DÜNYA - 15 Ocak 2026 Perşembe 16:00 | Son Güncelleme : 15 Ocak 2026 Perşembe 16:02

Fransa, Grönland'a asker gönderdi

A
A
A
Fransa, Grönland'a asker gönderdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Danimarka'nın talebi üzerine askeri tatbikatlara katılmak üzere Fransız askerlerinin Grönland'a gönderildiğini açıkladı.

Avrupa ülkeleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın topraklarına katmak istediği Danimarka'ya bağlı Grönland’a asker gönderiyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sosyal medyadan gece saatlerinde yaptığı paylaşımda, Danimarka'nın talebi üzerine askeri tatbikatlara katılmak üzere Fransız askerlerinin Grönland'a gönderilmesine karar verdiğini belirtti. Macron, "Fransa'nın Danimarka tarafından Grönland'da düzenlenen ortak tatbikatlara, Arktik Dayanıklılık Operasyonu'na katılmasına karar verdim. İlk Fransız askeri birlikleri zaten yolda. Diğerleri de onları takip edecek" ifadelerini kullandı.Fransa'nın Kutup Bölgeleri Büyükelçisi Olivier Poivre d'Arvor, France Info'ya verdiği röportajda, Grönland'a gönderilen askerlerin dağ uzmanları olduğunu söyledi.

NATO ülkeleri asker göndereceğini açıklamıştı

Almanya, Norveç ve İsveç de dün destek amacıyla Grönland'a asker gönderileceğini duyurmuştu. Danimarka, Grönland'a yapılacak bir saldırının NATO'nun sonunu getireceği konusunda uyarıda bulunmuş, adada "NATO müttefikleriyle yakın iş birliği içinde" askeri varlığını genişleteceğini belirtmişti. ABD'nin Grönland'ın kuzeybatısındaki Pituffik Uzay Üssü'nde yaklaşık 150 askeri bulunuyor.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Ambulanstan fırlayıp gazeteciye böyle saldırdı Aksaray’da balkona çıkıp intihar girişinde bulunan genç, polis ekiplerince ikna edildi. Ambulansa bindirilen genç, ambulansın kapısından fırlayıp küfür ederek gazeteciye saldırdı. O anlar anbean gazetecinin kamerasına yansırken, polisin elinden de kurtulan genç, uzun süre gazeteciyi kovaladı. Olay, Yavuz Sultan Selim Mahallesi 5413 Sokak’ta bulunan 4 katlı Serkan Apartmanı’nın 4. katında yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Y.T. (17) bilinmeyen bir nedenle 4. katta ailesiyle birlikte yaşadığı dairenin balkonuna çıkarak intihar girişiminde bulundu. Çocuğun ailesi hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım istedi. İhbar üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri balkonun altında havalı atlama yatağı açtı. Sağlık ekiplerinin hazır beklediği intihar girişiminde polis ekipleri çocuğu kısa sürede ikna ederek balkondan aldı. Sağlık kontrolünden geçirilmek üzere ambulansa bindirilen genç, ambulansın arka kapısından küfrederek gazetecinin üzerine atladı. Kamerası yere düşen gazeteci olay yerinden kaçmaya çalışırken, polisin elinden kurtulan genç, gazetecinin peşini bırakmadı. Çocuğun saldırı ve kovalama anları anbean gazetecinin kamerasına yansıdı. Gazeteci polis aracına bindirilirken, polisin biber gazlı müdahalesiyle genç tekrar yakalanarak ambulansa alındı. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat başlatıldı.
İstanbul Mert Müldür: "İlk hedefimiz gruptan çıkmak" Milli futbolcu Mert Müldür, FIFA Dünya Kupası’nda ilk hedeflerinin gruptan çıkmak olduğunu söyledi. 2026 FIFA Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında A Milli Futbol Takımı, Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi’nde karşı karşıya geldiği Kuzey Makedonya’yı 4-0’lık skorla mağlup etti. Maçın ardından basın mensuplarının sorularına açıklamalarda bulunan milli futbolcu Mert Müldür, "Bugün çok iyi bir maç oldu. Takım olarak çok iyi bir performans sergiledik, 4-0. Kolay bir rakip değildi. Çok güzel geçti. Sakatlık da olmadı, en önemlisi bu. Çok güzel bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. En iyi şekilde Dünya Kupası’na hazırlanıyoruz. Yavaş yavaş heyecan da gelmeye başladı. Dört gözle Dünya Kupası’nı bekliyoruz. Yarın uzun bir seyahat olacak. Yeni saç stilimi beğenmişsinizdir umarım" şeklinde konuştu. Maçta iki bek pozisyonunda da oynamasının hatırlatılması üzerine Müldür, "Maç içinde bu tarz değişiklikler oluyor. Sağ bek başladım, sol bek bitirdim. Benim için çok büyük bir fark yok. Hocam nerede oynatmak isterse orada oynarım" diye konuştu. Dünya Kupası’ndaki hedefler için konuşan 27 yaşındaki futbolcu, "İlk maçımız en önemli maçımız. İlk maçımızı almak istiyoruz. En önemli maçımız o. İlk hedefimiz gruptan çıkmak. Ondan sonra da inşallah adım adım ilerlemek" ifadelerini kullandı.