GÜNDEM - 03 Haziran 2017 Cumartesi 08:05

Hacıosman - Yenikapı Hattında sürücüsüz metro dönemi

A
A
A
Hacıosman - Yenikapı Hattında sürücüsüz metro dönemi

İstanbul’da yüzde 42’si yerli katkı ile üretilen sürücülü ve tam otomatik sürücüsüz vagonlar raylarla indirilmeye başlandı. Programda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Yüzde 42’si yerli üretim olan vagonların maliyeti 77.5 milyon Euro artı KDV’yi sisteme dahil ediyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yüzde 42’si yerli katkı ile üretilen sürücülü ve tam otomatik sürücüsüz vagonları düzenlenen törenle Hacıosman-Yenikapı raylarına indirdi. Seyrantepe’deki Ulaşım A.Ş Metro İstasyonu’nda düzenlenen törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra vagonları üreten firma yetkilileri ve çok sayıda görevli katıldı. Sakarya'daki fabrikalarda yerli katkı ile üretilen vagonlardan ilk etapta 8 tanesi indirilirken, Aralık ayına kadar toplamda 68 sürücüsüz vagonun sisteme dahil edilmesi planlanıyor. Yeni vagonlarla birlikte Hacıosman - Yenikapı Metrosu’nda sefer yapan 92 metro sayısının 160 ulaşarak, seferlerin ise 2 dakikaya düşürülmesi planlanıyor. Yapılan çalışmalar sonrasında ise yolcu taşıma kapasitesinde minimum yüzde 30 artış olması hedefleniyor.

“Yeni 68 vagonla 160’a ulaşacak sistem sayesinde yüzde 30 yolcu sayısı artacak”

Vagon indirme töreninde konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Şuanda Seyrantepe’de ki metro istasyonumuza 68 tane vagon indireceğiz. Bugün 68 vagonumuz şuanda hatta bulunan 92 vagona ilave edilerek devreye girecek. Böylece vagon sayısı 160 vagona ulaşacak. 160 vagon bu sistemde çalışırken, yüzde 30 daha fazla yolcu taşıyabilecek. Çok ileri bir teknolojik sistem olarak devreye giren bu vagonların özellikleri var. Bahsettiğim gibi insansız bir sistem olarak çalışacak. Yani sistem tamamen kendi elektronik bir yazılımla depo alanlarına gidebilecek ve devreye girerek sistem çalışacak” dedi.

“Yüzde 42’si yerli yapım olan vagonların maliyeti 77.5 milyon Euro artı KDV”

Vagonların yerli üretim olması konusunu önemsediklerini söyleyen Başkan Topbaş, “Bu araçlarda özellikle yerli üretimi önemsediğimiz için yüzde 42’sinin yerli olduğunu ifade edebiliriz. Şu anda ki bu 68 vagonun bize maliyeti takriben 77.5 milyon Euro artı KDV’yi sisteme dahil ediyoruz. Böylece Hacıosman’dan Yenikapı’ya kadar ve Seyrantepe’ye kadar mekanik ve sistematik olarak çok daha rahat çalışacak” diye konuştu.

“Başlangıcı olan vagonlar 2017 Aralık ayında tamamlanmış olacak”

Teslimatlardan şu anda başlangıcını yaptıklarını belirten Başkan Kadir Topbaş, “Teslimatlarına bu gün başladığımız vagonlar 2017 Aralık ayında hepsi tamamlanmış olacak. Böylece 160 tane vagon bu sistemde çalışır olacak. Bu sistemle 450 bin insan burayı kullanmış olabilecek. Araçların tamamen her birinde yangın testleri yapıldı. En ileri otomasyona sahip olduğunu söylüyorum ve üzerlerinde varış göstergeleri var kaç dakika sonra nerede olacağını gösterecek. Bu sistem İstanbul’da zamanı iyi kullanabilmek için özellikle raylı sistemler, metrolar ve toplu taşıma sistemlerinde bunu önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

“Vagonlar fren yaptığı zaman elektrik üretiyor”

Sürücüsüz vagonların özelliklerini anlatan Başkan Topbaş, “Bu vagonlar fren yaptığı zaman elektrik üretiyor ve diğer fren sistemlerinin elektrik kullanımında ki enerjiyi buradan destekliyor. Bundan dolayı da ayrıca titreşim ve ses minimize edilmiştir. Artık içindeki yolculuk konforu oldukça yüksel hale geldi” ifadelerini kullandı.

“New York, Tokyo, Londra ve Berlin metrolarında bizim kullandığımız teknoloji yok”

Dünya’da metro yapma alanında gecikmişiz diyerek konuşmasına devam eden Başkan Kadir Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Dünyada metro yapımında gecikmişiz ama başka bir şey ise bütün metro sistemlerinin tamamı çok yeni teknoloji ile yapılıyor. Şu anda bizim teknolojide New York, Tokyo, Londra’da, Berlin’de bu ileri teknoloji yok. bizim burada kullandığımız teknolojiler ve vagon kaliteleri ve yenilikleri daha iyi. Çünkü onlar yüz yıl önce yaptılar ve o sistemler eskidi. Bizler o zamanki teknolojiden değil, bu günkü teknolojiden yaptığımız için en modernleri bu şehre yakışır diyoruz”

Yeni Vagonların özellikleri

- Araçlar son teknolojiye uygun Tam Otomatik Sürücüsüz (Sürücü kabini olmaksızın) işletim sistemine sahip.
-Araçlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan 140 cm genişliğinde ara geçiş yolları olacak olup, bu sayede yolcuların 4 araçtan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı mümkün olabilecek.
-4 araçlı tren setleri birbirine otomatik olarak bağlanabilecek ve 8 araçlı bir tren seti oluşturacak.
-Trenler yangın tespit alarm sistemi mevcut.
-Tüm Araçlar klimalı olacak.
-Araç önünde sayısal varış göstergeleri mevcut.
-Her bir yolcu kapısı üzerinde LCD aktif güzergah haritaları (LRM) olacaktır. Araçta, geçilen, varılan ve gelecek istasyonlar yol haritası üzerinde gösterilecek. Ayrıca bu yol haritası üzerinde diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktalarının gösterimi de bulunacak.
-Her bir araçta yüksek çözünürlüklü toplam 12 adet LED Video ekranlarında yolculuk esnasında bilgilendirme videoları, reklam, haber, promosyon vb. görsel videolar yayınlanabilecek.
-Trenler fren yaptığında enerji geri kazanılarak diğer trenlerin çekiş enerjisine yönlendirilecek.
- Konforlu bir yolculuk için titreşim ve ses izolasyonu olacaktır.
-Yolcular ile kumanda merkezi arasında aktif iletişim sağlanabilecektir.
- Araçlarda, CCTV (Kapalı Devre Televizyon Sistemi) kamera sistemi kurulacak.
Vagonun raylara indirme töreni sonrasında Başkan Kadir Topbaş, çalışanlarla birlikte sahur yaparak, onlarla bol bol sohbet etti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bayramın ilk gününde Kağıthane’de feci kaza: 5 yaralı Kağıthane’de Kurban Bayramı’nın ilk gününde 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Refüjü aşıp taksiyle kafa kafaya çarpan Tofaş Kartal marka otomobilin adeta dağıldığı kazada olay yeri savaş alanına döndü. Kaza Kağıthane İmrahor Caddesi’nde saat 15.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kağıthane istikametine doğru ilerleyen, Tofaş Kartal marka otomobilin sürücüsü aracın hakimiyetini kaybederek refüjü aşıp karşı yöne geçti. Kontrolden çıkan otomobil, Hüseyin Can’ın kullandığı içinde yolcu bulunan 34 TCM 41 plakalı ticari taksiyle kafaya kafaya çarpıştı. Zincirleme trafik kazası meydana geldi. Toplam 4 araç kazaya karıştı. Ortalık savaş alanına dönerken, kazada takside bulunan kadın yolcu ve sürücü Hüseyin Can’ın da aralarında bulunduğu toplam 5 kişi yaralandı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye ambulans ekipleri, sevk edildi. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri, Kartal marka araca sıkışan sürücüyü kurtarmak için çalışma başlattı. Yaralı sürücü itfaiye ekipleri tarafından çıkarıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Diğer yaralılar da olay yerine sevk edilen ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Kazada Kartal marka araç dağıldı Zincirleme kazaya neden olduğu ileri sürülen Kartal marka otomobilin ön tarafının dağıldığı görüldü. Öte yandan kaza nedeniyle cadde tek yönlü trafiğe kapatıldı. Taksi şoförü Hüseyin Can, “Karşı şeritten gelip, yola atlayıp üstüme vurdular. Araba Kartal modeldi. Kafa kafaya girdiğimiz için hızını anlayamadım. Arabada kadın yolcu vardı, yaralı. O arabada ise 3 yaralı vardı” dedi. (RU-
Ankara Başkentte kurban kesim alanlarında yoğunluk yaşandı Başkentliler bayram namazının ardından kurban kesim alanlarına akın etti. Kurban Bayramı’nın birinci gününde ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar bayram namazı sonrası kesim alanlarına akın etti. Ankara’nın Çankaya ilçesi Yeşilkent Mahallesi’nde bulunan kurban satış ve kesim alanında sabahın erken saatlerinden itibaren yoğunluk yaşandı. Bazı vatandaşlar belediyeler tarafından kurulan kesim alanlarında sırayla ibadetlerini yerine getirirken bazı vatandaşlar boş buldukları alanlarda kendileri kurbanlarını kesti. “29 hayvan getirmiştik 6 tane satabildik” Vatandaşlar değerinden düşük fiyat istediği için satamadığı hayvanları ile Iğdır’a döneceğini aktaran besici Sedat Önce, “Malın değeri 140-150 bin lira değerinde. Biz 100 bin liraya kadar düştük. Bin 200 kilometre yoldan geldik 200 bin lira masraf yaptık, giderken de 200 bin lira vereceğiz. Masrafımız 400 bin lira olacak. Satmayalım daha iyi. 29 hayvan getirmiştik 6 tane satabildik. Bu sene ağırlıklı olarak küçükbaş hayvan gitmeye başladı” diye konuştu. Kesimlerin bayramın 3 günü sürdüğüne dikkat çeken besici Güngör Can ise 200 hayvanından 160’ının satıldığını kaydetti. Kurdukları hayvan kesme sistemi ile vatandaşların kurbanlıklarını kestiklerini belirten Can, “İnsanların bütçesi, piyasa koşulları, hayvanların fiyatlarının yükselmesi, o şartlar biraz zorladı. Hayvanlar serbest bir şekilde geliyor, ölüm yolu dediğimiz yerden geçiyorlar. Asansörlü yatırma kabini var, o kalkıyor ve hayvan acı çekmeden. Vince bağlanıp tekbir getirilerek kesimi yapılıyor. Ondan sonrası hep havada kesim, paçalar açılıyor, işkembesi çıkarılıyor ve derisi yüzülüyor. Oradan karkas bölümde dört parça isteyenler oradan soldan teslim alıyor” ifadelerini kullandı.