adlı filmin özel gösterimi, Ankara Devlet Tiyatroları Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde gerçekleştirildi. Özel gösterime Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, yüksek yargı mensupları ve yabancı misyon şefleri katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ünal, gösterim öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye-Japonya ortak yapımı filmin insanın içindeki iyiliği keşfetmenin hikayesini anlattığını belirterek, "Uluslararası ilişkilerde 1800'lü yıllara dayanan Türkiye-Japonya dostluğunu başlatan ve anlatan bir yapımla bir aradayız. 24 Aralık'ta İstanbul'da büyük galası yapılacak, 25 Aralık'ta da vizyona girecek. Önümüzdeki süreçte Türkiye-Japonya dostluğuna yeni katkılar sunacak yeni insani hikayelerle birlikte olacağız" dedi.

Böcek Yapım Uygulayıcı Yapımcısı Oğuz Peri ise en değerli şeyin filmin dostluk ve barış mesajları olacağını belirterek, "Bu film iki tarihi gerçek olayı anlatmakla beraber aslında verdiği mesaj kardeşliğin ve yardımlaşmanın ülkeler arasında, üstelik de arasında 9 bin kilometre mesafe olan iki ülke arasında tarihte yaşanmış iki olayı bize anlatıyor" şeklinde konuştu. İki olayın nasıl birbirine bağlandığına ilişkin soruya Peri, "Aslında iki olay birbirinden çok farklı gerçekleşmiş. Bir tanesi Ertuğrul fırkateyninin 1890 yılında Japonya'da dönüş yoluna geçtiği sırada batmış olması ve o esnada Japon köylülerinin kendi hayatlarını hiçe sayarak Türk denizcilerini kurtarmak ve kurtardıktan sonra yaşatmak için çok değerli bir çaba. Bundan 95 yıl sonra İran-Irak savaşı esnasında bütün Batılı ülkeler Tahran'ı tahliye edip vatandaşını çıkarırken Japonlar yetişemiyor ve Türkiye devreye girip Türk Hava Yolları aracılığıyla 215 Japon vatandaşını o ortamdan çıkarıp Türkiye'ye getiriyor. Tarihsel olayı kurgusal bir dille belgeselmiş gibi anlatıyoruz" karşılığını verdi.

Gişede ne beklediğine dair soru üzerine ise Peri, "Seyirci filme ilgi gösterirse memnun kalacağını düşünüyorum. Gişeyle ilgili bir şeyin tahminini yapmak çok zor. Ama şunu söyleyebilirim; seyirci bu filminden hoşlanacaktır. Japonya'da filme gerektiği değeri verdi ve çok severek izliyorlar. Çünkü maalesef belli türler çok alışkanlık olarak tüketiliyor. Ama sinema değeri, anlattığı hikaye olarak izlenmeye değer bir film" dedi.  

AHMET UMUR ÖZTÜRK - İBRAHİM BERAT YILMAZ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Ankara’da ev yangınında mahsur kalan anne ile oğlu kurtarıldı Ankara’nın Mamak ilçesinde 10 katlı apartmanın 6’ncı katındaki evde çıkan yangında mahsur kalan anne ile oğlu itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Mamak ilçesi Cengizhan Mahallesi 846. Cadde’de yer alan 10 katlı apartmanın 6’ncı katındaki dairede henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri tarafından yapılan müdahalede yangın kontrol altına alınırken, evde mahsur kalan anne A.S. ile oğlu M.S. ise kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Anne ile oğlunun sağlık durumlarında herhangi bir olumsuzluk olmadığı öğrenildi. Apartmanın davalık olduğu için iskanının alınmadığı iddia edildi Apartmanda yaşayan vatandaşlar ise binanın müteahhidinin sürekli değiştiğini ve bu nedenden dolayı iskanın alınamadığını iddia etti. Devam eden mahkeme sürecinden dolayı apartmanlarında eksiklikler olduğunu söyleyen vatandaşlar, sorunun çözülmesini istedi. "Üç senedir soğuklarda sobayla ısınmaya çalışıyorlar" Olayla ilgili konuşan komşulardan Hatice Kaya, "Bu binanın doğal gaz tesisatı olmadığından dolayı aileler ısınabilmek için elektrikli soba yakıyor. O soba da evdeki eşyaların üzerine düşerek yangın çıkmasına neden oluyor. Bu binanın böyle bir çözülmeyen problemi var. Defalarca da müteahhit değişti. Bina davalık oldu. Mahkeme de sürekli erteleniyor. Hem müteahhitler hem binada oturanlar mağdur durumda. Yangında mahsur kalan aile üç senedir burada yaşıyor. O aile beş çocuk sahibi bir aile. Üç senedir soğuklarda sobayla ısınmaya çalışıyorlar. Kendi dairelerinde oturdukları için ’en azından sobayla ısınalım’ diyorlar. Binanın sadece doğal gazı yok. Yangın da çok büyüktü. Ekipler hemen gelmemiş olsaydı can kaybı bile olabilirdi. Ekipler kısa sürede geldi ve müdahale etti" dedi.