SAĞLIK - 10 Ağustos 2017 Perşembe 12:09

Gebelik esnasında vücutta oluşan uyuşmalara dikkat

A
A
A
Gebelik esnasında vücutta oluşan uyuşmalara dikkat

Op.Dr. Betül Görgen, gebelik esnasında ellerde karıncalanma, uyuşma ve ağrı varsa bunun sebebinin “carpal tünel sendromu” olabileceğini ve buna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen, “KTS gebelikte oldukça sıktır.El bileğindeki dokularda sıvı birikimi sonucu meydana gelir.Bu birikim (yani ödem), “median sinir” de sıkışmaya neden olur. Bu sinirin sıkışması da elde ve parmaklarda uyuşma ve karıncalanmaya neden olur” dedi.

KTS genellikle 2’nci veya 3’ncü Trimester de meydana geldiğini ifade eden Op.Dr. Görgen, “Eğer bu sıkışmayla ilk gebeliğinizde karşılaştıysanız muhtemelen daha sonraki gebeliklerinizde de başınıza gelecektir. Bazen KTS doğumdan sonra da devam edebilir. KTS eğer kullandığınız elinizde ve tüm elinizi etkilediyse, sabahları ağrıyla uyanmanıza neden olur. Aile hikayesi olanlarda veya daha önce omuz ya da boyunla ilgili sorun yaşayanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Yine gebelikte alınan fazla kilolar olası nedenlerden bir tanesidir. Çoğul gebeliklerde de daha sık görülür. Oldukça rahatsız edici bir durum olmasına rağmen ciddi bir durum değildir. Sıklıkla doğum sonrası 3. ay civarında hormonlar ve sıvı dengesi normale döndüğünde yakınmalar da bitecektir” diye konuştu.

Öncelikle doğru beslenmenin (tuz, şeker ve yağ tüketiminde dikkatli olmak) ve dengeli kilo almanın ağrı ve uyuşmayı engelleyeceğini kaydeden Op.Dr. Görgen, “B6 vitamininden zengin beslenme (Ayçiçek ve susam yağı, brokoli, sarımsak, fındık, avakado, somon), Uygun, göğüs kafesine yük binmesini engelleyen uygun sutyen kullanmanın da ağrı ve uyuşmayı önler” ifadelerini kaydetti.

Gece takılacak atellerin, el bileğinin uyku esnasında kıvrılmasını ve sinir sıkışmasını önlediğini Op.Dr. Görgen, “Ağrılı bilek bölgesine buz uygulanması da ağrıyı azaltır. El bileğine yeşil veya beyaz lahana yaprakları koymak da eldeki ödemi azaltacaktır. Fakat yapraklar temizlenmeli ancak yıkanmamalıdır. Ayrıca yapraklar dolapta soğutulabilir ama dondurucuya konmamalıdır. Ağrı azalana kadar yapraklar yenilenmelidir. Egzersiz: Diğer elle masaj yapmak, nazikçe germe egzersizi yapılması da faydalıdır. Uyurken elinizi hafif yukarıda tutmanıza yardımcı olacak bir askı da faydalı olabilir. Bilinçli yapılan masaj da ağrı azalmasına katkıda bulunur” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Güneydoğu derbisinde gülen taraf Şanlıurfa oldu Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Engelliler Spor Kulübü, Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligi’nin 18. haftasında sahasında Gazişehir Gaziantep’i 67-51 mağlup etti. Güneydoğu derbisi niteliği taşıyan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Engelliler Spor Kulübü ile Gazişehir Gaziantep arasındaki müsabaka, Karşıyaka Spor Salonu’nda oynandı. Ligde 26 puanla 7. sırada yer alan Şanlıurfa temsilcisi, zorlu mücadelenin ilk devresini 38-26 önde bitirdi. İkinci yarıda da iyi bir performans ortaya koyan ev sahibi takım, seyircisinin desteğiyle maçı 67-51 kazanarak, Güneydoğu derbisinin galibi oldu. "Haftalardır bu maça hazırlanıyorduk" Maçın ardından açıklamada bulunan Teknik Direktör Metin Dinçol, "Haftalardır bu maça hazırlanıyorduk. Zor bir maçtı. Antep her zaman bize karşı sert oynamıştır, biz de onlara karşılık verdik. Bizim üst sıralarda yer alabilmemiz için bu maçı mutlaka almamız lazımdı. O yüzden hazırlıklarımızı ona göre yaptık. Bunu da sahaya yansıttık ve bir takım oyunu oldu. Taraftarımız da geldi, onlara da çok teşekkür ediyoruz. Tüm takımı kutluyorum. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne de hayırlı olsun. Hedefimiz öncelikle ilk 8 takım arasında kalmak. Daha sonra da üst sıralarda olup avantajlı bir duruma geçmektir. O yüzden her maç çok önemli, bundan sonraki maçları da inşallah bu havayla kazanırız, üst sıralarda yer alırız" dedi.
Trabzon Günay Güvenç: "Bunun cevabını şampiyonluk kutlamalarında vereceğiz" Galatasaraylı kaleci Günay Güvenç, Trabzonspor maçının ardından yaşanan olayların cevabını şampiyon olduklarında vereceklerini belirterek, Uğurcan Çakır’a yapılanları kınadı. Trendyol Süper Lig’in 28. haftasında Galatasaray, deplasmanda Trabzonspor’a 2-1 mağlup oldu. Maçın ardından sarı-kırmızılı kaleci Günay Güvenç, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Güvenç, istedikleri oyunu sahaya yansıtamadıklarını ifade ederek, "Zor bir deplasmandı. Taraftar baskısı vardı. Trabzonspor’un büyük hedefleri var ve iyi bir konumdalar. Özellikle ilk yarıda istediklerimizi sahaya yansıtamadık. Trabzonspor bizden daha çok istedi ve bu da maçın sonucuna yansıdı" dedi. Saha dışı yaşanan olaylara da değinen Günay Güvenç, "Beni herkes açık sözlü biri olarak tanır. Maçtan birkaç gün önce kalecimiz Uğurcan Çakır’a ve ailesine yapılanları kınıyorum. Milli duyguların yoğun olduğu bir dönemde bu tür olayların yaşanması üzücü. Birbirimizi kırıyoruz. ‘Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur’ diyoruz ama yaptıklarımız ortada" diye konuştu. "Otelimizin önünde takımımıza küfür edildi" Takım olarak konakladıkları otel önünde de olumsuz olaylar yaşandığını dile getiren deneyimli kaleci, "Otelimizin önünde takımımıza küfür edildi. Trabzon polisi müdahale etti ancak bir yere kadar engel olunabiliyor. Uğurcan Çakır bizim için çok önemli bir insan. Ona yapılanları Türk futbolu adına kınıyorum. Ayrıca Galatasaray camiasına müzik eşliğinde küfür edilmesini de doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı. Karşılaşmayı Trabzonspor’un hak ederek kazandığını vurgulayan Günay Güvenç, "Bunun cevabını şampiyonluk kutlamalarında vereceğiz. Kimseye böyle bir şey yaşatmadık. Hatalar olabilir ama bunları aşmamız gerekiyor. Biz sahada cevap vereceğiz. Her şeyin bir zamanı var" şeklinde konuştu.