EKONOMİ - 01 Aralık 2021 Çarşamba 14:25

Google, Türkiye’deki 15’inci yılını kutladı

A
A
A
Google, Türkiye’deki 15’inci yılını kutladı

Google Türkiye’deki 15’inci yılını kutladı. Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, “Google’ın Türkiye’de gelişimine katkıda bulunduğu dijital ekosistem, toplam 1,4 milyon kişilik istihdam ve dijital ekonominin milli gelir içerisindeki payı yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştı. Türkiye’nin dijitalleşmesi esnafımızın dijitalleşmesiyle gerçekleşecektir” dedi.

2006 yılından itibaren Türkiye’de hizmet vermeye başlayan Google, Türkiye’de 15’inci yılını kutladı. ‘Dijitalleşme Yolculuğunda Türkiye’nin Yanında Olmak’ misyonuyla çalışmalarını sürdüren arama motorunun Türkiye ofisi, 15 yıldır kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak, onları bilgilendirmek ve geliştirmek için pandemi süreci de dahil olmak üzere ekonomi, eğitim ve kültür alanlarında yerel ihtiyaca yönelik birçok proje ve ürün geliştirdi.

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu’nun katılımıyla düzenlenen basın toplantısı ile şirket Türkiye’deki 15 yılının değerlendirmesini paylaştı.

Toplantıda Google Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Sırma Süren, Google Türkiye Kamu İşleri Müdürleri Erkan Kaptan ve Zeynep Güven de şirketin Türkiye’de bugüne kadar Türkiye ekonomisine yaptığı katkılar, gençlere yönelik uygulamalar, pandemi süresince KOBİ’lerin dijitalleşmesi için geliştirdiği projeler, sanata destekleri hakkında bilgiler verdi.

Geleceğin yolu dijital ekonominin büyümesinden geçiyor

Şirketin Türkiye’ye bugüne kadar verdiği ekonomik katkılardan bahseden Mehmet Keteloğlu, “Şirket olarak Türkiye’nin dijital ekonomisine katkı sağlayarak dünyanın içinde bulunduğu dijital dönüşüm rüzgarında ülkemizin de yerini almasına destek oluyoruz. Google Arama, Görüntüleme, Alışveriş, YouTube, Google Haritalar, Google Benim İşletmem, G Suite, Google Bulut Platformu, Android, Google Play ve diğer Google uygulama ve insiyatiflerinden oluşan Google tarafından desteklenen Türkiye’deki dijital ekonominin milli gelir içerisindeki payı yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştı. 2023 yılında bu payın yüzde 4,7 seviyelerine ulaşacağını öngörüyoruz. Bugüne kadar toplam 1,4 milyon kişilik istihdam oluşturan bu dijital ekosistemin Türkiye ekonomisine katkısının 5 yıl içinde 2 kattan daha fazla artacağını düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Keteloğlu, teknolojiye erişimi özgürleştirerek yerel oyuncuların global pazara taşınmasına olanak sağlayan Android ekosisteminin de Türkiye ekonomisine 83 milyar TL katkı sağladığına, bu ekosistem ile de 750 bin kişinin istihdam edilmesine destek olduklarına dikkat çekerken, Android’in Türkiye ekonomisine katkısının 2023 yılında 193 milyar TL’ye ulaşarak gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2,7’sini oluşturacağını öngördüklerini kaydetti.

“Türkiye’nin dijitalleşmesi esnafımızın dijitalleşmesiyle gerçekleşecektir”

Türkiyenin dijitalleşmesi iççin esnafların dijitalleşmesi gerektiğini belirten Keteloğlu, “Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğunda KOBİ’lerimiz var. Onlarında çok ciddi bir potansiyeli bulunuyor. Pandemi döneminde en fazla zarar gören sektör oldular. Biz Ticaret Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimiz ve Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu ile beraber çalışma başlattık. Bu çalışma çerçevesinde hem becerileri arttırmaya yönelik eğitimler düzenliyoruz bunları düzenlerken online ürün ve araçlarla donatıyoruz. Bunlarıda Google Türkiye Dijital Platformu olarak tek bir merkezde topladık. Özellikle vurgulamak istediğim Türkiye’nin dijitalleşmesi esnafımızın dijitalleşmesiyle gerçekleşecektir'' diye konuştu.

“Dünyada indirilen oyun adedi olarak baktığımızda yüzde 6’sı Türk oyun üreticilerinden”

Türk oyun üreticilerinin dünyada söz sahibi olduğunu aktaran Keteloğlu, “Türk tüketicisinden bahsedersem teknolojik ürünleri biz sadece tüketen değil, aynı zamanda teknolojik çözümler üretende bir genç nesil olmasını arzu ediyoruz. Potansiyeli çok yüksek genç bir nüfusa sahibiz. Veri olarak paylaşacak olursam; oyun geliştirme sektöründe dünyada indirilen toplam oyun adedi olarak baktığımız zaman bunun yüzde 6’sı Türk oyun üreticilerinden. Bu çok büyük bir potansiyel. Gelecekte Türkiye oyun geliştirme mükemmellik merkezi bile olabilir. Tabii ki burada en önemli konu girişimcilerin önünü açmak ve onları donatmak. Hem inovatif ürün ve çözümler ile donatmak hem de yetkinlikleri ve becerileri geliştirmek'' açıklamasında bulundu.

Verilen bilgiye göre, arama motoru bugüne kadar Türkiye’de işletmelerden öğrenci ve öğretmenlere, girişimcilerden esnaf ve KOBİ’lere toplumun birçok farklı kesiminin hayatını kolaylaştırmak, onları bilgilendirmek ve geliştirmek için ekonomi, eğitim ve kültür alanlarında pandemi sürecinde dahi ara vermeden yerel ihtiyaca yönelik birçok ürün ve proje geliştirdi. Ticaret Bakanlığı desteğiyle hayata geçirilen Dijital Dönüşümle Fark Oluşturan Esnaflar programı kapsamında KOBİ’ler, dijital araçlar, yetenekler, kamu kurumlarına sağlanan reklam kredileri, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’na yapılan 500 bin dolar hibe ve 3 milyon dolar krediden oluşan toplam 12 milyon dolar değerinde finansal katkı ile destekleniyor. Arama motoru Dijital Türkiye Platformu ile 1,5 milyon birey ve esnafa dijitalleşme yolculuklarını hızlandıracak birçok ücretsiz çözüm olanağı sunuluyor. Turizm sektörünün dijitalleşmesine destek olmak amacıyla da Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) iş birliği ile binlerce turizm işletmesi ve çalışanına dijital dönüşüm için gerekli beceri ve içgörüler kazandırıldı.

Teknoloji sektörüne özel nitelikli iş gücü yetiştirmek ve Türkiye’nin dijital oyun ve uygulama ekosistemi hakkında konuşan Keteloğlu, "Türkiye'nin teknoloji sektörüne özel nitelikli iş gücü yetiştirmek için Oyun ve Uygulama Akademisi projesini sunduk. Türkiye’nin dijitalleşmesi uzun soluklu bir yolculuk. Bu yolculukta şirket olarak destek olmaya devam edeceğiz. Dijital beceri ve yetkinliklere yatırım yapmamız gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içerisindeyiz. Yakın zamanda Oyun ve Uygulama Geliştirme Akademisini başlattık. Türkiye’deki toplam yazılımcı 170-180 bin olarak söyleniyor. Bazı Batı Avrupa ülkelerinde 800 bine yaklaşan rakamlar görülüyor. Bizde geliştirdiğimiz bu akademi ile senelik 2 bin genci yetiştirme hedefimiz neredeyse Türkiye’de yetişen senelik yazılımcı grubunun yüzde 20’sine tekabül ediyor. KOBİ’lerimize desteklerimizi sürdüreceğiz. Akademi’nin ilk yılında 2 bin genci mezun etmeyi ve yüzde 50 kadın kotası ile kadınların teknoloji sektöründe daha etkin şekilde yer almalarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Şirket, yeni garaj hikayelerinin çıkmasını teşvik etmek ve iyi fikri olan uygulama geliştiricilerini desteklemek için kurulan Google Geliştirici Toplulukları (GDG) ile de yakın çalışıyor. Geliştirici Toplulukları, 2021 başından beri salgına rağmen Şanlıurfa’dan Tekirdağ’a 35 farklı ilde 90 farklı üniversiteden 110 bin geliştiriciyi profesyonel geliştirici toplulukları ile buluşturdu” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen ‘Öğretmenler İçin Dijital Dönüşüm Programı’ kapsamında ise bugüne kadar 1 milyon öğretmen ‘Disiplinlerarası Öğretimde Bilgi İşlemsel Düşünme’ konusunda rehber kaynaklara ulaştı ve eğitimle buluştu. Ayrıca Türkiye genelinde 5 milyon öğrenciye, arama motoru sayesinde her akademik yılda temel kodlama ve dijital güvenlik konularında eğitime erişim imkanı sunuyor. Çocuklara internette paylaşım yaparken dikkat etmeleri gereken noktaları anlatmak ve çevrim içi dünyada var olan tuzaklar konusunda bilinçlenmelerini sağlamak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile hayata geçirilen “İnternot Olmaya Var Mısın?” programı ile de bugüne kadar toplam 1.3 milyon kişiye ulaşıldı.

Anıtkabir artık Google Street View'da tüm dünyanın ziyaretine açık

Arama motoru, geliştirdiği proje ve ürünlerle kültür sanat alanında da dijitalleşmeye katkı sağlıyor. Şirket son olarak 275 bin dolarlık Google.org hibesi ile pandemi döneminde zor günlerden geçen sahne emekçilerinin dijital yetenekler kazanarak izleyicileriyle alternatif platformlarda buluşmalarına yardımcı olmayı hedefleyen Sahne 2.0 projesine finansal destek sağladı. Sahne 2.0 ile yüzde 60’ı kadın olmak üzere 8 binin üzerinde sahne emekçisine ulaşılması hedefleniyor. Arama motoru, ayrıca Google Arts & Culture ve Google Street View ile Türkiye’nin yüzyıllık kültür mirasını teknolojinin sağladığı araçlarla dünya ziyaretçileriyle buluşturuyor. Kullanıcılar aralarında Sakıp Sabancı Müzesi, Masumiyet Müzesi, Pera Müzesi, İstanbul Modern ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü gibi Türkiye’den tam 11 müzeyi adeta oradaymış gibi gezebiliyor, her an her yerden keşfedebiliyor. Google Street View teknolojisi ile kapılarını sanal olarak tüm dünyaya açan Türkiye’nin önemli değerleri Anıtkabir ve Çanakkale Şehitlikleri, özellikle salgın döneminde evlerinde olan pek çok kullanıcı tarafından ziyaret edildi.

Rakamlarla 15 yıllık katkı

Arma motorunun Türkiye’de gelişimine katkıda bulunduğu dijital ekosistem, bugüne kadar toplamda 1,4 milyon kişilik istihdam oluşturdu. Arama motoru tarafından desteklenen dijital ekonominin milli gelir içerisindeki payı yüzde 4’ü aşarak 150 milyar TL’ye ulaştı. 2023 yılında bu payın yüzde 4,7 seviyelerine ulaşacağı öngörülüyor. Google Türkiye, toplamda 143,9 milyar TL’lik ekonomik faaliyetin oluşturulduğunu bir ekosistemin oluşmasına katkı sağlıyor. Ekosistemin Türkiye ekonomisine sağladığı katkının 5 sene içinde 2 kattan daha fazla artacağı öngörülüyor. Teknolojiye erişimi özgürleştirerek yerel oyuncuların global pazara taşınmasına olanak tanıyan Android ekosistemi de, Türkiye ekonomisine 83 milyar TL katkı sağlıyor, 750 bin kişinin istihdam edilmesine destek oluyor. Android’in 2018’de gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 2,3’ünü oluşturan Türkiye ekonomisine katkısının, 2023’te 193 milyar TL’ye ulaşacağı ve gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2,7’sini oluşturacağı öngörülüyor.

Furkan Serttaş
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Yüksekova-Irak arasındaki turizm ağı genişliyor Hakkari’nin Yüksekova ilçesi sınır komşularıyla turizm ağını geliştirmeye devam ederken, Irak’tan gelecek olan 15 acente için bilgilendirme öncesi Başkan Cevdet Özgökçe başkanlığında toplantı yapıldı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Yüksekova Esnaf Sanatkârlar Odası (YESO) öncülüğünde başlatılan Iran-Yüksekova arasındaki turizm atağı için bir araya gelindi. İlçenin Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan Zagroz İş Merkezi’nin Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odasında bir araya gelen STK’lar, iş adamları ve yerel esnaflarca, Irak’ın güney kenti ve Yüksekova arasındaki geliş-gidiş bağlantılarını hızlandırmak için 4 günlük ziyaret öncesi görüşme toplantısı yapıldı. Yapılan toplantıda, Hakkâri ve ilçelerine, Van’a Irak’ın güney kentinden gelen misafirler için görüşmeler yapıldı. Toplantıya, TÜRSAB Başkanı Cevdet Özgökçe, Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Gürdal, iş adamı ve Bubi Van Seyahat Acentasının Ebubekir Zirek ve çok sayıda esnaf katıldı. Yüksekova’nın büyümesi için yeni turizm rotasına başladıklarını belirten TÜRSAB Başkanı Cevdet Özgökçe, “Hakkari ve bölgesinin turizmini geliştirmeyi, büyütmeyi göz önüne alarak yola çıktık. Bölgedeki yeni rotaları oluşturmak için buradayız. Allah nasip ederse 21 Mayıs’ta Irak’ın güneyinde Arap bölgesinde 15 tane seyahat acentesinin Hakkâri’ye davet ettik. Acenteleri 2 gün Hakkâri ve 2 gün Van olmak üzere 4 gün ağırlayacağız. Yakın bir süreçte de buradaki sektörle bir araya gelip Türkiye’de iç pazarda kültür turları yapan büyük tur operatörleri ile acenteleri Yüksekova’ya davet edip coğrafyamızı tanıtmayı planlıyoruz. Bölgedeki turizmi mevsimsellikten çıkartıp 12 aya yaymak istiyoruz. Nitelikli turisti buraya getirebilmek için bugün buradayız. Bildiğiniz üzere geçen sene Yüksekova’ya Hilton oteli yapıldı. Çok güzel bir otel. Yaklaşık 170 tane odası var, bu da bizim elimizi güçlendiriyor. TÜRSAB olarak geçen yıl gibi bu yıl da ağırlığımızı bu bölgeye vereceğiz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Türk Hava Yolları, Taş Tepeler Projesi’nin ana sponsoru oldu Türk Hava Yolları 2024 – 2029 yılları arasında Taş Tepeler Projesi’nin ana sponsoru ve karşılama merkezi ile araştırma merkezinin isim sponsorluğunu üstlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy anlaşmayla ilgili olarak “Türk Hava Yolları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki işbirliğinin artarak devam edeceğine inanıyorum.” açıklamasında bulundu. Sponsorluk imza töreninde konuşan Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat; "Özelde Göbeklitepe ve genelde ise 12 ayrı antik yerleşim yerinden oluşan Taş Tepeler yöresi sadece Türkiye’deki değil dünyadaki en önemli keşiflerden ve kazı alanlarından birisidir. Bildiğiniz üzere Türk Hava Yolları olarak dünyanın birçok farklı bölgesinde ülkemiz turizmine katkı sağlamak ve ülkemizi tanıtmak için etkinlikler düzenliyoruz. Amerika’dan Uzakdoğu’ya ve Avustralya’ya uzanan bir yelpazede düzenlediğimiz bu etkinliklerde Taş Tepeler’in tanıtımına özel ihtimam gösteriyor bu güzide belgeyi tanıtmak ve turizme katkı sağlamak için çalışıyoruz. Türk Hava Yolları olarak Taş Tepeler projesinin sponsorluğunu üstlendiğimizi bildirmekten gurur ve mutluluk duyuyorum. Türk Hava Yolları olarak Taş Tepeler projesinin ana sponsoru ve Karşılama ile Araştırma Merkezi’nin isim sponsoru oluyoruz. Uzun soluklu bir proje olan Taş Tepeler projesine hep birlikte katkı sağlamaya Taş Tepeler’i, Şanlıurfa’yı ve ülkemizi dünyanın dört bir tarafına tanıtmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Taş Tepeler anlaşmasına dair açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Özellikle Anadolu Arkeoloji konusunda çok büyük bir envantere sahip. 2018’den itibaren bu arkeolojik değerlerin gün yüzüne çıkarılması ve çıkarılan envanterin korunması açısından yeni bir politika uyguluyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çok yoğun çalışmalara öncelik ediyoruz. Türkiye geneline baktığımızda 144 noktada yerli kazı başkanlığı, 32 noktada yabancı kazı başkanlığı vardı. Bu sene yeni projemizle birlikte hem kazı başkanlıklarının tamamı yabancı kazı başkanlıklarının olduğu yerlerde, yerli kazı başkanlıklarıyla takviye edildi hem de ekip, ekipman ve bütçe olarak desteklenerek 12 aylık kazı programın alındı. Burada sevinerek söylemem gerekiyor ki Taş Tepeler projesi geleceğe miras kapsamına alınmış projelerin başında geliyor. Geçen sene Türkiye’de 720 noktada kazı ve kurtarma çalışması yapıldı ve bu dünyada rekordur. En çok yıllık kurtarma çalışması yapılan ülke olduk. 2024’te bu sayıyı 750’ye çıkartmaya çalışıyoruz. 2026’da da yıllık 800’lük kazı çalışması projelendirerek bu süreci arttırarak dünya genelindeki liderliğimizi devam etmek istiyoruz.” dedi Konuşmasına Taş Tepeler projesi çalışmalarından söz ederek devam eden Bakan Ersoy, “Özellikle 2021 yılında başlatılan Taş Tepeler projesiyle daha önceleri sizin Göbeklitepe olarak bildiğiniz projeyi çok daha geniş bir alana yaydık. Özellikle Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe veya Harbetsuvan gibi 11 ayrı bölgeye yayılarak çalışmalar devam ediliyor. Burada Karahantepe ve Göbeklitepe’de özellikle Taş Tepeler projesinde Şanlıurfa müzemizin denetiminde İstanbul Üniversitesi arkeoloji ana bilim dalıyla birlikte detaylı bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalar sadece bir üniversite ile sınırlı değil. Şu anda 21 tanesi yabancı olmak üzere yaklaşık 32 tane üniversite ve enstitü birçok akademik kurumla iş birliği yaparak bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Şu anda arkeoloji konusunda Türkiye’deki en geniş kapsamlı arkeoloji projesi olarak da bu benimsenmiş durumda. Hatta Karahantepe özelinde 2023 yılında 32 ülkeden 970 hakemin katıldığı bir süreçte. Dünyanın en önemli 9 projesinden biri olarak kabul edildi.” ifadelerini kullandı. Konuşmanın sonlarında Türk Hava Yolları ile yapılan anlaşmanın önemine vurgu yapan Ersoy, ”Bu sponsorluk çok önemli. Türk Hava Yolları ile yaptığımız bu çalışmalar kapsamında bu yıl içinde laboratuvarların da olduğu bir araştırma merkezini hayata geçireceğiz. Karahantepe’de önümüzdeki sene ziyaretçi merkezini oluşturacağız. Geçen sene deprem sebebiyle ertelemiş olduğumuz Dünya Neolitik Kongresi’ni 4 – 8 Kasım tarihlerinde Harran Üniversitesi’nde gerçekleştireceğiz. Ben Türk Hava Yolları ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinin ilerleyen yıllarda artarak devam edeceğini düşünüyorum. Zaten turizm açısından da bakıldığı zaman 330’dan fazla noktaya direkt uçuşuyla Türk Hava Yolları inanılmaz bir hizmet sunuyor. İnşallah bu sinerjiyi katlayarak devam ettireceğiz. Bugün imzalayacağımız anlaşmanın protokolünün de daha nice hayırlı protokollere vesile olmasını diliyor, teşekkür ediyorum.” dedi. Bakan Ersoy’un konuşmasının ardından karşılıklı olarak imzalanan anlaşma sonrası ikili basın mensuplarına poz verdi. Program “Connect To Türkiye” Etkinliği ile devam etti.
Balıkesir Ulusal doğal gaz boru hattı Dursunbey’e geliyor Taşımalı CNG sistem ile 2021 yılında Dursunbey’e kazandırılan doğal gaz, 2025 yılında Dursunbey’e ulusal hat ile gelecek. Orhaneli üzerinden gelecek olan hatta çalışmalar başladı. Dursunbey’de gerçekleştirdiği projeler ile isminden sıklıkla söz ettiren Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, sözünü verdiği doğal gaz ulusal boru hattı projesine, BOTAŞ yetkililerinin de katıldığı törende start verdi. Dursunbey 2. Etap TOKİ konutları üzerinde bulunan şantiye alanından başlayan projenin açılış törenine Belediye Başkanı Ramazan Bahçavan, BOTAŞ Kontrolör Amiri Abdullah Kılıç, Belediye Meclis üyeleri, ilçe muhtarları, STK temsilcileri, yüklenici firma yetkilileri, çeşitli kurum ve kuruluşlardan yetkililer ile çok sayıda vatandaş katıldı. Açılış konuşmasını yapan Başkan Bahçavan, yıllardır hayalini kurmuş oldukları bir projenin gerçekleşmesine bu törende şahitlik ettiklerini belirtti. Dursunbey’in yüzde yetmişinin ormanlarla kaplı olduğu halde hava kirliliğinin yaşandığını söyleyen Bahçavan; “Allaha şükür çabalarımız sonuç verdi. Burada BOTAŞ’ın yetkilileri var, onların nezdinde Enerji Bakanlığımıza ve BOTAŞ Genel Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. İlk etapta bakanlığımızın çabaları, bizlerin onlara defalarca gidip gelmemizle taşımalı sistem doğal gaza kavuştuk. Tabi o da bir yere kadar. Tüm Dursunbey’in daha konforlu doğal gaza kavuşması, OSB’mizde de doğal gaz ihtiyacı olması nedeni ile ulusal doğalgaz için de girişimlerimiz oldu. 37,5 kilometrelik bu hatta Büyükorhan’a doğru çalışmalar hızlı bir şekilde başladı. Ben bu çalışmalara vesile olan en başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Enerji Bakanımıza, BOTAŞ Genel Müdürümüze, BOTAŞ yetkililerine ve elini taşın altına koyan kıymetli müteahhidimize çok teşekkür ediyorum” dedi. Çalışmalar hakkında teknik bilgi veren BOTAŞ Kontrolör Amiri Abdullah Kılıç ise “Büyükorhan ilçesinden aldığımız doğal gazı Dursunbey’de yapacağımız PİG istasyonuna yaklaşık 38 kilometrelik bir hatla getireceğiz. Projemizin yer teslimi 27 Mart 2024’te yapıldı. Toplam yapım süresi 1 yıl olacak. Projemizin bitiş süresi ise 27 Mart 2025 olarak belirlendi. Ama biz bu projeyi bir yıl kadar uzatmak istemiyoruz. Mümkün olan en kısa sürede inşallah Kasım ayı gibi bitirmeyi planlıyoruz. Güzergâh açma çalışmalarımız başladı. Bu sürede yaklaşık olarak 3 km güzergâh açtık. Güzergâh açma çalışmalarımız devam ederken önümüzdeki hafta itibari ile boru dizmeye ve kaynak yapmaya başlayacağız. Yapılacak olan testlerin ardından yıl sonuna doğru bu hatta gazı vermeyi planlıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından Dursunbey Müftüsü Ali, Öztürk tarafından dua yapılırken, sonrasında ise kurban kesildi. Törenin ardından güzergâhta incelemelerde bulunan katılımcılar, yüklenici firma yetkililerine kolaylıklar diledi.