TEKNOLOJİ - 25 Ekim 2017 Çarşamba 08:44

Google, halk ozanı Aşık Veysel'e özel doodle yaptı |Aşık Veysel kimdir?

A
A
A
Google, halk ozanı Aşık Veysel'e özel doodle yaptı |Aşık Veysel kimdir?

Özel günlere ve kişilere yönelik Doodle’lar hazırlayan Google’dan Aşık Veysel için özel Doodle geldi. Google hazırladığı doodle ile Aşık Veysel'in doğum gününü kutlamış oldu.Aşık Veysel kimdir?

Google ana sayfasında ''doodle'' olarak adlandırılan logoda, Aşık Veysel'in bağlama çalarkenki halinin yanı sıra kilim motifleri yer alıyor.

AŞIK VEYSEL KİMDİR?

Aşık Veysel olarak bilinen asıl adı “Veysel Şatıroğlu” olan usta ozan, 25 Ekim 1894 yılında Sivas’ta dünyaya geldi. Annesi Gülizar hanım babası Ahmet beydir. O yılların vebası olan çiçek hastalığı yüzünden iki kız kardeşini kaybeden sanatçı, 7 yasında aynı hastalıktan tek gözünü kaybetmiştir. Ve vahim bir kaza sonrasında diğer gözünü de kaybederek, tamamen görmemeye başlamıştır. Oğlunun gözleri görmediği için arkadaşları ile oynayamayıp yalnız kaldığını gören Ahmet bey, oyalanması için oğluna bağlama almıştır.

Bağlamayı ilk olarak babasının arkadaşı Çamşıhılı Ali’den öğrenen Aşık Veysel, ilk zamanlar başka ozanların türkülerini çalmaya başlamıştır. 40 yaslarına doğru kendi yazdığı eserleri çalmaya başlayarak, o yıllar Aşıklar Bayramında yer alması ve Atatürk için söylediği türküden sonra namı artarak yayılmaya başlamıştır. Bu yıllarda sadece kendi köyünde değil, Türkiyede birçok yer gezerek türkülerini her kesime aktarmıştır.

Google, halk ozanı Aşık Veysel'e özel doodle yaptı |Aşık Veysel kimdir?

İKİ GÖZÜ DE GÖRMÜYOR

İki gözü de görmeyen ve karanlığa bürünen ozanın annesi ve babası, bu duruma çok üzülüyor ve diğer kardeşlerinin bakamayacağını düşünüp evlendirmek isterler. Akrabaların kızı olan Esma hanım ile evlendirilen sanatçının peşini olumsuzluklar bırakmıyordu. Yeni doğan erkek çocuğunu kaybeden ozan, daha sonradan anne ve babasını da kaybederek, hayata küsmüştür. Bunun üstüne eşinin başka biri ile kaçması ile perişan olan sanatçı, kendini türkülere vermiştir. Eşi terk ettiğinde iki aylık kız çocuğu ozanın yanında kalmıştı. Fakat kız çocuğu da erkek evladı gibi hayatını yitirmiştir. Acı dolu hayatını şarkılara döken ozan, yanık yanık türkülerini sevenleri ile paylaşarak, bir nebzede olsa acılarını dindirmiştir.

Çocuklarının ölmesi ve eşinin bırakması ile birlikte memleketini terk eden sanatçı, arkadaşları ile birlikte başka bir köye yerleşirler. Ve arkadaşları ile birlikte dolandırılan ozanımız, bütün parasını kaybeder. Ve parasız bir şekilde hayatını idame eden sanatçımızın, 1931 yılında yapılan Halk şiirleri bayramı ile hayatı bir anda düzelir, maddi manevi güzellikler yaşamaya başlar. Ve Gülizar adlı bir bayan ile hayatını birleştirir.

Türkülerinde kendine has yorumuyla doğadan insan sevgisine, hüzünden yaşama sevincine, iyimserlikten umutsuzluğa, dinden siyasete, karşılıksız ve umutsuz aşktan, birbirlerini deli gibi sevenlere birçok eser yazıp seslendiren ozanımız, 1941-1946 yılları arasında köy Enstitülerinde bağlama ve halk türküleri dersleri vermiştir. 1965 yılında TBMM’nin kararıyla özel bir kanun çıkarılıp, maaşa bağlandı.

Google, halk ozanı Aşık Veysel'e özel doodle yaptı |Aşık Veysel kimdir?

Aşık Veysel hayatı boyunca Türkiye’nin hemen hemen her yerindeki aşıklarla karşılaşıp tanıştı. Sevilen halk ozanını ölümüne denk her yastan asık ziyaret etmiştir. Veysel Şatıroğlu yanı Asık Veyselin eserleri arasında en çok sevilen ve günümüzde farklı sanatçılar tarafından yorumlanan “Ala Gözlü Benli Dilber”, “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Dostlar Beni Hatırlarsın”, “Kara Toprak” adlı parçalar, farklı uyarlanarak, özellikle genç neslin gönlünü fed etmiştir.

Efsane olan ve türkü deyince ilk akla gelen halk ozanımız, “”Hepimiz Bu Yurdun Evlatlarıyız””, “”Memlekete Destan Oldum”” adlı eserler ile memleketine olan aşkını şarkılar ile ifade etmiştir. Aşıkların yaşadıklarını, en güzel şekilde parçalarına döken sanatçı, “Aşkın Beni Elden Ele Gezdirdi”, “Sen Bir Ceylan Olsan Ben De Bir Avcı”, “Sen Olmasan”, “Gönül Bir Güzeli Sevmiş” adlı şarkıları ile yaralı yüreklere deva olmuştur. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığ’da Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce ülke genelindeki imam hatip liseleri ve ortaokulları arasında düzenlenen Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın bölge finali Elazığ’da gerçekleşti. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce ülke genelindeki imam hatip liseleri ve ortaokulları arasında düzenlenen Genç Sada Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışmasının bölge finali Elazığ’da gerçekleştirildi. Bünyamin Eroğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleşen finale Elazığ olmak üzere Adıyaman, Kilis, Gaziantep, Malatya, Tunceli, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’dan imam hatip ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Çok güzel bir programın icrası için bir arada olduklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yiğit, “Bu tarzda bir program ve etkinlik adına burada olmanız beni ziyadesiyle mutlu etti. Din Öğretimi Genel Müdürlüğümüz, spesifik bir genel müdürlüktür. Hem mesleğe hem de alana öğrencileri yetiştirmek için canla başla mücadele eden ve uğraşan bir kurumdur. Bizler de bu çatı altında imam hatip okulları olarak bu süreci ilimiz özelinde bütün ülkede yürütmeye çalışıyoruz. Bu nedenle buradaki çalışma ve gayret gerçekten çok kıymetlidir. Geçmişte imam hatip okulları, tatbikat camileri veya bölge camilerinde hutbelerini, ezanlarını ve Kuran-ı Kerim tilavetlerini yapıp bu tatbikatı gerçekleştirirlerdi. Ancak son dönemlerde tatbikatın da dışına çıkarak yarışmalar ve programlarla bu güzellikler artık daha üst noktaya gelip hem halka tanıtılıp hem de yaygınlaştırılma hedefine ulaşmış durumdadır. Bugün de inşallah bu bölge finalini ilimizde gerçekleştirmiş olacağız. Burada 8 il yarışmaya katıldı. Geçtiğimiz yıl da ilimizde hutbe okuma yarışmasını gerçekleştirmiştik o da çok hayırlı ve güzel bir şekilde sonuçlanmıştı” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi Hüseyin Demirbaş, “Milli Eğitim Temel Kanununda öğrencileri milli ve manevi değerlere hazırlamak diye bir ödevimiz vardır. Bu fen lisesi için de geçerlidir. Anadolu liseleri için de imam hatip liseleri için de geçerlidir. Tüm öğrencilerimizi kucaklayıp onları milli ve manevi değerleri ile buluşturmak zorundayız. Yoksa ülkenin geleceği kötüye doğru gidiyor demektir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından yarışmaya katılan tüm öğrencilere hediyeler takdim edildi.
Eskişehir TSM Korosu’ndan müzik ziyafeti Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği (TSM) Korosu ’Bahar’ isimli konseri ile Eskişehirli müzikseverlere keyifli bir akşam geçirdi. Konser, katılanlardan tam not aldı. Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, Şef İdil Çeliker yönetiminde çalışmalarına devam ederken, birbirinden özel konser programları düzenlemeyi sürdürüyor. Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu ‘Bahar’ adlı konseri İdil Çeliker’in şefliğinde Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Konsere Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra meclis üyeleri ve birçok müziksever vatandaş katıldı. “Günlerimiz müzikle dolsun” Konserde bir konuşma yapan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Tepebaşı sanatın merkezi oldu. Burada İnci Çayırlı’yı da rahmetle anıyorum. Türk Sanat Müziğinin çok değerli hocasıydı. Bu koronun kurulmasında büyük emeği var. Şimdi bayrağı İdil hoca aldı. Koromuz da çok iyi, keyifle Türk Sanat Müziği dinledik. Ben İdil hocama ve koroya teşekkür ediyorum. Günlerimiz müzikle dolsun, güzelliklerle dolsun” dedi. “Kadına değer veren büyük isim” Koro Şefi Çeliker de, “Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Kadına değer veren, sanata değer veren çok büyük bir isim Ahmet Ataç bizim için. Biz size teşekkür ediyoruz, iyi ki varsınız” diye konuştu. Konuşmaların ardından Başkan Ataç da koroya katılarak ‘Arabaya Taş Koydum’ isimli parçayı seslendirdi. Konser, alkışlar eşliğinde sona erdi.